10 съвета за ремонт на банята

Публикувано на
Реновирана баня

Може да се каже, че ремонтът на банята е една от най-важните и скъпоструващи реновации в дома. Именно затова е нужно да се отнесете към него отговорно, като планирате всичко предварително и внимателно изберете материалите, които ще използвате. Ремонтът на банята не се свежда само до смяната на моноблок и плочки. Той крие процеси, за които вероятно не ви идва наум, затова е важно да сте добре информирани преди да започнете с дейностите по него.

Всеки един ремонт, било то лек или основен, крие редица спънки и тревоги за домакинството. При реновирането на банята обаче те са доста по-големи, тъй като неправилно извършеното обновяване може да доведе до сериозни бъдещи проблеми като спукване на тръби, течове или затруднено оттичане на водата. Ето защо сме ви подготвили 10 полезни съвета при ремонт на банята, които е добре да знаете. Следвайки ги, вие ще си спестите главоболията и проблемите, които предизвикват некачествено извършените обновявания.

Преди да започнете ремонт на банята

Решили сте, че е време да предприемете тази сериозна стъпка за своята баня? Преди да започнете помислете за следното:

 • Определете с какъв бюджет разполагате
  Това е най-важният етап, с който трябва да започнете. Едва след като се определили с какви средства разполагате, може започнете с плановете за ремонт. Не подценявайте тази стъпка, защото може да бъдете неприятно изненадани колко ще ви струва цялото “удоволствие”. Важно е да знаете, че трудът на майсторите ще ви струва почти колкото самите материали, ако не и повече;
close up on blueprints
10 съвета за ремонт на банята 6
 • Имайте ясна визия за своята нова баня
  Планирайте как точно искате да изглежда банята ви с всяка подробност, за да могат професионалистите да действат спрямо вашите очаквания. Това е много важна стъпка, защото ако промените дори само едно от решенията си по време на ремонта, това може да доведе до промяна на целия план за действие. Започнете планирането поне месец преди ремонта, за да имате достатъчно време да обмислите всеки един детайл;
 • Направете списък с всичко нужно
  Добре е преди да започнете с дейностите да се снабдите с всички нужни материали. Всички знаем колко е неприятно по време на ремонт да установите, че нещо ви липсва и трябва да отделите време, за да си го набавите. Това забавя майсторите и може да ви създаде излишни разходи.

Полезни съвети при ремонт на банята

Ремонтът на банята не никак лесна задача, затова е необходимо да подходите към него сериозно, като предварително се информирате добре за това какво да очаквате. Важно е да планирате внимателно бюджета си, както и да имате конкретни изисквания към това какви дейности искате да бъдат извършени. Представяме ви 10 полезни съвета за ремонт на баня, които ще ви помогнат, ако планирате или ви предстои реновиране на най-мокрото от всички помещения.

 • Решете дали ще сменяте водната инсталация
  Доверете се на мнението на професионалисти дали тръбите имат нужда от смяна или ще ги запазите в състоянието в което са. Съветваме ви ако имате финансовата възможност, да го направите. След години интензивна употреба старите метални тръби започват да корозират, в тях се натрупва котлен камък и това води до запушване. С навременната подмяна на ВиК инсталацията ще си спестите бъдещи проблеми, които са следствие от износването на тръбите. Ако дори само една тръба се спука, може да се наложи да ремонтирате отново цялата банята, а това на практика излиза двоен разход.
 • Сложете хидроизолация на стените
  Хидроизолацията е също толкова важна, колко са водоснабдяването и канализацията. Влагоустойчивият гипсокартон, с който може да облечете стените, дава известна сигурност, а хидроизолационната замазка предпазва от проникването на влага, където бъде поставена. Така дълго време ще се радвате на красива баня без опасност от отлепяне на плочки или рушене на стени заради влага, а съседните помещения също ще бъдат защитени от водата
bathroom
10 съвета за ремонт на банята 7
 • Сменете старите плочки
  Обърнете специално внимание на лепенето на плочките и използвайте висок клас материали. От това дали плочките са поставени правилно зависи качеството на отводняване, а от материала, който се използва за лепенето, зависи дали те ще се задържат дълго време на местата си. Също е важно майсторът да използва най-новите технологии за лепене на плочки. Лепилото трябва да е равномерно разпределено под повърхността на всяка една плочка, а посоката на измазване да е една и съща навсякъде.
 • Не пропускайте фугирането на плочките
  Това допринася за постигането на завършен ефект, не позволява вода да прониква между плочките, а от това да произтече евентуално отлепяне. Също така този процес защитава банята от мухъл.
 • Не бързайте с монтирането на санитарното оборудване
  То се поставя едва когато сте завършили лепенето и фугирането на плочките. Разбира се, има технологично време за стягане на лепилото и на фугиращата смес, така че е най-добре да изчакате да мине известно време. Добре е да съобразите размерите на оборудването с размерите на самата баня, за да се получи добре изглеждащ и функционален краен резултат. За най-добър резултат преди да предприемете закупуването на всички аксесоари за баня, завършете напълно с процеса по предните стъпки. Така виждате реалната площ на помещението и можете лесно да прецените размерите на тоалетната, казанчето, душа, мивката и всички други необходими допълнения.
 • Изхвърлете всички отпадъци от ремонта
  Помислете за това как ще премахнете изкъртените стари плочки, мивката и тоалетната. Те трябва да се изхвърлят на определените за това места. Те не са обикновен битов отпадък, а т.нар. строителен, като за него има отделно предвидени от стандартните места. Най-добре е да се възползвате от услугите на фирма, която ще свърши всичко това вместо вас. Ако решите сами да се справите с тази нелека задача, добре е да помислите как най-лесно да изнесете отпадъците от жилището. За целта ви препоръчваме използването на строителна количка, с помощта на която лесно ще пренесете тежките отпадъци до превозното средство, с което ще ги извозите.
man laying tiles on a bathroom wall
10 съвета за ремонт на банята 8
 • Изберете подходящото обзавеждане
  Най-приятната част от ремонта със сигурност е избирането на мебели за банята. Те не просто допринасят за интериора, но и създават удобство и комфорт. Изберете комбинация от мивка със шкафове, за по-практично решение. Така ще имате повече място за съхранение както под, така и над мивката.
 • Монтирайте отоплителна лира в банята
  Повечето хора възприемат лирите за баня като лукс, който присъства само в хотелските стаи. Монтирането на отоплителното тяло в банята не е толкова сложно и скъпо, колкото предполагате, а наличието му създава много удобства. Освен че служи за място, където да оставите хавлиите да съхнат, лирата спомага за поддържането на оптимална температура в помещението. Така дори и през студените зимни дни няма да ви се налага да изпитвате дискомфорта на студената баня след горещ душ или вана. Монтирането на лира в банята помага и за намаляване на влагата в помещението и възпрепятства появата на мухъл, тъй като топлината поддържа помещението сухо.
 • Инсталирайте няколко осветителни тела
  Банята е едно от местата вкъщи, където имаме нужда от най-добра светлина. Огледалото в банята всекидневно се използва за поддържане на личната хигиена и за разкрасяващи процедури. Погрижете се към него да има насочена достатъчно добро осветление, като използвате различни осветителни тела. Огледалата с вградена LED лента или място за поставяне на крушка са добър начин да постигнете тази цел.
 • Не забравяйте и за аксесоарите в банята
  След като сте готови с основните ремонтни дейности, е време да помислите за добавянето на аксесоари, които ще завършат изцяло вида на новата ви баня, а и ще я направят в пъти по-удобна и практична. Това са закачалки, хавлийници, държачи за тоалетна хартия, кошчета за отпадъци, дозатози за течен сапун и др. При избора им се постарайте всички те да имат сходен дизайн, за да постигнете по-изчистена и модерна визия на своята баня.
bathroom towel heater
10 съвета за ремонт на банята 9

Това бяха нашите 10 съвета за ремонт на банята. Надяваме се те да са ви били полезни и да ви влязат в употреба, ако сте решили да реновирате това помещение вкъщи. Най-важното, което трябва да запомните е, че ремонтът на банята е доста по-сложен и продължителен процес от този на другите стаи. Затова трябва да бъдете добре подготвени и информирази за всичко, което ви очаква, независимо дали става въпрос за цялостен ремонт, или за леки промени. С правилния план за действие и следвайки нашите съвети, бъдете сигурни, че ще превърнете банята си в едно комфортно, уютно и функционално място, което да ползвате с удоволствие!

Жена седи на пода с инструменти

⟵ Как да направите циментова замазка сами

Съвременните подови покрития изискват равномерна основа, която се постига най-лесно чрез замазване на пода. Циментовата замазка е най-предпочитаният начин, защото е лесен за направа и икономичен вариант. След поставянето ѝ, най-вероятно ще се наложи да изчакате около месец преди да […]

Красив коридор

Идеи за ремонт на коридор ⟶

Коридорът е визитната картичка на всеки дом. Той е първото нещо, което посетителите виждат щом прекрачат вашия праг, затова трябва да се постараете да изглежда добре и да създава приятно впечатление. Помещението свързва всички стаи в жилището и дизайнът му […]