Как да си направим ремонт сами

Публикувано на
Майстори поставят ламинат в апартамент
Майстори поставят ламинат в хол
Как да си направим ремонт сами 7

Лятото е сезонът, в който прекарвате времето си на открито, ходите на почивки, забавлявате се под слънчевите лъчи. Доста често залисани в дългите летни дни забравяте за това, че след лятото идва есента, а с нея и времето, в което трябва да се захванете с ремонтите у дома.

Много от вас вероятно се заемат с тях още през лятото, а други изчакват до есента. Когато и да се заемете с ремонта на жилището, ние ще ви дадем полезни съвети за това как да си направите ремонт сами. Ще ви разкажем за последователността на ремонтните дейности, за да се справите максимално бързо и лесно и да се насладите на свършената работа.

Планиране на ремонт на жилище

Без значение дали сте решили да правите основен ремонт на жилището си или само да го освежите, в тази статия ще се запознаете с основните етапи и тънкости на ремонтните дейности.

Най-напред е необходимо да планирате мащабите на ремонта, който смятате да извършите. Определете какво ще включва той – ще сменяте подови настилки, електрически и ВиК инсталации, дограма и пр. После е хубаво да решите каква част от покъщнината ви ще бъде подменена с нова.

Ако сте решили да се отървете от всички стари и позахабени мебели, е добре да предвидите покупката на нови отрано. Тъй като сега е сезонът на ремонтите, доста често се налага да се изчакват доставки и зареждания на изчерпани продукти. Предвидете това и поръчайте всичко необходимо още преди да сте започнали с ремонта на жилището. Помислете и за материалите, които ще ви трябват – плочки за баня, батерии, електрически уреди и всичко, което сте решили да подменяте с ново, и се сдобийте с тях своевременно.

Създайте идеи и направете проект за интериорен дизайн

Обещахме в тази статия да ви дадем съвети за това как да направите ремонт на жилището си сами. А това несъмнено включва и изготвянето на идеен проект за интериорен дизайн. Винаги е добре да се допитате до специалисти, които да сглобят вашите идеи в един пълноценен проект без недомислени аспекти, които могат да създадат проблеми и неудобство в бъдеще.

Подготовка на терена

Майстор работи с къртач
Как да си направим ремонт сами 8

Подготовката на терена за същинския ремонт поставя и началото на ремонтните дейности. Необходимо е да разчистите цялата си покъщнина, включително да демонтирате дограмата, интериорните и входните врати, в случай че ще правите по по-мащабен ремонт.

Често пъти се налага и къртене и премахване на преградни стени, за да се осигури по-обширно пространство и да се обособят по-функционални зони. За целта ще са ви необходими системи за събиране на строителни отпадъци, които да ви бъдат от помощ да се справите с това по възможно най-безопасен начин както за вас, така и за околните. За да сте максимално ефективни в дейностите, които предстоят по ремонта на жилището ви, подсигурете си инструменти и приспособления за майстори, които да ви помагат при ремонта.

Подмяна на дограма

След като сте свалили старата дограма, идва ред на монтирането на новата. Хубаво е тук да вложите допълнителни екстри към стъклопакета и профила на самата дограма. Това ще спести много топлинни загуби през зимните месеци и ще спира проникването на топлина през летните. Инвестицията в по-скъпа и качествена дограма започва да се възвръща още с първите сметки за отопление и климатизация.

Подмяна на инсталации

Конзоли за контакти на стена
Как да си направим ремонт сами 9

При осъществяване на ремонт на жилището е хубаво да помислите за подмяна на електрическата и ВиК инсталация, която да ви осигури нови места за осветителни тела, смяна на местоположението на мивки и бойлери в кухнята и банята.

Би било добре, ако имате познания в тези области и може да организирате и извършите подмяна на инсталациите в дома си сами или с помощ от приятели. Така няма да сте притиснати от времето и в крайна сметка ще постигнете очакваните резултати.

Ремонт на мокрите помещения

Основният ремонт и последователността на действията по ремонт на жилището налага да организирате ремонта на мокрите помещения преди да започнете обновяването на останалите стаи и коридори в дома. Тъй като ремонтът на банята е свързан с купища изкъртени плочки и мазилка, което води до силна запрашеност, е необходимо към него да пристъпите преди обновяване на останалите помещения. След като сте избрали и набавили фаянс и теракота, може да започнете с тяхното лепене и монтаж на санитарията. Още за ремонта на банята прочетете тук.

Монтаж и изграждане на тавани и стени

Окачените тавани са сред предпочитаните решения за стаите в дома. Те спестяват много усилия по повод неравно направени мазилки и замазки. Освен това са много модерно интериорно решение. Гипсът, от който се изработват тези тавани, осигурява топлоизолация, звукоизолация и регулират влагата в помещението. Ако и вие сте избрали окачени тавани, сега е моментът да се заемете с монтажа им. Сега е времето и за шпакловане на стените, за да се постигне гладкост и добра основа за полагане на боя, тапети или модерна мазилка.

Боядисване на тавани и помещения

Бояджийски четки и мечета
Как да си направим ремонт сами 10

След като вече сте шпакловали стените и таваните или сте избрали окачен таван, е ред на довършителните дейности по ремонта на жилището – боядисването или лепенето на тапети. Хубаво е да изберете дишащи материали и в двата случая. Така ще осигурите циркулация на въздух в помещенията и ще избегнете натрупване на влага и мухъл. Тук трябва да бъдете много прецизни, за да постигнете перфектен завършек и добър външен вид на стаите.

Монтаж на осветителни тела

Майстор сменя крушка на полюлей
Как да си направим ремонт сами 11

След като таваните и стените след ремонта на жилището са готови, то идва ред и на монтирането на осветителните тела. Ориентирайте се към модели, които не изискват прекалено много допълнителни отвори за монтаж, за да не се налага тяхното запълване при смяната им. Изберете мека светлина, която да осигури комфорт на очите в тъмните часове на денонощието.

Декорация и мебели

Финалният завършек на ремонта на жилището е поставянето на мебелите и електрическите уреди. Подредете мебелите, които сте избрали, и поставете уредите в кухнята и останалите помещения, за да добие домът ви завършен вид. Декорирайте с килими, пердета и щори, за да внесете финалните щрихи на интериора. Заложете на функционалност и топлина, за да се наслаждавате на домашния уют ден след ден.

Надяваме се, че сме успели да ви ориентираме правилно с активностите, свързани с извършване на ремонт, и последователността на ремонтните дейности. Още полезни съвети за това как да обновите интериора и екстериора в дома и градината, може да прочетете в блога ни.

Красива градина в натурален стил

⟵ Направи си сам декорация за градина

Летният сезон е подходящо време за всякакви ремонти по домовете. Той е и времето, в което всички се заравят в работа в дворовете и градините. През този период на годината работата на открито сякаш няма край. Но може да използвате […]

Изба с бутилки вино

Направи си сам рафтове за мазе ⟶

С настъпването на есента идва и голямото чудене как и къде да приберем багажа, който няма да ни е необходим през зимните месеци. Велосипедите на децата, масите и столове за верандата или терасата, батутът, люлката и пързалката… Всичко това изисква […]