7 идеи за ремонт и освежаване на спалнята

Публикувано на
Светла спалня - бял цвят и мента

Прекарвате приблизително 1/3 от живота си в сън, така че не трябва ли да спите в стая, която допринася за сладки сънища? Неприветливата или неорганизирана спалня може да затрудни релаксацията и вероятно няма да ви предразположи към почивка.

Ами ако спалнята ви е основната стая, в която прекарвате семейното време? Може би четете в леглото, гушкате се с децата или прекарвате време с домашните си любимци, докато сте в спалнята. Неприветливата стая няма да допринесе за качествена почивка.

За щастие, ремонтът на спалнята е много по-лесно осъществим, за разлика от този на банята или кухнята например. Не е нужно да инсталирате нови прозорци или да премахвате структурни обекти; често всичко, което е необходимо, е дълбоко почистване и малко освежителна работа. Ето няколко съвета и идеи.

sglobyavane mebel1
7 идеи за ремонт и освежаване на спалнята 6

Преди да започнете ремонт на спалнята

Готови ли сте за ремонт и преустройване на спалнята? Първо, преди да започнете, помислете за следното:

 • Какво ви е необходимо? Какво искате да промените, за да сте щастливи? Стаята е твърде тъмна? Уличният шум държи ли ви будни? Можете ли да поправите всичко с просто пренареждане на мебелите?
 • Какъв е вашият стил? Какъв вид стая наистина искате – светла, просторна спалня, или тъмна, уютна такава за сън? Изберете стил и се придържайте към него.
 • Какви са вашите лични граници? Обичате ли чисто, бяло спално бельо, но имате три черни котки, които спят с вас всяка вечер? Изберете аксесоари за спалнята, които отговарят на вашия начин на живот и навици.
 • За какво я използвате? Освен да спите, правите ли друго в спалнята? Това е и вашият офис? Вашият киносалон? Ако не я използвате само за сън, тогава трябва да съобразите ремонта на спалнята с другите ѝ приложения.
 • Разполагате ли с необходимите умения и инструменти? Не е нужно да сте майстор, за да приложите идеите за освежаване и ремонт на спалнята. Всичко, от което се нуждаете, са подходящите инструменти и приспособления. Една работна маса никога не е излишна, особено когато правите ремонт на спалнята и помещението е празно. Ако вече ги имате, може да започваме.

Съвети при ремонт на спалнята

Отговорихте ли на горните въпроси относно това какво желаете да постигнете? Чудесно! Стигнахме до същността на тази статия, а именно няколко прости съвета и идеи за ремонт на спалнята:

remont spalnya
7 идеи за ремонт и освежаване на спалнята 7
 • Почистете и подредете
  Както при повечето проекти за преобразяване на дома, голяма част от действителното преобразяване включва просто да се отървете от ненужните неща, които заемат излишно място в помещението.
  Разбира се, обичате да четете преди лягане, но имате ли нужда от цял куп книги на нощното шкафче? Поставете непрочетените томове обратно на лавицата с книги или ги дарете на библиотеката.
  Тъй като гардеробът ви е в спалнята, това е подходящ момент да преминете през него и да се отървете от неизползваните дрехи, палта и обувки. Ако имате скрин за бельо, който се нуждае от организиране, помислете за излишните кърпи и стари чаршафи.
  Старите и непотребни мебели също могат да бъдат изхвърлени. За да ги изнесете по-лесно, е добре да ги разглобите, използвайки отвертка с тресчотка, която улеснява развиването на старите винтове.
 • Изберете успокояващ цвят за стените
  Боядисването е основна стъпка при ремонт на спалня, тъй като е може би най-бързият и евтин начин за промяна на цялостния характер на помещението. Изберете цвят, който да подхожда на вашата мебелировка. Стремете се да намерите такъв, който подобрява атмосферата, който я прави уютна и топла, лека и модерна, или светла и еклектична – има хиляди и хиляди цветове, от които да избирате.
  Боядисването на самите стени при ремонт на спалнята не е трудна задача дори за неопитните майстори. Лесно ще се справите с тази задача, ако имате валяче за боядисване и стълба. И не забравяйте, че ако цветът не ви хареса, винаги може да пребоядисате стените.
 • Помислете за завеси и пердета на прозорците
  Може да си мислите, че килимът е този, който придава завършеност на стаята, но тук това не важи. Тъй като спалните често са по-малки и доминирани от големи мебели, погледът е привлечен нагоре, встрани от леглото – това е мястото, където декорацията на прозорците може да направи своята магия.
  Покупката на завеси и щори не е малка инвестиция, така че първо решете от какъв вид точно имате нужда. Белите завеси са прости, евтини, съвпадат с почти всеки стил. Ако имате нужда от завеси, които блокират ранната сутрешна светлина, но не изглеждат тежки, помислете за плътен памук или кадифе в светли цветове.
  За да спестите средства при ремонт на спалнята, може да инсталирате щорите и корнизите за пердетата сами. За целта няма да ви трябва нищо повече от бормашина, както и ролетка и отвертка, които ще намерите във всяко куфарче с инструменти.
dama remontira spalnya1
7 идеи за ремонт и освежаване на спалнята 8
 • Окачете картини на стената
  Спалнята е чудесно място да поставите произведенията на изкуството, които означават най-много за вас. Независимо дали става дума за картини, или гоблени, скулптури, или детски рисунки. Имайте го предвид при ремонта, за да оставите достатъчно място на стената.
  Ако предпочитате изчистен вид, окачете една или две картини, които ви харесват най-много. Ако вкусът ви се насочва към по-еклектичното, може да запълните стените си с каквото искате.
 • Изберете подходящо спално бельо
  Ремонтът на спалнята не е всичко, за да бъде тя удобна. Помислете и върху какво спите? Вашето спално бельо трябва да е удобно преди всичко, а стилът идва на второ място. Освен ако не сте от типа хора, които придирчиво оправят леглото си всяка сутрин, не хвърляйте трудно спечелени пари за скъпи кувертюри и декоративни възглавници. Придържайте се към основите, в прости цветове или основни модели.
 • Добро осветление
  Към ремонт на спалнята трябва да причислим и избора на подходящите осветителни тела. Светлината не трябва да бъде дразнеща за очите, не прекалено силна, но не и прекалено слаба, тъй като това напряга зрението. Може да се възползвате от няколко добре разположени лампи, които увеличават видимостта, без да претоварват сетивата. Ако на тавана до сега сте имали място само за едно осветително тяло, то при ремонта на спалнята това може да се промени.
 • Изберете подходящи мебели
  Изборът на нови мебели трябва да е последното нещо, към което да прибегнете, когато правите ремонт на спалнята. Понякога нов слой боя или лак може напълно да промени характера на вашия скрин или гардероб. Но не се увличайте твърде много от идеята за цялостен ремонт на всяка мебел, която притежавате. Понякога дървените мебели се нуждаят единствено от шкурене на драскотините и нанасяне на нов слой лак.
dvoika sglabya spalna mebel1
7 идеи за ремонт и освежаване на спалнята 9

Ако решите да закупите нови мебели при ремонт на спалнята, най-трудното е внасянето и подреждането. С мобилна поставка под ръка, размествате по-млаки мебели в помещението без проблем, а за големите комплектите за пренасяне на мебели вършат добра работа.

Заключение

Ако спалнята ви се нуждае от ремонт и освежаване, следвайте нашите идеи и съвети. Те ще са ви полезни, независимо дали вашата цел е да освежите стаята си, като я пребоядисате, или да направите цялостен ремонт. След като знаете точните стъпки за ремонт на спалнята, ще може да направите това безопасно и ефективно!

Красива малка бяла кухня

⟵ Идеи за ремонт на кухня

Какво е първото нещо, което ви хрумва, когато някой ви попита “Кое е най-любимото ви място във вашия дом?” Истината е, че тук един от най-често срещаните отговори е кухнята. Онова малко местенце от дома, в което всяко семейство споделя […]

Стара селска къща

10 идеи за ремонт на селска къща ⟶

В днешно време все повече хора започват да оценяват предимствата от живота на село. Там е мястото, където човек може да се откъсне от забързаното си ежедневие в града. Чрез престой в селска обстановка всеки може да си осигури една […]