Идеи за ремонт на коридор

Публикувано на
Красив коридор

Коридорът е визитната картичка на всеки дом. Той е първото нещо, което посетителите виждат щом прекрачат вашия праг, затова трябва да се постараете да изглежда добре и да създава приятно впечатление. Помещението свързва всички стаи в жилището и дизайнът му следва да бъде в хармония с целия интериор. Въпреки малкия си размер, коридорът може да се превърне в красиво и удобно място и то с малко усилия и ресурс от ваша страна. Не бива да пренебрегвате и пространството около входната врата, за да избегнете навлизането на замърсявания отвън и разнасянето им из цялото жилище. Това може да се постигне, като се използват лесни за почистване материали.

Днес сме ви подготвили няколко идеи за ремонт, с които коридорът ви ще бъде практичен, стилен и винаги чист.

Stylish retro furniture in elegant bright corridor 1
Идеи за ремонт на коридор 7

Преди да започнете с ремонта на коридора

Преди да започнете с планирането на ремонта на коридора, помислете за това какъв резултат очаквате и как може да направите помещението възможно най-ефективно и удобно за вашите нужди. Ремонтните дейности трябва да се планират въз основа на разположението на помещенията в жилището и да бъдат съобразени с техния стил и интериор.

Реконструкцията на коридора може да бъде мащабна и продължителна, ако планирате преустройство или основен ремонт на жилището. Ако нямате нужда от драстични промени обаче, а искате просто да освежите пространството и да направите входа на жилището по-приветлив, това може да се случи бързо и лесно, без чужда помощ. За тази цел е добре да изготвите подробен план за действие, който включва и необходимите материали. Планът трябва да съдържа следните стъпки:

  • Определете бюджета, с който разполагате. Така ще сте наясно какво може да си позволите и от какво ще се наложи да се откажете.
  • Разгледайте идеи и снимки на коридори, които са с размерите на вашия. Това ще ви помогне да придобиете по-добра визуална представа как да промените облика на помещението.
  • Изберете подходяща подова настилка. Това може да бъде ламинат, гранитогрес, теракот или други. Помислете дали ще добавите килими или пътеки.
  • Изберете дали ще използвате тапети или боя за стените. И двата варианта имат своите предимства и недостатъци. Добре е да се придържате към това как изглеждат стените в другите стаи.
  • Направете нужните измервания преди да се впуснете в търсене на мебели. Изберете обзавеждането според размерите на коридора и своите нужди.
stylish long light corridor
Идеи за ремонт на коридор 8

След като сте помислили върху важните моменти, които изброихме, може да преминете към ремонта на коридора.

Идеи за ремонт на коридора

По време на ремонт на апартамента коридорът често бива пренебрегван. Обикновено се обръща по-голямо внимание на основните стаи и той остава на заден план. Коридорът обаче свързва всички стаи и ако не се погрижите за него, няма как да получите завършен вид на жилището. Освен това неговата функция не е за подценяване, особено ако живеете в малък апартамент. В този случаи разполагате с ограничено пространство и трябва да стремите да използвате всяка една част от жилището, за да имате повече място за съхранение на вещите си. Подбрали сме за вас няколко идеи, с които да направите своя коридор едно красиво и функционално място.

Зониране

Зонирането представлява визуално разделение на “мръсната част” на коридора (там, където се събуват обувките) от жилищното пространство. Чрез него се създават две зони в коридора – тази до входната врата и останалата част, която води към стаите. Това е често използван метод от дизайнерите и се среща в повечето съвременни домове. Ако размерите на коридора са малки, може да разделите входната част с различна подова настилка като гранитогрес, теракот или фаянс. По този начин всеки, който влиза в жилището, ще знае където точно да се събуе. Така замърсяванията от външните обувки ще се почистват по-лесно, без да се разнасят далеч от входната врата.

Място за съхранение

Коридорът е най-подходящото място за съхранение на обувки, връхни дрехи и аксесоари като шапки, шалове и ръкавици. Практиката показва, че най-удобни за това са вградените гардероби, които не се набиват на очи и същевременно побират много неща. Ако не разполагате с достатъчно място за такава мебел, монтирайте закачалка на стената или изберете компактен модел портманто, в който да приберете дрехите и обувките, които носите ежедневно.

part of corridor in a flat
Идеи за ремонт на коридор 9

Не прекалявайте с цветовете

Съществува правило, което гласи, че при декорирането на коридора не бива да се изпозлват повече от три цвята. Това би довело до нарушаване на хармонията, което е непрепоръчително за малки площи. Когато планирате ремонта, помислете коя цветова гама най-добре подхожда на вашия коридор и се придържайте към нея. Ако искате да добавите цвят, изполвайте контрастен под, но стените и мебелите трябва да останат едноцветни. Ярките стени в комбинация с голямо огледало и разноцветни вещи могат да създадат хаос и голяма безвкусица.

Изберете подходящите мебели

Обзавеждането на коридора е също толкова важно, колкото това на останалите помещение в дома ви, затова не бива да го пренебрегвате. Освен това коридорът е първото нещо, което всеки гост вижда, прекрачвайки входа на дома ви. Добре би било да съобразите стила на коридора с цялостната визия на жилището си и най-вече с вратите на стаите. Ако разполагате с достатъчно място, освен мебели за съхранение на дрехи и обувки може да добавите още пейка или табуретка. Те създават голямо удобство при обуване и събуване, особено ако в дома ви има малки деца.

Погрижете се за правилното осветление

Коридорът обикновено е помещение, което не разполага с прозорец и няма достъп до естествена светлина. Добре е да помислите за подходящо осветление. Предлагаме ви да инсталирате серия осветителни тела, за да може да осветите добре и най-тъмните ъгли на коридора. Това ще създаде добро настроение и комфорт, които ще усещате всеки път, когато се прибирате у дома. В зоната около огледалото е добре да сложите допълнително осветление – това визуално ще увеличи пространството.

long pretty white corridor 1
Идеи за ремонт на коридор 10

Не забравяйте декорациите

Декоративните елементи в коридора са също толкова важни, колкото и тези в останалите стаи. Те допринасят за цялостния характер на жилището и създават добро първо впечатление у вашите гости. Ако имате дълъг и тесен коридор, то рамки със семейни снимки или картини биха били чудесен декор за стените. Специалните поставки или къщички за ключове също са интересен и практичен декоративен еремент. Ако гардеробът или портмантото имат открити рафтове, върху тях също може да наредите любими фигурки или сувенири. Старайте се обаче да не прекалявате, за да не изглежда твърде претрупано и кичозно.

Сложете голямо огледало

Огледалото в цял ръст e напълно задължително за интериора на всеки коридор. Всяка една дама ще потвърди, че то е необходимост, без която не може. Голямото огледало ви позволява да се огледате преди да напуснете дома си и да проверите как изглежда тоалета ви от главата до петите.

Надяваме се, че тази статия ви е била полезна и сте научили нови и интересни идеи за това как да ремонтирате коридора в жилището си. Той има важна функция и затова заслужава да му обърнете специално внимание. Коридорът е мястото, което ви посреща всеки път щом се приберете у дома след дълъг ден. Направете го уютен и функционален, за да му се наслаждавате ежедневно.

corridor with mirror
Идеи за ремонт на коридор 11

Ако сте в процес на ремонт или планирате скоро да реновирате част от дома си, разгледайте сайта на Djodi Trade, където ще откриете инструменти и приспособления, от които се нуждае всеки домашен майстор. А за още подобни практични идеи и съвети за ремонт на дома, четете нашия блог.

Реновирана баня

⟵ 10 съвета за ремонт на банята

Може да се каже, че ремонтът на банята е една от най-важните и скъпоструващи реновации в дома. Именно затова е нужно да се отнесете към него отговорно, като планирате всичко предварително и внимателно изберете материалите, които ще използвате. Ремонтът на […]

интериор - спална с бяло легло и сива стена

Идеи за ремонт на спалня ⟶

,,Моят дом е моята крепост’’ са казали още древните римляни. Това е мястото, където се преплитат съдбите на цялото семейство.Там отглеждате децата си и търсите уют и топлина. Приютявате се след тежкия и дълъг работен ден. Зад заключената врата на […]