Идеи за лятна кухня

Публикувано на
Семейство пред лятната си кухня в двора

Всеки сезон притежава своите очарователни моменти. През лятото обаче хората отварят сетивата си и прекарват повече време на открито, любувайки се на слънцето. Има моменти, в които дори ви се иска да изнесете цялото си домашно пространство под небето и да прекарате там всички топли дни. Това не е невъзможно или поне що се отнася до кухнята на открито.

В тази статия ще ви запознаем с идеи за лятна кухня и как може сами да създадете вашето кътче на открито. Още идеи за интересни барбекюта, навеси и как сами да ги създадете, прочетете тук.

Видове летни кухни

Под обобщеното име лятна кухня се крият много възможности и разнообразни идеи, които може да ви дадат насоки как да организирате мястото, с което разполагате.

Отворени летни кухни

Мъж прави барбекю на скара пред погледите на своите приятели.
Идеи за лятна кухня 4

Отворените летни кухни са тип беседка с барбекю, тераса или вътрешен двор, които не са покрити с навес или покрив. Този тип отворени пространства могат да се използват само през лятото и е нужно оборудването и мебелите на кухнята да се приберат през зимните месеци.

Затворени летни кухни

Затворените летни кухни представляват тип веранда с остъкление, която през зимата може да се отоплява и да продължи да бъде използвана. Този тип летни кухни са предпочитани пред отворените, когато разбира се мястото, с което разполагате, го позволява.

При лятна буря или дъждовно време, може да прекарате вечерта си на открито без това да попречи на плановете ви, тъй като сте защитени с покрив и по-масивна конструкция. Без притеснение от целогодишните атмосферните условия може да оборудвате лятната си кухня с хладилник, телевизор и други електрически уреди, които са ви необходими.

Комбинирани летни кухни

Комбинираните летни кухни осигуряват както закрито пространство под покривна конструкция, така и открити части, които са изцяло външни. По този начин вие може да съхранявате уредите си на закрито, наслаждавайки се на приятна атмосфера под звездите. Същевременно, в случай, че метеорологичните условия се влошат, винаги може да се скриете на сухо под покрива или навеса.

Дизайн на лятна кухня

Ще ви предложим различни идеи за лятна кухня и видове дизайн, които да реализирате според мястото и предпочитанията си. Дали ще изберете идеи за барбекю с навес, или друг тип конструкция за лятната си кухня, вие със сигурност ще създадете идеалното място за релакс и уютни моменти на открито.

Барбекю тип остров

Този тип барбекю е подходящ вариант както за открито, така и за закрито пространство. Обикновено конструкцията му се изгражда от камък. Правят се отвори за вграждане на готварска печка, барбекю и мивка. По този начин създавате и удобен плот, който да използвате. По ваша преценка и при нужда може да изградите над него пергола или друг вид навес или покрив.

Открито барбекю със закрита част за отдих

Открито барбекю може да изградите от камък или да изберете подвижно, което да премествате от едно място на друго. Който и вариант да изберете, е хубаво да помислите и за обособяване на закрита част. Там може да разположите маси и столове или градинска мека мебел, която да създава неповторимо усещане за уют и комфорт.

Ако разполагате с достатъчно място, бихте могли да поставите хладилник, телевизор, готварска печка и каквито други уреди са ви неободими. Така вашата лятна кухня ще бъде напълно завършена.

Барбекю на закрито

Закритото барбекю с кухненски бокс е класически тип затворена лятна кухня. То е достъпно и използваемо през всички сезони на годината. Обикновено в този тип затворени летни кухни характерните използвани материали са камък и дърво. Това обаче в никакъв случай не ви ограничава и може да се доверите на визия, която е подходяща за стила на вашата основна постройка – къщата.

Традиционно барбекю

Класическото традиционно барбекю, изградено от тухли и облечено с камък, е типичен представител на отворените летни кухни. С маса и столове наоколо то създава чудесна атмосфера за отдих и забавление. Винаги може да организирате малко пространство, където да разположите помощна масичка, с която да си организирате допълнително пространство, което този тип барбекю на открито не е предвидено да осигури.

Предимства и недостатъци на лятната кухня

Лятната кухня във всичките си възможни варианти има своите предимства и недостатъци. Тя е помещение, което дава възможност да изживявате ежедневно емоциите на летните месеци и да прекарвате повече време на открито. Съществуват обаче и някои недостатъци, които е хубаво да обмислите преди да пристъпите към изграждане на вашия вариант на лятна кухня.

Предимства на лятната кухня:

  • Приготвяте храната си на открито, а не в затворено помещение;
  • Създаването на лятна кухня обикновено не изисква сложни строителни дейности;
  • Не се изисква огромен финансов ресурс за закупуване на обзавеждане;
  • Възможност да се храните на въздух, радвайки се на хубаво време и приятна компания;
  • Не заема голяма площ, която да ограничава дворното ви пространство

Недостатъци на лятната кухня

  • Сезонността на лятната кухня. Ако е от отворен тип, сте ограничени да я използвате само през по-топлите месеци;
  • Насекомите трудно могат да бъдат избегнати, когато сте на открито;
  • Лятната кухня на открито е изложена на повече прах и външно замърсяване. Трябва да се погрижите за кухненските си принадлежности и мебели и да ги защитите максимално от външни влияния;
  • Ако барбекюто ви е открито, няма как да го използвате при лоши метеорологични условия;
  • След като се нахраните, задължително трябва да приберете всички продукти в добре затворен шкаф, тъй като птици и животни често могат да посещават вашата лятна кухня и да предизвикат хаос.

Създайте сами вашия вариант на лятна кухня

Не се изискват особени строителни умения и познания, за да съградите сами вашето местенце, което да използвате за лятна кухня. Затова и да не сте квалифицирани специалисти строители, може лесно да се справите сами, особено ако сте избрали по-опростен вариант.

Направете схема на мястото, което желаете да използвате, изберете неговата визия, подберете необходимите материали и сте готови да започнете с изграждането.

За по-сложни и мащабни конструкции задължително ще имате нужда от квалифицирана помощ, за да бъде крайният резултат стабилен и впечатляващ.

Ако сте решили да направите сами вашата лятна кухня или барбекю, може да изберете от нашите предложения за дизайн и да заложите на най-подходящия за вас вариант.

В процеса на изграждане ще са ви необходими различни инструменти и приспособления. Те ще направят процеса много по-лек и ефективен. Едно от най-необходимите неща при малки и големи строежи е подходящото скеле, както и редица инструменти.

Създайте най-удобната и функционална лятна кухня или барбекю, като се доверите на съветите и препоръките ни за идеи за лятна кухня и дизайн. Четете още полезни статии в нашия блог.

Модерен балкон

⟵ Направи си сам: Сенник за тераса

С наближаване на лятото вероятно все по-често се замисляте как да се подготвите за неизбежните жеги. Какви продукти да подберете за защитата на кожата си, какъв бански костюм да изберете за почивката, какви видове цветя да сложите на балкона си, […]

Човек, който се опитва да запази равновесие държeики кашони

Преместване в нов дом ⟶

Местенето в нов дом се случва на повечето хора поне веднъж в живота им. Дали живеете на квартира и се налага да се местите от време навреме, или в някой момент от живота си сте предприели стъпка за покупка на […]