Как да направите циментова замазка сами

Публикувано на
Жена седи на пода с инструменти

Съвременните подови покрития изискват равномерна основа, която се постига най-лесно чрез замазване на пода. Циментовата замазка е най-предпочитаният начин, защото е лесен за направа и икономичен вариант. След поставянето ѝ, най-вероятно ще се наложи да изчакате около месец преди да преминете към покритието, но чакането си заслужава, защото правите пода си много по-надежден.

Циментовата замазка е подходяща за всички жилищни помещения, включително и гаражи. Може да се полага под всякакъв вид крайно покритие. Препоръчва се и при подово отопление, тъй като има добри свойства за съхранение на топлината. Ако и вие сте чували за многобройните предимства на циментовата замазка и сте решили да направите домашен ремонт, останете с нас, за да разберете как можете я направите сами.

builder smoothing the surface of screed
Как да направите циментова замазка сами 6

Какво представлява циментовата замазка

Циментовата замазка оформя равна повърхност върху подовото покритие. Най-често се прави от циментово-пясъчна смес. Класическата версия на замазката се получава чрез смесването на пясък и цимент в определена пропорция, най-често 3:1, след което сместа се разрежда с вода. Замазката може да се нанася директно върху пода, както и върху други разделителни слоеве. Функцията ѝ се различава в зависимот от това към коя носеща повърхност е свързана.

Циментовата замазка е особено устойчива, което я прави подходяща за различни области. Нейната задача е предимно да компенсира разлики във височините или неравности като тези, които се срещат в стари сгради. Поради своята твърдост, циментовата замазка е особено издръжлива срещу износване в течение на времето. Тя не се влияе от силните температурни колебания, както и от екстремните температури през зимата и лятото.

В зависимост от предназначението и изпълнението на лицевата повърхност, има три вида циментова замазка:

 • Пердашена – За заглаждането ѝ се използва инструментът пердашка, като се пръска с малко вода. Този вид замазка има дребнозърнеста повърхност;
 • Гланцирана – При този вид лицевата повърхност се заглажда с мистрия, като се прибавят цимент и вода. Гланцираната замазка има гладка повърхност и се използва при хидроизолации и за настилка в помещения, които трябва да се загладят прецизно;
 • Грапирана – Лицевата повърхност на тази замазка се валцова с профилирани стоманени валяци, които правят повърхността ѝ грапава. Използва се за места на открито и гаражи, при които има опасност от хлъзгане.

От какво се нуждаете, за да направите циментова замазка

Преди да започнете с полагането на замазката, уверете се, че разполагате с всичко необходимо. Ще са ви нужни следните инструменти и материали:

builder in uniform indoors
Как да направите циментова замазка сами 7
 • Няколко чувала с циментова замазка (според това колко е голямо помещението);
 • Вода за разбъркването на сместа;
 • Мистрия;
 • Тампер;
 • Дъски за замазка;
 • Дървени плоскости, които да използвате като разделители за изравняване;
 • Кофа за замазката;
 • Строителна количка, с която лесно да пренесете торбите със замазката;
 • Прахосмукачка.

Докато правите замазката, ще ви бъде необходимо и подходящо предпазно облекло:

 • Стари дрехи – Използвайте дрехи, за които няма да съжалявате, ако ги изцапате по време на процеса;
 • Гумени ботуши и ръкавици – Те са абсолютно задължителни, за да предпазите кожата си от досег със замазката. По време на процеса трябва да внимавате да не докосвате замазката с голи ръце, защото може да увредите кожата си;
 • Маска и очила – Лицето също има нужда от защита. Използвайте надеждна маска, защото вдишването на миризмата от замазката може да се отрази зле на здравето ви.

Как да направите циментова замазка стъпка по стъпка

Циментовата замазка при домашен ремонт не е трудна за изпълнение, стига да сте подготвени и да знаете как точно да действате. За ваше улеснение, сме подготвили подробно описание на целия процес стъпка по стъпка.

empty room renovation
Как да направите циментова замазка сами 8
 1. Започнете с почистване на пода. Използвайте прахосмукачка, за да премахнете всяка една прашинка от него.
 2. Продължете с направата на циментовата смес. Класическият разтвор за замазка представлява цимент и пясък, към които добавете само вода. Резултатът трябва да бъде гъста хомогенна смес. Желателно е да я оставите да престои 2 часа, за да се стегне добре.
 3. След това разделете пространството на пода на отделни секции. Използвайте дълги прави парчета дървен материал, който трябва да са толкова високи, колкото искате да бъде замазката. Преди да ги сложите, ги намокрете с вода, за да може след поставяне на замазката да ги махнете по-лесно.
 4. Нанесете слой от циментовата смес върху участъка, като започнете първо с тази част, която е най-далеч от входа на помещението, и го разстелете с помощта на мистрия. След това уплътнете сместа с дъска за уплътняване на замазка, а краищата с тампер.
 5. Повторете процеса с всички останали секции, докато не сте готови с целия под. След като приключите, махнете дървените раздели и запълнете дупките, които са останали след тях.
 6. След като сте нанесли замазката, ще е нужно време тя да изсъхне. Не стъпвайте по нея поне 24 часа. По време на полагането, както и няколко дни след това, замазката не бива да се излага на пряка слънчева светлина, защото това може да се появи напукване.
 7. Вече сте готови! Остава само да чакате търпеливо, докато новоположената циментова замазка изсъхне напълно. Ще разберете, че това се е случило, когато вече не се забелязват тъмни и мокри петна

Необходимото време за изсъхване на замазката е 28 дни. Едва след като циментът се е втвърдил напълно, може да продължите с полагането на подовото покритие, което сте избрали. Това може да бъде теракот, плочки, паркет или ламинат. По време на сушенето трябва да се уверите, че температурата в помещението не пада под 5 градуса. Ако в стаята е прекалено студено, това може да попречи на изсъхването на замазката. Важно е да се отбележи, че когато полагате замазка за подово отопление, след като я завършите, задължително трябва да се провери за наличието на течове. Доверете се на опитен отоплителен инженер за тази задача, за да избегнете бъдещи проблеми.

industrial worker finishes concrete screed
Как да направите циментова замазка сами 9

Поздравления, вече сте готови с полагането на циментовата замазка сами! Както вече сами се убедихте, полагането на циментова замазка не е сложен процес. Стига да имате достатъчно желание и търпение, може да се справите с него без помощта на професионалист. Най-важното е да се сдобиете предварително с всички необходими материали и да следвате стъпките, които изброихме по-горе. Надяваме се статията да ви е била интересна и да сте успели да научите нещо ново. За повече полезни текстове, свързани с ремонти и идеи за дома, разгледайте нашия блог.

Стара селска къща

⟵ 10 идеи за ремонт на селска къща

В днешно време все повече хора започват да оценяват предимствата от живота на село. Там е мястото, където човек може да се откъсне от забързаното си ежедневие в града. Чрез престой в селска обстановка всеки може да си осигури една […]

Реновирана баня

10 съвета за ремонт на банята ⟶

Може да се каже, че ремонтът на банята е една от най-важните и скъпоструващи реновации в дома. Именно затова е нужно да се отнесете към него отговорно, като планирате всичко предварително и внимателно изберете материалите, които ще използвате. Ремонтът на […]