Направи си сам рафтове за мазе

Публикувано на
Изба с бутилки вино
Изба пълна с бутилки вино и бъчви
Направи си сам рафтове за мазе 5

С настъпването на есента идва и голямото чудене как и къде да приберем багажа, който няма да ни е необходим през зимните месеци. Велосипедите на децата, масите и столове за верандата или терасата, батутът, люлката и пързалката… Всичко това изисква много място за съхранение, но как да го осигурите?

Може да се организирате много лесно, ако имате на разположение мазе, в което да съхраните до пролетта всички вещи. Още по-добре би било, ако то е снабдено с рафтове за мазе, върху които да разположите безброй неща, включително и приготвената зимнина. Така всяка вещ ще си бъде на мястото и ще може да я откриете лесно.

В тази статия ще ви запознаем с различните варианти и възможности за „направи си сам“ рафтове за мазе. Ще разгледаме разнообразие от материали, от които бихте могли да създадете вашите нови рафтове, както и как бихте могли да се погрижите за тяхното опазване. Без съмнение, преди да стартирате дейностите по изграждане на рафтовете, ще се нуждаете от инструменти и приспособления за майстори, които да ви помагат в процеса на работа.

Подготовка за направа на рафтове за мазе

Част от стартовата подготовка от процеса по направа на рафтове за мазе е набавянето на необходимите материали. Преди това обаче има някои други подготвителни моменти. Хубаво е като за начало да измерите мястото, на което ще поставяте рафтовете за мазе, за да си направите и необходимите изчисления за това колко материал ще ви бъде необходим.

Създайте опростена скица на това как ще изглеждат те – дали ще бъдат ъглови рафтове за стена, хоризонтални или вертикално разположени. Измерете с каква дължина, дълбочина и височина да бъдат самите полици и определете тяхната конструкция. Така ще закупите толкова материали, колкото ще ви бъдат необходими, и няма да се налага да правите излишни и ненужни инвестиции.

Как да си направите рафтове за мазе

Всеки от вас има различни представи и нужди относно това, какво ще съхранява на рафтовете за мазе. Едни ще си подредят зимнина в буркани, други вино, трети семеен багаж или сезонна екипировка. Вероятно бихте се изкушили да отскочите до близката железария или до голям строителен хипермаркет, за да си закупите готови стелажи. Ние обаче сме тук, за да помогнем на онези от вас, които искат сами да се справят със задачата да сглобят удобни и здрави рафтове. Ще представим универсални възможности, които да ви бъдат полезни във всеки случай и при всяка ситуация.

Ето и някои основни видове материали, които може да използвате за направата на рафтове за мазе:

Рафтове от дърво

Дървени рафтове с вино
Направи си сам рафтове за мазе 6

Дървеният материал е сред най-разпространените за направа на стелажи. Дървото е лесно за обработване и не са нужни специални умения за изрязване на необходимите форми и дължини.

Когато създавате рафтове за мазе от дърво, имайте предвид, че дъската трябва да бъде достатъчно дебела. В противен случай рискувате тя да се огъне или счупи при поставяне на по-тежки багажи или зимнина.

Недостатък на дървото е способността му да абсорбира влага в случай, че мазата ви е влажна или има течове наоколо. По този начин върху рафтовете за мазе може да се образуват плесен и мухъл.

Рафтове от метал

Металът също е сред предпочитаните материали за направа на рафтове за мазе, тъй като е здрав и издръжлив. Имайте предвид обаче, че при наличие на влага в мазето рано или късно ще се стигне до корозия на металните повърхности. Така може да изцапате багажи, които сте поставили върху рафтовете, и да ги повредите.

Ако сте решили да създадете рафтове за мазето от метал, е хубаво да се поинтересувате от материали, с които да обработите метала предварително, за да избегнете появата на ръжда по него. Създаването на стелажи от метал изисква заваряване и по-специфични инструменти, които трябва да сте набавили предварително.

Може да изберете и вариант, в който само конструкцията да бъде изградена от метал, а самите рафтове да са от дърво или дебел шперплат, съобразен със степента на натоварване. Ламинирани листове и ПДЧ материали също биха могли да ви свършат работа при оформяне на рафтовете.

Рафтове от бетон

Този тип рафтове са възможно най-здравите и стабилни рафтове, които може да изградите в мазето си. Процесът, разбира се, е доста по-трудоемък. Направата на бетонови рафтове за мазе изисква голяма организация, свързана с подготовка на необходимите материали, както и на калъпи, с които да ги оформите. Предимството на тези рафтове е, че те ще имат вечен живот, а и са толкова здрави, че биха могли да издържат на всякакво натоварване.

Рафтове от пластмаса

Съвременна алтернатива на горепосочените материали, от които може да направите рафтове за мазе, е пластмасата. Това е сравнително евтин и достъпен вариант, който се предлага в различни конфигурации и размери, които могат да бъдат приобщени към всякакви големини на мазето. Тяхно предимство е, че не реагират на висока влажност и могат да бъдат естетически красиви и с интересни форми.

Като недостатък на пластмасовите рафтове за мазе бихме посочили, че здравината на самия материал е по-малка в сравнение с тази на метала, дървото или бетона. Затова, ако сте решили да използвате пластмаса за вашите стелажи, е добре да не разполагате върху тях прекалено тежки предмети.

Още идеи за това как бихте могли да се справите с ремонтни дейности по жилището си сами, може да прочетете тук.

Полезни препоръки за по-дълъг живот на рафтовете за мазе

Веднъж, след като сте направили рафтовете за вашето мазе, е от изключителна важност да спазвате някои основни препоръки, за да ги запазите непокътнати възможно най-дълго време. Ето и някои от тях:

Осигурете циркулация на въздух в мазето. В повечето мази има голяма влажност. Това е предпоставка за корозия на металните повърхности и елементи на стелажите, както и увреждане на багаж, който сте оставили отгоре. Хубаво е да организирате помещението така, че да има непрестанна циркулация на въздух, което без съмнение ще ограничи тези процеси;

През летните месеци е добре да изнасяте на слънце рафтовете, за да изсъхнат от евентуално натрупана влага. Това важи особено за дървените рафтове;

Разпределяйте правилно тежестта, която поставяте върху рафтовете. Равномерното разпределение няма да натоварва стелажите и ще ги запази здрави по-дълго.

Още полезни съвети може да четете в нашия блог.

Майстори поставят ламинат в апартамент

⟵ Как да си направим ремонт сами

Лятото е сезонът, в който прекарвате времето си на открито, ходите на почивки, забавлявате се под слънчевите лъчи. Доста често залисани в дългите летни дни забравяте за това, че след лятото идва есента, а с нея и времето, в което […]

empty modern room with wooden wall floor and ceil 2021 08 26 15 32 57 utc

Направи си сам монтаж на ПВЦ ламперия ⟶

В интериорно отношение новостите покрай актуалните трендове ни заливат ежедневно. Стремежът винаги да залагаме на най-съвременното и модерното изисква много усилия, свързани с ремонти и преподреждане на дома. В тази статия ще ви запознаем с едно интериорно решение, съчетаващо функционалното […]