Съвети и идеи за ремонт на балкон

Публикувано на
Работник измазва прозорец

Независимо дали живеете в апартамент, или в къща, балконът придава голяма част от цялостната визия и излъчване на жилището. Благодарение на него може да се порадвате на глътка свеж въздух, без да напускате дома си. Тъй като обаче нашите балкони са залепени за фасадата, те са изправени пред влошаване на състоянието и повреди, причинени от различни природни елементи. Ремонтът на балкон обаче е сложен процес и трябва да се съобразите с множество фактори преди да започнете с него.

В днешната статия ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за протичането на ремонтните дейности на балкон – от подготовката до крайния резултат. Затова, ако сте решили да промените облика на своето жилище и търсите идеи за ремонт на тераса – останете с нас до края!

Идеи за ремонт на балкон

idei remont balkon
Съвети и идеи за ремонт на балкон 9

В зависимост от вашите нужди и предпочитания можете чрез ремонт на балкона да го промените по различни начини. Най-често това се прави поради следните причини:

  • Допълнителна стая – Може да увеличите площта на своето жилище без съществени ремонти. С известни усилия балконът всъщност може да се превърне и в допълнителна стая, което е голямо предимство, особено за апартаментите. Това пространство рядко се използва, а би могло да влезе в употреба както за жилищна цел, така и като приятно място за почивка на въздух.
  • Уютен кът за релакс – Изберете подходящи материали за ремонт и декор и си осигурите уютно място у дома, където да си починете след дълъг работен ден, като същевременно не напускате комфортната си зона.
  • Подобряване на облика – Обикновено терасата е външната част на жилището, която всички забелязват, особено ако живеете в апартамент. Поддържаният и приветлив външен вид, освен че спира погледите на минувачите, променя цялото излъчване на фасадата. Повечето блокове обикновено са сиви, така че ако заложите на цветен елемент при ремонт на балкона, той със сигурност ще се отличава от останалите.
  • Остъкляване и изолация – Най-често ремонтът на балкон се прави с цел остъкляване и поставяне на изолация. По този начин предпазвате жилището си от навлизане на студ през зимния сезон, а и го правите годно за ползване дори при лоши атмосферни условия. Студ, сняг, дъжд, силен вятър или буря вече няма да бъдат пречка, за да прекарвате време на балкона.
  • Усвояване на терасата – Може да превърнете терасата в част от кухнята, където да поставите готварска печка, хладилник и други големи електроуреди, за които няма място в тясната стая.

Полезни съвети за ремонт на балкона

Лепене на плочки на балкон в процес.
Съвети и идеи за ремонт на балкон 10

Поради икономията на разходи много собственици на жилища избират сами да се захванат с ремонт на балкона. Това е доста трудоемък процес, които може да улесните, ако спазвате определени правила и следвате нашите съвети. Но дори в този случай, трябва да имате известни умения, за да направите ремонт на балкона сами.

Запознайте се с нормативните изисквания и разрешения

Документи на маса с инструменти
Съвети и идеи за ремонт на балкон 11

Съществуват заповеди, разрешения и документи, с които трябва да се съобразите преди да започнете ремонт на терасата. В някои случаи, ако променяте съществено фасадата и архитектурния план на сградата, особено на блок, трябва да имате разрешително. Препоръчително е да не правите толкова голям ремонт, особено ако искате да се случи по-бързо, защото това ваше намерение първо трябва да бъде одобрено от общината, а след това да се извърши и техническа експертиза. В случай, че промяната бъде одобрена, може да се наложи да се представят и още документи, а срокът за отговор е в рамките на един месец.

Информирайте съседите за предстоящия ремонт

Информиране на съседите
Съвети и идеи за ремонт на балкон 12

За да избегнете междусъседски дразги и лоши погледи, е добре да предупредите живущите в близост до вас за предстоящия ремонт на балкона. Те също имат право да знаят, защото шумът и замърсяването от ремонтните дейности пряко ги засягат. Това ще предотврати лоши съседски отношения и евентуални оплаквания. Периодът между 14:00 и 16:00 часа е отреден като време за почивка, с което също трябва да се съобразите. Това може съществено да забави ремонта, но ще си спестите доста оплаквания и главоболия.

Подготовка за ремонт на балкона

На първо място трябва да опразните терасата, след което да се подготвите за по-нататъшни действия. Ако правите ремонт на фасадата на балкона, тогава трябва да си осигурите лесен достъп до външните части.

Ако живеете на нисък етаж, най-удачният вариант за това е да използвате алуминиево скеле. Това съоръжение ви позволява да работите на височина от 3 до 7 метра. Освен това разполага с колелца за лесно преместване.

След като сте направили всичко необходимо започвате с отстраняване на старото покритие и оценка на състоянието на балконската плоча. Последното важи само за старите сгради, като най-добре е да поканите специалист за извършване на оценката.

Усвояване на терасата

Купчина строителни отпадъци
Съвети и идеи за ремонт на балкон 13

Това е трудоемка задача, за която ще са ви необходими чук и много сила. Когато започнете с избиването на стената е важно да се съобразите и с разположението на всички електрически и ВиК инсталации, за да избегнете евентуални проблеми, ако засегнете част от тях по време на ремонта.

След къртене има много строителни отпадъци, които трябва да бъдат събрани и изхвърлени. Вземете си здрави чували, които да пълните с отломки. Не ги препълвайте, защото ще станат прекалено тежки и нямам да можете да ги повдигнете. За да пренесете по-лесно чувалите с отломки до контейнера, използвайте строителна количка. Тя има здрав, метален леген, колела за лесно придвижване и е с голяма товароносимост.

Поставяне на изолация и остъкляване на терасата

Работник поставя топлоизолация по алпийски способ
Съвети и идеи за ремонт на балкон 14

Правилният монтаж на рамките за прозорци и стъклопакета са изключително важни за добрата хидро и топлоизолация на балкона. Препоръчваме ви тази дейност да възложите на квалифицирани специалисти. Ако човек, който няма опит, се занимава с остъкляване на терасата, в случай на грешки ще трябва да се подготвите за допълнителни разходи

За изолацията на балкон е най-добре да се използва експандиран полистирол. Стиропорният материал се фиксира с пластмасови дюбели и специално лепило. След това върху него се поставя фиксираща мрежа и се прави замазка на стените. Подобно на остъкляването, изолацията на терасата трябва да се прави от някой с опит.

Довършителни работи и декорация на балкона

dekortatsia terasa
Съвети и идеи за ремонт на балкон 15

Ремонтът на балкона приключва с довършителна работа и декорация. На празна тераса е лесно да се работи, но винаги е необходимо място, на което да оставите инструментите си или работна повърхност за различни дейности. За тази цел може да използвате преносима сгъваема работна маса. Тя е достатъчно здрава и стабилна да издържи на натоварване, дори може да стъпите върху нея. Лека е, мести се лесно, а когато не ви трябва може да я сгънете, за да не ви пречи.

Колкото и малък и нисък да е балконът ви, винаги е добре да разполагате с алуминиева стълба. С нейна помощ по лесно ще боядисате тавана, ще монтирате осветлението, ще окачите декорацията и всичко останало, за което се изисква повече височина.

Необходимите строителни съоръжения за ремонта на балкона от Djodi Trade

Ремонтните дейности са процес, който може да доведе до много трудности, ако не разполагате с необходимото строително оборудване. В Djodi Trade ще откриете скелета, стълби, строителни колички, работни маси и много други, които ще ви помогнат да осъществите планирания ремонт на балкона и да постигнете мечтаните резултати с по-млако усилия.

Заключение:
Балконът не трябва да бъде пренебрегван. Ако не се поддържа и ремонтира навреме, крие рискове както за вас, така и за минаващите покрай него. Надяваме се, че информацията ви е била полезна и ще ви помогне при осъществяването на мечтания ремонт на вашия балкон. А ако подобни теми са ви интересни, може да следите и нашия блог.

Майстор шпаклова таван

⟵ Съвети и информация за ремонт на апартамент

Независимо дали сте нови собственици на апартамент, или просто вашият дом се нуждае от освежителен ремонт, със сигурност в главата ви се въртят всякакви въпроси, свързани с това как се прави ремонт на апартамент, какви са стъпките и какво ще […]

Работник поправя покрив

Как да си направите навес сами ⟶

Навесът е все по-предпочитано удобство от собствениците на домове, които разполагат с двор. Той му придава по-уютен и завършен вид, като същевременно осигурява и допълнително място, където можете да прекарате повече време на свеж въздух. Все по-разпространена обаче е и […]