Съвети и информация за ремонт на апартамент

Публикувано на
Майстор шпаклова таван

Независимо дали сте нови собственици на апартамент, или просто вашият дом се нуждае от освежителен ремонт, със сигурност в главата ви се въртят всякакви въпроси, свързани с това как се прави ремонт на апартамент, какви са стъпките и какво ще ви е необходимо за целта. Особено ако за първи път ви се налага да се сблъскате с нещо такова, със сигурност се нуждаете от практични съвети за ремонт на апартамент. Ето защо в днешната статия ще си говорим главно за това. Ще ви разкажем как да планирате правилно ремонта, какво е необходимо да вземете предвид и не на последно място какви строителни съоръжения ще са ви нужни, за да забързате и улесните процеса.

Ако смятате, че информацията ще ви е от полза, то тогава не спирайте да четете, защото най-интересното тепърва предстои!

Защо е добра идея да ремонтирате жилището си

remont apartamenta
Съвети и информация за ремонт на апартамент 11

Преди да преминем към нашите съвети за ремонт на апартамент е редно да ви споделим защо мислим, че винаги е добра идея да ремонтирате жилището си. Всеки един недвижим имот е ценен актив. Ако следите внимателно имотния пазар, вероятно знаете, че тенденцията с покачването на цените на имотите е сравнително постоянна и без особени флуктуации. Ето защо инвестицията в ремонтните дейности на един апартамент никога няма да е напразна. Качествените продукти, мебели и изработка могат да вдигнат цялостната цена на апартамента. Това би ви позволило впоследствие да продадете апартамента на по-висока пазарна цена. Дори да не решите да го продавате, а само да го пускате под наем, след инвестиция в ремонт ще се радвате на по-висока печалба. Разбира се, инвестиционната цел не е единствената причина, която да ви накара да ремонтирате апартамента си. Личният комфорт и подобряването на качеството на живота на всички живущи в жилището са също толкова важни.

Съвети при подготовка за ремонт на апартамента

Майстор прави инспекция и подготовка
Съвети и информация за ремонт на апартамент 12

Организацията на ремонтните дейности винаги трябва да се извършва с повишено внимание. Дори и да не сте правили ремонт досега, вероятно сте чували от приятели и роднини, че понякога процесът може да трае с месеци и да се проточи дори след първоначално зададените срокове. Това, от своя страна, може да бъде свързано с много непредвидени допълнителни разходи, които да забавят процеса дори повече. Ето защо е важно да предвидите всичко предварително и да направите стегната организация. Ето няколко съвета как да го направите:

Планиране на ремонтните дейности

planirane remont
Съвети и информация за ремонт на апартамент 13

Първата и най-важна задача е да планирате ремонта на апартамента. За целта е нужно да оцените изцяло състоянието на жилището. По този начин най-лесно ще се определи какво задължително трябва да бъде направено и какво може да бъде пропуснато или направено в краен случай при наличието на достатъчно финансови средства. Колкото по-детайлна е оценката, толкова по-лесно и организирано ще се извърши и ремонтът. Проверете състоянието на подовете, стените и таваните в помещенията. Не пропускайте да обърнете внимание и на инсталациите и планирайте евентуалните промени там. Тук се има предвид всякакви дизайнерски решения, свързани с разместване на позициите на електроуредите в кухнята, добавянето или премахването на контакти и ключове, местоположението на мивката и цялостна ВИК инсталация.

Изкарване на необходимите разрешителни

instrumenti
Съвети и информация за ремонт на апартамент 14

Знаете ли, че ако желаете да промените конфигурацията на стаите в апартамента, е необходимо да получите необходимите за целта разрешителни документи? Всякакви бутания на стени и изграждания на нови на места, различни от първоначалния архитектурен план, трябват да бъдат съгласувани и одобрени от общината. След като получите разрешение от общината, е необходимо да си изискате техническа експертиза, която да определи дали желаната от вас промяна може да бъде извършена. Не се изненадвайте, ако общината се свърже с вас, за да ви поиска още документи. След всичко това ще е необходимо да изчакате още 30 дни, за да получите финален отговор с евентуално одобрение на молбата ви.

Информиране на съседите

Информиране на съседите
Съвети и информация за ремонт на апартамент 15

Щом става дума за ремонт на апартамент, няма как да пропуснете да уведомите и всички преки съседи за предстоящото извършване на ремонтни дейности. Важно е всички домакинства да са запознати и информирани, за да не се сдобиете с изненадващи оплаквания, които могат да доведат дори до прекратяване на ремонта. Освен това ремонтните дейности трябва да бъдат извършвани само и единствено в приемливи за целта часове, за да не се нарушава спокойствието на вашите съседи. Да, това вероятно ще удължи времето за ремонт, но поне ще бъдете сигурни, че всичко ще бъде завършено без съществени пречки.

Съобразяване на ремонта със сезона

saveti apartament
Съвети и информация за ремонт на апартамент 16

Един от най-честите съвети за ремонт на апартамент, който е и изключително важен, е да съобразите времето за започване на ремонта. Не е изненадващо, че обичайното време за извършването на ремонтни дейности са пролетния и летния сезон. Защо? Просто защото можете да държите помещенията отворени на проветрение, за да могат да изсъхват всички бои, лепила и прочее. Студеното време и влагата не само че ще попречат на това, но и мога да помогнат на чисто новия ви сглобен паркет да се раздуе и да се наложи да се подменя.

Разпределяне на бюджета и избор на екип

budget izbor ekip
Съвети и информация за ремонт на апартамент 17

Нямаше как сред нашите съвети за ремонт на апартамент да не присъства и този за разпределението на бюджета. Съветваме ви да проучите пазара и в частност всичко, което сте планирали да извършите. Ако ви предстои да поставяте плочки в банята, то проучете както класа на желаните от вас плочки, така и колко би ви излязло поставянето им от майстор.

Споменахме ви, че в повечето случаи ремонтите винаги отнемат повече от планираното, което е свързано и с по-високи финанси. Тъй като тези евентуални просрочени срокове няма как да бъдат предвидени, то ви съветваме да си предвидите заделянето на малка част от вече събраната за ремонта сума.

Също така пред вас стои решението дали да се доверите на професионални бригади, които да се занимаят изцяло с ремонтирането на вашето жилище, или ще желаете да се превърнете в майстори и да се занимавате с ремонта сами. И в двата случая обаче ще ви се наложи да разчитате на няколко строителни съоръжения, които значително могат да улеснят процеса.

Точните строителни материали и оборудване за ремонт на апартамента

Работни инструменти
Съвети и информация за ремонт на апартамент 18

Няма как да пропуснем най-важното нещо за всеки ремонт – строителните материали и строителното оборудване. Строителните материали могат силно да варират в зависимост от това какво ще ремонтирате – различни цветове бои, плочки, паркети, цимент, гипсокартон и какво ли още не.

Нещата със строителното оборудване обаче стоят по по-различен начин. Тук приложение намират всякакви уреди и съоръжения, които ще ви вършат страхотна работа, независимо от вида ремонтна дейност и от помещението, което се ремонтира. Такива са например:

  • Строителна количка – Улесняват транспортирането на всякакви материали. Но не само! Можете да заложите на количка с метално дъно, с помощта на която да забърквате бързо и удобно цимент и всякакви други строителни материали.
  • Стълба – Няма как да става дума за извършване на ремонт, без на площадката да има поне една алуминиева стълба. С тях можете безопасно да достигате по-високи повърхности.
  • Система за строителни отпадъци – Ремонтните дейности винаги са съпътствани от постоянното изхвърляне на всякакви строителни и битови отпадъци. Разполагайки със собствена система за изхвърляне на боклука, ще можете да пазите не само собствените си сили от постоянна разходка между етажите на кооперацията, но и да спестите време. Независимо дали апартаментът се намира на висок етаж, или на по-нисък, тези улеи са директно свързани към контейнер, позволявайки ви лесно, бързо и удобно да се отървете от излишните боклуци.
  • Преносима сгъваема работна маса – Подходяща за всички, които имат нужда от по-голямо пространство за работа в празните помещения. Лесната подвижност позволява местене от едно място на друго без каквито и да било затруднения.
  • Мобилна поставка – Позволява местенето на различни строителни материали от едно място на друго. Може да се използва като заместител на строителните колички, особено в по-маломерни пространства.
  • Скеле – Ако все пак сте получили разрешително и сте решили да бутате стените във вашия апартамент, добра идея е да разполагате със скеле, което да ви предоставя лесен достъп до тавана, като то може да подпомогне дори процеса по изграждане на новите стени.

Djodi Trade – твоят верен помощник при ремонт на апартамента

Aбривиатура последвана от лого DG DJODI TRADE. Текста е изписан само с големи букви - Джоди Трейд.
Съвети и информация за ремонт на апартамент 19

Вече над 16 години Djodi Trade подпомага и улеснява всякакви ремонти на жилищни и бизнес сгради. Всички произвеждани продукти отговарят на европейските стандарти за обезопасяване на строежите. С наша помощ можете бързо и лесно да се справите с всички ремонтни дейности във вашия апартамент. Разполагаме с богата гама от продукти, които могат да покрият както нуждите на по-маломерни пространства, така и такива, които са подходящи и за по-големи и мащабни строителни площадки. От малки инструменти и приспособления, като куфари с инструменти и сгъваеми работни поставки, до по-големи съоръжения, като скелета и транспортни колички, в Djodi Trade ще откриете всичко, което ви е необходимо!

Заключение

Надяваме се, че всички съвети за ремонт на апартамент, които прочетохте в нашата статия, са ви били полезни. Независимо каква е причината за ремонта на вашето жилище, съветваме ви да планирате всичко много внимателно и да избирате само висококачествени и надеждни материали. В блога ни ще откриете още много интересни статии на разнообразни теми. Подготвили сме ви и логичното продължение на тази статия, в която сме ви дали ценни съвети за почистването на дома след завършения ремонт.

Почистване след ремонт

⟵ Съвети за почистване след основен ремонт

Успешното приключване на строителна работа или ремонтни дейности е вълнуващо за всеки собственик. Но това съвсем не е последната стъпка при цялостното завършване или реновиране на обекта. Почистването след ремонт е също толкова важно, тъй като най-вероятно всичко ще е […]

Работник измазва прозорец

Съвети и идеи за ремонт на балкон ⟶

Независимо дали живеете в апартамент, или в къща, балконът придава голяма част от цялостната визия и излъчване на жилището. Благодарение на него може да се порадвате на глътка свеж въздух, без да напускате дома си. Тъй като обаче нашите балкони […]