Идеи за ремонт на спалня

Публикувано на
интериор - спална с бяло легло и сива стена

,,Моят дом е моята крепост’’ са казали още древните римляни. Това е мястото, където се преплитат съдбите на цялото семейство.Там отглеждате децата си и търсите уют и топлина. Приютявате се след тежкия и дълъг работен ден. Зад заключената врата на дома си, вие се чувствате сигурни и защитени.

И винаги се стремите да го изпълвате с радост и веселие.За да създадете приятна атмосфера в кухнята, спалнята, трапезарията, хола или коридора, доста често се налага да правите малки или по-големи, ако е необходимо, козметични ремонти. В тази статия ще се запознаете с идеи за ремонт и освежаване на спалнята. 

Спалнята – мястото, на което се срещат комфорта и спокойния сън

Проучвания сочат, че прекарвате ⅓ от живота си в сън. За да се събуждате отпочинали и ведри, и да се изправите пред предизвикателствата на новия ден, е необходимо да сте се наспали добре. Това не зависи само от комфортния матрак и възглавницата. Нито пък от удобната пижама или меките чаршафи. За да се чувствате добре в спалнята си е необходимо и интериорът да ви носи усещане за уют, топлина и спокойствие. 

Добре подбраните мебели, цветовете на стените, декорацията и свободното пространство са нещата, които придават дух и емоция на спалнята ви. В нея се зареждате с положителни емоции и се отпускате след натоварения ден. 

Ако спалнята е с ограничено пространство, в което няма светлина и въздух, или пък е обзаведена скучно, то трябва да се замислите как да я превърнете в мястото, в което ще се чувствате добре и заредени с енергия. Място, което ще бъде едновременно функционално, модерно и носещо усещане за светлина и уют. 

Ремонт на спалнята – от къде да започнете?

За щастие ремонтът и освежаването на спалнята е процес, който е доста по-лек в сравнение с този на други помещения в дома. Обикновено там не се изисква да правим отвори за нови прозорци или стени, не е нужно да местим водопроводни инсталации или да пробиваме, за да инсталираме на ново място кухненския абсорбатор например.

Ето как в няколко лесни стъпки може да преминете към планирането и изпълнението на ремонта на спалнята.

Отговорете си на няколко важни въпроса

Преди да се захванете със самия ремонт е добре първо да определите бюджета, с който разполагате. След като сте решили колко голяма ще бъде трансформацията на спалнята, ще можете и приблизително да сметнете какви средства ще ви бъдат необходими. 

Важно е и да направите подробен списък на подобренията, които искате да направите. Хубаво е да си отговорите на следните въпроси:

  • Цялото обзавеждане ли подлежи на подмяна?
  • На пода нова настилка ли ще бъде положена?
  • Таванът и стените имат ли нужда от допълнителен ремонт?
  • Тапети или боя ще изберете за стените?
  • Осветителните тела – какъв тип ще са?
  • Пердета, щори, килими?

Трябва да сте наясно с отговорите на всички тези въпроси преди да се заемете с ремонта на спалнята, за да бъде крайният резултат перфектен.

Стил и интериор 

стилна спалня с рамка за картина на стената, легло и масичка

Изберете стила и интериора, на който ще заложите. Така много лесно ще може да предвидите материалите, които ще са ви нужни, а и ще придобиете представа за нужната декорация. 

Изберете внимателно и цветовете. Експертите препоръчват по-светли и пастелни цветове, заради тяхното положително влиения над психиката.Те ви предразполагат и правят съня ви по-спокоен.

Ако сте привърженици на ярките цветове, е добре да ги използвате само като акцент, който да разчупи малко декора и да вкара настроение в стаята.

Материали

Материалите, които избирате, също са от голямо значение. Добре е да се спрете на трайни и качествени решения, които няма да ви се налага в близко бъдеще да подменяте с нови, както и такива, които се поддържат и почистват лесно. 

Осветление

Осветлението на спалнята също е много важен елемент при ремонта. Колкото повече източници на естествена или изкуствена светлина има в спалнята ви, толкова по-просторна и уютна ще изглежда тя. Така без затруднения ще можете да четете, дори и вечер, любимата си книга или списание.

Пердета и щори

Пердетата и щорите са част от декорацията на спалнята. Винаги избирайте за тях максимално светли нюанси. Това ще даде повече дълбочина и светлина на пространството в спалнята. Ако стаята е с южно разположение, е добре да се подсигурите и с щори, които ще ограничат слънчевите лъчи, когато е необходимо. 

Килими

килим за пода на спалнята
Идеи за ремонт на спалня 5

Цвета и шарките на килимите е добре да съобразите с цвета на пода и спрямо тях да изберете в какви гами да бъдат те. И тук е препоръчително да се придържате към по-светли тонове, за да изглежда спалнята ви по-просторна. 

Мебели

Подреждането на мебелите след приключване на ремонта също е важен довършителен момент. От това зависи как ще изглежда крайният резултат. 

Леглото е най-основният елемент от обзавеждането на вече ремонтираната спалня. Дизайнерите препоръчват то да бъде поставено срещу вратата. Така акцентите на самото легло и около него са много по-видими за окото и се възприемат по-добре.Изборът на подходящо спално бельо също играе ключова роля тук. То може допълнително да допринесе още повече да се чувствате спокойни, отпочинали и заредени. 

Декорации

Окачването на картини или декоративни пана по стената ще допринесе за интересния и уникален стил на спалнята ви.Те могат да са с животни,с елементи от градска среда или пък с любими ваши моменти, които сте хванали на снимка. 

Как сами да направите ремонт на спалнята?

Двойка, ремонтираща стени и под на стая
Идеи за ремонт на спалня 6

Ремонтът на спалнята е нещо, с което повечето от вас сами биха могли да се справят. Ако сте решили да бъдете майсторите на спалнята си, ще трябва да се погрижите и да си набавите някои основни неща, които ще ви помогнат да го осъществите.  На първо място си осигурете възможност да достигнете и най-високите места в спалнята. За да боядисате тавана и да монтирате осветителните тела, използвайте домашно скеле, за да си осигурите безопасност и удобство при работа.

Ще ви бъдат нужни инструменти и приспособления, с които лесно да сглобите мебелите си. Трудоемко е внасянето на избраните мебели у дома на ръка. В този случай много полезно е да имате комплект за пренасяне на мебелите, за да сте сигурни, че няма да ги надраскате или нараните. 

Опадъците също са част от процесите, свързани с ремонта. Погрижете се те да бъдат складирани и обезопасени на правилното място. Използвайте контейнери за строителни отпадъци. Така и съседите ви ще бъдат доволни, че няма да се налага да се сблъскват с боклуци, когато се прибират към дома. 

Ако спалнявата ви се нуждае от ремонт или освежаване, придържайте се към нашите съвети и насоки. С грижа и внимание към вас сме подбрали най-важното, което ще ви помогне, за да направите вашата спалня мястото, за което сте мечтали. 

Красив коридор

⟵ Идеи за ремонт на коридор

Коридорът е визитната картичка на всеки дом. Той е първото нещо, което посетителите виждат щом прекрачат вашия праг, затова трябва да се постараете да изглежда добре и да създава приятно впечатление. Помещението свързва всички стаи в жилището и дизайнът му […]

Модерен балкон

Направи си сам: Сенник за тераса ⟶

С наближаване на лятото вероятно все по-често се замисляте как да се подготвите за неизбежните жеги. Какви продукти да подберете за защитата на кожата си, какъв бански костюм да изберете за почивката, какви видове цветя да сложите на балкона си, […]