Идеи за ремонт на кухня

Публикувано на
Красива малка бяла кухня

Какво е първото нещо, което ви хрумва, когато някой ви попита “Кое е най-любимото ви място във вашия дом?” Истината е, че тук един от най-често срещаните отговори е кухнята. Онова малко местенце от дома, в което всяко семейство споделя ежедневието си и се радва на домашна и вкусна храна. Ето защо е важно да изградите местенце, което ще ви носи радост и уют.

Тази статия е специално предназначена за тези от вас, които са решили да променят облика и организацията на своята кухня. Точно така, днес ще ви представим няколко идеи за ремонт на кухня, които ще направят всяко ваше изживяване незабравимо.

Отворени шкафове в бяла кухня
Идеи за ремонт на кухня 6

Определете пространството, с което разполагате

Преди да преминем към идеите за ремонт на кухня, трябва да преминем през етапа на планиране. Той е свързан с максимално оползотворяване на мястото, с което разполагате. Независимо дали разполагате с много квадратни метри, които са предназначени да се превърнат в кухня, или с по-малко такива, важно е предварително да сте определили подредбата на шкафовете, електрическите уреди и функционалности, които желаете да имате.

Ако сте от хората, на които им предстои ремонт на вече създадена кухня, помислете доколко желаете да промените оформлението. Ще се променя ли местоположението на мивката, или новата мивка ще бъде поставена на старото място? Предвидете броя на контактите и местоположението им, така че да са удобни за следващата подредба на мебелите.

Съвети за избор на стила на кухнята

Ако смятате, че не може да се справите сами, или пък ви е за пръв път, може да се възползвате от услугите на дизайнер, с чиято помощ да сте сигурни в крайния резултат. След като сте определили наличното място, с което разполагате, е важно да помислите и за стила.

Тук е моментът да превърнете идеите и мечтите си в реалност. Помислете за цветовата комбинация. Обърнете внимание на материала на изработка на шкафовете. Изберете материал, който не само изглежда добре, но е и надежден и лесен за почистване.

Изборът на електроуредите също е от значение. Доверете се на доказали се производители, чиито уреди имат дълъг експлоатационен живот. Помислете дали желаете уредите да са вградени, или пък видими на показ.

Преценете колко шкафове ще са ви нужни за съхранение на продукти и посуда. С налагането на минималистичния стил, все повече домакинства избират да поставят шкафове само отдолу. По този начин стената и горната половина остават свободни и помещението става по-семпло и изчистено. И докато тази идея за ремонт на кухня е приложима за по-малки домакинства, за семейства от повече членове може да се окаже недостатъчно функционална. Затова ви съветваме хубаво да обмислите броя на шкафовете, които желаете да поставите.

Буркани с подправки във кухненски шкаф
Идеи за ремонт на кухня 7

Друго, също толкова важно нещо, е съчетаването на кухненските мебели с останалите мебели в помещението. В зависимост дали кухнята ви е самостоятелна, или пък част от друго помещение, като например трапезарията или хола, добре е да помислите как цветовете и материалите, които сте избрали, ще си пасват с всичко останало. Избягвайте твърде биещи се комбинации от стилове, които ще направят място да изглежда прекалено кичозно.

Бъдете креативни в оползотворяването на пространството

Когато новата ви кухня е вече налице, единственото което ви остава, е да я организирате и да подредите цялата посуда. Това може да се окаже доста времеемък процес заради чуденките как да подредите кухнята така, че да е максимално функционално.

Тук ви съветваме да сте креативни и творчески насочени. Използвайте мисълта си, за да се сетите за оригинални идеи, които ще ви помогнат да спестите място из шкафовете. За да сме ви максимално полезни, ще ви дадем няколко идеи.

  • Използвайте органайзери – Органайзерите са това, което може да въдвори ред във всеки безпорядък. С тяхна помощ лесно ще организирате вашето пространство и ще се радвате на добре подредена и функционална кухня. В магазините ще откриете както органайзери, предназначени за посудата за хранене – вилици, лъжици и ножове, така и такива, които да ви помогнат да подредите чиниите и чаши по лесен и достъпен начин.
  • Кутии за съхранение на храната – Използването на т.нар. диспенсери за храна е лесен начин, с помощта на който да се отървете от всички кутии и опаковки, в които са опаковани хранителните продукти. Такива кутии за съхранение на храна са подходящи за всякакви стоки с дълъг срок на годност – боб, леща, всички видове паста, кафе на зърна и прочее. Същата организация може да приложите и за всички подправки.
  • Оползотворете мястото зад вратите на шкафовете – Точно така, не се притеснявайте да използвате цялото пространство. Във вътрешната страна на вратите може да монтирате както дъски за писане на продукти и рецепти, така и кукички и етажерки, на които да закачите по-малки и дребни неща, като например капаците на тенджерите и тиганите.
Осветителни тела в кухня
Идеи за ремонт на кухня 8

Заложете на качествени осветителни тела

Светлината е изключително важна за една кухня. Затова и поредната ни идея за ремонт на кухня, е свързана с нея. Ако не може да си позволите кухнята ви да е разположена в близост до голям прозорец, който да е източник на естествена светлина, внимателно преценете какви осветителни тела ще поставите. Заложете не само на стил, но и на функционалност. Каквото и тяло да изберете, използвайте крушки с по-силна светлина, за да сте сигурни, че видимостта в помещението ще е достатъчно висока, за да не възпрепятства изпълнението на домакинските задължения.

Основни стъпки при ремонт на кухня

Но преди вашите идеи за ремонт на кухня да се превърнат в реалност, има една съществена стъпка, която не споменахме до този момент, а именно ремонтът.

След като проектът на кухнята е вече налице, започват ремонтните дейности. Ако в помещението вече е живяно, то преди това трябва да изчистите абсолютно всичко и да демонтирате всички домакински уреди и шкафове. Този процес, макар и досаден, е необходим за нормалното протичане на следващите ремонтни дейности. Един от начините за по-лесно почистване е със система за строителни отпадъци. Дали този начин е подходящ за вашето помещение и вашите нужди обаче, зависи от много фактори. Ако се окаже неподходящ, то тогава ще трябва да се доверите на добрата стара ръчна количка за целта.

Ако в проекта е предвидена промяна на водопровода или електрическата инсталация, след почистването е време да се захванете с това. За тези две стъпки ви съветваме да се доверите на специалисти, поради специфичните условия на работа.

След като инсталациите са готови, може да преминете към стените. Ако се налага, използвайте услугите на майстор, за да ги подравните. Ако всичко е наред, е време да се впуснете с измазване и боядисване. За да може да се справите с по-високите участъци, и най-вече с боядисването на тавана, ще ви е нужна надеждна алуминиева стълба, според височината на помещението. Освен това тя ще ви е нужна и да поставите осветителните тела, когато му дойде времето.

Започнат ремонт в кухня
Идеи за ремонт на кухня 9

Идва дългоочакваният момент с монтирането на шкафовете и свързването на всички необходими електроуреди. Тук нещата по презумпция се извършват от майстори и хора с дългогодишен опит. Въпреки това предварително може да се наложи вие сами да пренесете някои от мебелите. Това упражнение може да ви се стори трудно, особено ако не разполагате с комплект за пренасяне на мебели.

След като всички мебели са вече на място и са монтирани, идва поставянето на осветителните тела. За тази цел освен стълба, която е здрава и надеждна, ви е необходим набор от най-различни инструменти, които да ви помогнат със закрепването.

Ремонтните дейности често се проточват с месеци заради набавянето на консумативи, съчетаването на графиците на майсторите и други извънредни фактори, които могат да настъпят. През това време е важно да осигурите комфорта си максимално и да си помогнете в изпълнението на всички задачи, които зависят от вас. Често, пръв помощник в работата, е преносимата работна маса. С нея си осигурявате асистент, който е винаги наличен и готов да съхранява всички инструменти и други важни части.

Заключение

Темата с идеите за ремонт на кухня е всеобхватна. В тази статия ви запознахме с основните стъпки в ремонтните дейности, като и ви дадохме и няколко идеи за ремонт на кухня, които могат да ви вдъхновят за това как да постъпите, ако ви се налага тепърва да навлизате в тази територия. А ако освен кухнята, ще ремонтирате и цялото жилище, може да прочетете и статията ни със съвети и информация за ремонт на апартамент.

човек прави план за домшното си барбекю

⟵ Как да си направите сами барбекю в градината

Притежаването на двор или градина е предимство, за което много мечтаят, затова трябва задължително да се възползвате от свободното пространство! Чудесен вариант за осигуряването на допълнителен комфорт, удобство и уют на свеж въздух е барбекюто. Когато разполагате с него в […]

Светла спалня - бял цвят и мента

7 идеи за ремонт и освежаване на спалнята ⟶

Прекарвате приблизително 1/3 от живота си в сън, така че не трябва ли да спите в стая, която допринася за сладки сънища? Неприветливата или неорганизирана спалня може да затрудни релаксацията и вероятно няма да ви предразположи към почивка. Ами ако […]