Направи си сам: Сенник за тераса

Публикувано на
Модерен балкон

С наближаване на лятото вероятно все по-често се замисляте как да се подготвите за неизбежните жеги. Какви продукти да подберете за защитата на кожата си, какъв бански костюм да изберете за почивката, какви видове цветя да сложите на балкона си, за да могат да устоят на жаркото слънце. Различни въпроси, за които всеки сам трябва да намери решение.

Що се отнася до осигуряването на прохлада на терасата, има много места, откъдето лесно да закупите готови тенти и сенници. Не винаги обаче може да откриете точните размери или цветове, които да паснат съвършено на вашето пространство. В тази статия ще ви предложим варианти за засенчване на терасата и ще ви дадем практични съвети как да изберете, сглобите и поставите сенник. Следвайте нашите стъпки и станете безупречен майстор в облагородяването на терасата.

Създайте проект и скица

Без значение какъв точно вид сенник сте избрали за вашата тераса, хубаво е първо да подготвите цялостен проект на това, което ви предстои да създадете. Не е необходимо да се мъчите да правите проект на професионално ниво, ако не сте квалифицирани за това. Просто вземете точните размери на балкона си и определете вида и формата на сенника, който искате да направите. Би било добре и да оформите план за действие стъпка по стъпка, което допълнително ще ви улесни в начинанието.

Избор на плат

Висококачественият и красив сенник зависи до голяма степен от плата, от който е изработен. Подходящата тъкан е въпрос и на личните ви виждания и потребности, но все пак трябва да отговаря на някои основни изисквания, за да сте уверени в качеството и издръжливостта ѝ:

Да е лека

Необходимо е материята, от която е изработен сенникът, да бъде лека, за да не натоварва конструкцията. В противен случай ще се създаде предпоставка за трудно движение на механизмите, което ще възпрепятства отварянето и затварянето на сенника.

Да пропуска въздух

Осигуряването на въздушна циркулация е от изключителна важност. Представете си, че материята на вашата тента не може да осигурява безпрепятствено преминаване на въздуха. Тогава се създава предпоставка за парников ефект, който освен неприятен, може да бъде и опасен.

Да е водоустойчива

Отверен чадър с капки дъжд върху него
Направи си сам: Сенник за тераса 5

Необходимо е материята на сенника да е от водоустойчив материал, за да ви предпазва от дъжд. Нужно е и да осигурява добро приплъзване на водните капки и да не ги задържа на повърхността си, тъй като това ще натовари конструкцията.

Да бъде бариера срещу ултравиолетови лъчи

Препоръчително е тъканта на сенника да не позволява пропускане на слънчеви лъчи – нито върху вас, нито навътре към жилището. Те могат да увреждат не само човешката кожа, но и мебелите, които са в близост до прозорците.

Елегантни и ненатрапчиви цветове

Изборът на цвят също е много важен. Заложете на по-бледи и неутрални цветове, тъй като слънцето ще изсветли значително по-ярките багри. Бъдете внимателни и с тъмните цветове, защото те привличат слънчевите лъчи и няма да ви осигурят прохладата, която искате.

Акрилните тъкани много точно отговарят на горепосочените изисквания. Тяхна алтернатива са и полиестерните тъкани. В случай, че сенникът ви е на балкона целогодишно, може да използвате и PVC покритие. То ще издържа както на силен дъжд, така и на натрупан върху него сняг.

Подготовка на материали

След като сте направили скица и план за действие, избрали сте и тъканта за тентата, идва ред на подготовката на останалите материали. Плъзгащите механизми са най-сложната част от изработката на сенника. Хубаво е те да са направени от алуминий или стомана. Необходимо е да сте премерили много точно размерите на балкона си и да закупите готови механизми, които ще улеснят работата ви.

Съществува вариант и за изработка на дървен стационарен сенник. Той е подходящ за селски къщи, които са с изградени дървени обшивки на покрива, или за тераси на последен етаж в жилищен блок, където има възможност да бъдат захванати.

Сглобяване

Млад мъж подава чук на жена
Направи си сам: Сенник за тераса 6

След като сте приготвили материалите, се пристъпва към маркиране и рязане. Използвайте скицата, която вече сте създали, за да изрежете и сглобите правилно елементите. Повечето готови механизми се продават заедно със схема за сглобяване към тях, което допълнително ще ви улесни при монтажа.  
Не е препоръчително да се използва заваряване и подобни трайни закрепвания, тъй като сгъваемата конструкция е по-лесна за демонтаж и поддръжка. Тръбите обикновено са усукани с болтове, а прътовете със самонарезни винтове. За по-голяма здравина се използват стоманени усилващи елементи. При сглобяването ще са ви необходими някои основни инструмента – универсална тресчотка и работна маса.

Препоръки за правилна експлоатация на сенника

Списъкът с препоръки за правилна и дълготрайна експлоатация не е обширен, но е добре да се следва. Ето и някои основни изисквания:

  • Периодично почиствайте платното с прахосмукачка или суха четка, за да отстраните натрупания прах и да осигурите добра циркулация на въздух.
  • Редовно смазвайте движещите се части, за да избегнете скърцане и сухо триене на механизмите, което ще ги увреди.
  • Когато сгъвате сенника, не го кривете, за да не повредите тентата.
  • През зимата механизмът трябва да се демонтира или да се покрие със специален капак, за да не се увреди от метеорологичните условия.

Ако при сгъване усещате силна съпротива, не се стремете да изпълните докрай движението, а потърсете къде се корени проблемът и го отстранете.

Още съвети, за това как да направите балкона си функционално местенце, може да прочетете ТУК.

Предимства на сенниците за тераси

Оранжев балкон на къща
Направи си сам: Сенник за тераса 7

Сенникът за тераса е едно красиво и функционално средство, с което да си доставите прохлада и комфорт у дома. То представлява своеобразен покрив. С него вие засенчвате балкона и си организирате местенце, на което да прекарате на открито слънчевите следобеди или дъждовните дни. Под него ще се чувствате защитени и сигурни.

Сенникът предпазва и от проникване на слънчеви лъчи през прозорците в дома. Това е важно не само за да си осигурите сянка, но и за да предпазите мебелите от изсветляване. Продължителното им излагане на слънчева светлина ще увреди техните цветове и покрития. При силни бури може да сте сигурни, че сенникът ще предпази прозорците ви от прелитащи клони, предмети или градушка.

През топлите летни месеци може да намалите сметките си за ток, тъй като сенникът ограничава топлината, която прониква през прозорците към стаята с до 5 градуса. Това неминуемо ще намали консумацията на електроенергия от климатика в стаята.

Сенникът за тераса предоставя още използваемо пространство, защитено от метеорологични условия. На балкона може да поставите комплект столове с маса, както и да декорирате с цветя в мобилни поставки, които се местят лесно. По този начин ще превърнете терасата си в уютно и комфортно кътче, където да прекарвате утрото с чаша ободрителна напитка, да четете книга в знойните следобеди или да вечеряте на прохлада с любимите си хора.

Използвайте нашите препоръки и създайте сами сенник за терасата си. Следвайки съветите ни, вие ще подберете правилно материалите и ще сглобите сенника си така, че той да внесе функционалност и комфорт в дома ви. Четете още полезни статии в нашия блог.

интериор - спална с бяло легло и сива стена

⟵ Идеи за ремонт на спалня

,,Моят дом е моята крепост’’ са казали още древните римляни. Това е мястото, където се преплитат съдбите на цялото семейство.Там отглеждате децата си и търсите уют и топлина. Приютявате се след тежкия и дълъг работен ден. Зад заключената врата на […]

Семейство пред лятната си кухня в двора

Идеи за лятна кухня ⟶

Всеки сезон притежава своите очарователни моменти. През лятото обаче хората отварят сетивата си и прекарват повече време на открито, любувайки се на слънцето. Има моменти, в които дори ви се иска да изнесете цялото си домашно пространство под небето и […]