Съвети за почистване след основен ремонт

Публикувано на
Почистване след ремонт

Успешното приключване на строителна работа или ремонтни дейности е вълнуващо за всеки собственик. Но това съвсем не е последната стъпка при цялостното завършване или реновиране на обекта. Почистването след ремонт е също толкова важно, тъй като най-вероятно всичко ще е покрито с прах и ще има отломки и боклуци навсякъде.

Най-лесно е да поверите тази неприятна и трудоемка задача на почистваща фирма, но това може да ви излезе солено. Ако не искате да харчите излишни пари, или сте останали без средства след строителните и ремонтните работи, трябва сами да се заемете с работата за почистване след ремонт.

За да направите всичко както трябва, при това бързо и без допълнителни усилия, сме ви подготвили цяла статия със съвети за почистване след основен ремонт. От нея ще научите какво ще ви е необходимо и как да улесните чистенето. Запознайте се със списъка от необходими принадлежности, които да си набавите, както и 12 съвета за по-лесно изчистване.

Какво ми е необходимо за почистване след ремонт?

Докато някои места се нуждаят от специфично оборудване, за да бъдат изчистени, за почистване след ремонт на повечето обекти са ви необходими набор от прости, но съществени принадлежности. Преди да започнете с чистенето, уверете се, че разполагата със следното:

  • Микрофибърни кърпи;
  • Прахосмукачка с различни дюзи;
  • Кофи или здрави торби за боклук;
  • Метли, лопати и мопове;
  • Универсални почистващи препарати;
  • Почистващи средства за стъкло;
  • Обезмаслители;
  • Дезинфектанти за баня;
  • Макетен нож или стъргалка (за чистене на прозорците).

Повечето от тези принадлежности са познати на почти всеки, доста достъпни и лесни за намиране. Освен тях, изключително полезно и необходимо за почистване след основен ремонт е следното строително оборудване:

12 лесни стъпки за цялостно почистване след ремонт

1. Направете си списък на всички необходими принадлежности.

spisak prinadlezhnosti
Съвети за почистване след основен ремонт 14

За да бъде пълен, списъкът ви с необходими инструменти и оборудване трябва да съдържа всичко, което може да ви потрябва за почистване след ремонт на различните помещения. Също така трябва да сте наясно какво точно ще чистите, за да не пропуснете нещо. Освен изброените по-горе принадлежности, може да се възползвате и от почистващата сила на домакинските продукти като оцет, лимонена киселина, сода и т.н. Не забравяйте и строителното оборудване, което значително улеснява цялостния процес. Как точно? Предстои да разберете.

2. Започнете със събиране и изхвърляне на големите отпадъците.

golemi otpadatsi
Съвети за почистване след основен ремонт 15

След строеж и ремонтна дейност винаги има торби, пълни със строителни отпадъци, които сте оставили в коридора или пред прага. Освен тях из целия обект са останали и дребни отпадъци, които трябва да съберете в чувал. Поради обема и теглото на отпадъците е добре да имате колкото е възможно по-големи и здрави чували. След събиране идва ред и на изхвърлянето. Тежките и обемисти строителните отломки и чували се извозват най-лесно до контейнерите за смет с помощта на ръчна количка. Най подходящи за почистване след ремонт са градинските и строителните колички. С тяхна помощ ще разчистите обемистите боклуци за нула време.

3. Избършете твърдите подове и настилки.

izbarsvane podove nastilki
Съвети за почистване след основен ремонт 16

Всяка ремонтна дейност е свързана с много прах и замърсяване от боя, строително лепило или др. Забърсването на подовете с моп или парцал е задължителна стъпка при почистване след ремонт. Освен с вода, подът трябва да бъде изчистен с почистващ препарат, подходящ за съответната подова настилка.

4. Почистете килимите, текстилните и мокетните настилки.

pochistvane kilimi
Съвети за почистване след основен ремонт 17

Както подът, така и килимите и мокетът се нуждаят от почистване на наслоения прах след ремонт. За целта текстилните настилки старателно се минават с прахосмукачка, след което могат да бъдат изпрани с екстрактор. Прахосмукачката ще изсмуче праха от килима и мокета, а екстракторът ще премахне петната.

5. Измийте прозорците

pochistvane prozortsi
Съвети за почистване след основен ремонт 18

Вашето почистване след ремонт не може да бъде завършено, ако не изчистите и измиете прозорците. Може да направите това с домашни средства, като оцет и вестник, или да използвате стъклопочистващи препарати. Който и начин да изберете, ще ви е необходима алуминиева стълба, за да достигате до високите прозорци. Най-удачни са трисекторните стълби, защото могат да се използват и като двураменни и като телескопични стълби. Дори най-късата трисекторна алуминиева стълба с максимална дължина 4 метра ви е напълно достатъчна.

6. Не забравяйте да изчистите и дограмата

dograma chistene
Съвети за почистване след основен ремонт 19

Освен стъклата, трябва да чистите и дограмата. По рамката може да са останали защитните лепенки от производителя, ако е нова, или да има петна от боя при боядисване на тавана. С макетен нож или стъргалка в ръка, тук отново на помощ идва алуминиевата стълба. Тя е лека и може бързо да я местите от прозорец на прозорец при почистване след ремонт.

7. Избършете лампите

chistene lampi
Съвети за почистване след основен ремонт 20

Осветителните тела също събират прах и могат да бъдат изцапани при боядисване на тавана. Измийте лампионите и абажурите, както и плафоните на лампите в коридора. За да достигнете до тях отново ще ви трябва стол или стълба.

8. Не забравяйте праха зад мебелите

prah mebeli
Съвети за почистване след основен ремонт 21

Ако сте извършвали ремонт в обзаведени помещения, трябва да знаете, че дори да са били покрити, зад и под тях също има прах, който трябва да изчистите. Местенето на големи шкафове и гардероби е трудно, но ако разполагате с комплект за пренасяне на мебели или мобилна поставка всичко става по-лесно.

9. Почистете банята и тоалетната

banya chistene
Съвети за почистване след основен ремонт 22

Това не е най-забавната част от почистването след ремонт, но все пак трябва да я свършите. Чистите санитарни помещения са важни не само от естетическа, но и от хигиенна гледна точка. Не пестете усилия!

10. Не пропускайте отдушниците и климатика

klimatik pochistvane
Съвети за почистване след основен ремонт 23

За съжаление, филтрите за прах на климатичната техника и вентилационните отвори в помещението често биват забравяни при почистване след ремонт. Свалете решетката на отдушника, измийте я и съберете праха от отвора. Измийте и филтрите на климатика.

11. Почистване на външните пространства

vanshni prostranstva chistene
Съвети за почистване след основен ремонт 24

След строителни дейности в сградата и ремонт на фасадата трябва да се почисти и около нея. Останалата пръст при изкопни дейности, както и вар и сух цимент, тухли и други строителни материали, трябва да бъдат събрани и изхвърлени на отредените за това места. Със строителна количка бързо, лесно и без много усилия ще извозите всичко това до контейнера за строителни отпадъци.

12. Внасяне на мебели и бяла техника 

vkarvane mebeli
Съвети за почистване след основен ремонт 25

Ремонтът, особено на нов дом, е съпроводен от внасяне на обзавеждане и бяла техника. Новите мебели идват разглобени, което прави процедурата една идея по-лесна. Но, ако се местите от едно жилище в друго, комплект за пренасяне на мебели и мобилна поставка ще ви улеснят многократно. Благодарение на тях ще разтоварите по лесно покъщнината от камиона, ще я внесете в новия си дом и ще наредите всичко на предназначеното мястото.

Заключение

Без значение от размера на вашия проект, последната стъпка е най-трудната – основното почистване. Ако не искате да наемате външна фирма и търсите съвети за почистване след ремонт, тогава тази статия е всичко, от което се нуждаете. След като сте изчели всички стъпки, разполагате с цялата информация, която ви е необходима, за да изчистите сами. Освен методите за чистене, не пренебрегвайте и посоченото оборудване. Употребата на количка, стълба и мобилна поставка значително улеснява и съкращава времето за почистване след ремонт.

Куриер с транспортна количка

⟵ 10 често задавани въпроса при закупуване на товарна и транспортна количка

Товарните и транспортни колички правят задачата за местене на големи или тежки предмети ефективна и лесна, независимо дали сте човек, чиято ежедневна работа включва местене и транспорт на тежки и обемисти предмети, или ви трябва „ръка за помощ“, за да […]

Майстор шпаклова таван

Съвети и информация за ремонт на апартамент ⟶

Независимо дали сте нови собственици на апартамент, или просто вашият дом се нуждае от освежителен ремонт, със сигурност в главата ви се въртят всякакви въпроси, свързани с това как се прави ремонт на апартамент, какви са стъпките и какво ще […]