Как да си направите навес сами

Публикувано на
Работник поправя покрив
Работник взема размери на покрив

Навесът е все по-предпочитано удобство от собствениците на домове, които разполагат с двор. Той му придава по-уютен и завършен вид, като същевременно осигурява и допълнително място, където можете да прекарате повече време на свеж въздух. Все по-разпространена обаче е и идеята да се правят затворени навеси, които да предпазват от силното слънце и лошите атмосферни условия.

Наличието на такава пристройка в двора ви позволява да прекарате повече време на въздух, да си направите барбекю, да се съберете с приятели, или просто да се насладите подобаващо на свободното си време.

Изграждането на навес не е толкова бърз и лесен процес, но с употребата на правилните инструменти и насоки ще успеете да си създадете мечтаното допълнително място към своя дом, където да си починете след дълъг ден. А ние, от Djodi Trade, сме насреща, за да ви помогнем да го построите!

От какво се нуждаете, за да започнете да строите сами своя навес

За да построите по-бързо, лесно и качествено своя навес, се нуждаете от правилните материали. По този начин неговата здравина е гарантирана и той ще издържи по-дълго във времето. Освен това цялата ремонтна дейност ще протече по-спокойно и ненатоварващо за вас.

Още преди избора на материали обаче трябва да знаете какво точно искате да постигнете. Изяснете си каква е вашата идея – предпочитате открит навес за лятото, или ще го затворите, за да може да се използва и в по-студено време? Ще има ли барбекю там? Ще бъде ли долепен до къщата, или ще е на произволно място в двора?

Работник говори по телефона на покрива
Как да си направите навес сами 7

Отговаряйки на подобни въпроси, лесно ще придобиете цялостна визия за проекта. Набележете си какво задължително искате да има в пространството на навеса и как точно искате да изглежда, а по-малко наложителните детайли оставете настрана.

Друг основен фактор, с който трябва да се съобразите при направата на навес, е вашият бюджет. Добре е да отделите достатъчна сума, тъй като от това зависи качеството на материалите, размерът на постройката и допълнителните довършителни детайли.

Добре е да предупредите съседите си преди началото на ремонтните дейности, за да избегнете евентуални оплаквания. Освен това трябва да се съобразите и с времето за почивка, което е между 14 ч и 16 ч. Препоръчително е да започнете в подходящи метеорологични условия, понеже навесът е външна постройка.

Как се прави навес стъпка по стъпка

След като сте взели под внимание всички тези фактори, е време да преминем и към същинската част – строежа на навеса. Той протича на няколко етапа, които ще разгледаме заедно до края на статията:

Определяне на мястото, където ще се намира навесът

В зависимост от това, дали живеете в къща, или в апартамент, дали ще изливате бетонна основа, или не, както и какъв точно по размер и форма навес искате да направите, процесът ще бъде различен.

Ако решите да не изливате бетон, добре е да направите метални ботуши на носещите греди. В противен случай могат да изгният много бързо и да застрашат здравината на цялата конструкция.

Работник с чук
Как да си направите навес сами 8

Подбор на подходящите инструменти

За да си направите навес сами не се нуждаете от много и специални инструменти:

  • нивелир, за подравняване;
  • ролетка, за измерване;
  • чук, за заковаване на пироните;
  • клещи, за стягане;
  • гаечни ключове и отвертки.

Всички тези принадлежности ги има в една стандартна кутия с инструменти. Ще ви се наложи да използвате и ударна бормашина и виброшлайф.

От голяма полза ще ви бъде една работна маса, на която да разположите всичките си инструменти, за да не се налага да ги търсите в суматохата от ремонтната дейност и да забравите кое къде сте сложили.

Подбор на подходящите материали

Строителен работник работи по покрив
Как да си направите навес сами 9

Изцяло ваш избор е какъв ще бъде материалът, от който ще направите своя навес. Обикновено се излива бетонна основа с желаните от вас размери, след което се прави дървена конструкция, прикрепена с планки към бетона.

Впоследствие можете да решите дали постройката ще бъде само за топлото време, или ще я затворите, за да може да се ползва и през студената част от годината.

Ще се нуждаете от ударна бормашина, за да можете да пробиете дървото и бетона. Ще ви трябва и шкурка или виброшлайф, за да оформите дървената повърхност, да я изгладите и да предотвратите риска от забиването на трески.

Опасността за здравето при вдигане на тежки предмети, особено по време на ремонтни дейности, също не трябва да бъде подценявана. Затова наличието на подходяща и здрава ръчна платформена количка, с която да пренасяте дървените греди за конструкцията на навеса, или пък керемидите за покрива, би ви било от голяма полза.

Изграждане на дървена конструкция

След като нарежете и ошкурите гредите в необходимите размери, ще се нуждаете от нивелир, за да постигнете права конструкция. Добре е да закрепите гредите здраво една към друга с помощта на планки и здрави винтове. Препоръчително е да разпробиете дървото предварително, за да не рискувате да ги разцепите.

Първо се монтират вертикални греди, а след това хоризонтални. Впоследствие се слагат и покривните ребра успоредно на разстояние от около половин метър едно от друго, с около 25 см наклон. А в зависимост от това за какво ще ползвате навеса, може да се остъкли, да се сложи изолация или пък да си остане отворен.

Работник работи по Навес
Как да си направите навес сами 10

Покрив

След поставянето на покривните ребра, обикновено се наковава ламперия, върху която се редят керемиди. Сами може да изберете обаче дали искате покривът на вашия навес да бъде с керемиди, цигли или някакъв друг вид покритие.

Строително скеле би ви било от помощ, за да действате по-удобно по покривното и подпокривното пространство, както и ако решите да лакирате гредите след като вече сте монтирали конструкцията. Алтернатива на скелето може да бъде здравата алуминиева стълба, която също е надеждна и може да издържи на голямо натоварване.

Детайли и външен вид

Заключителните дейности при направата на навес са най-приятната част от процеса. Детайлите са много определящи за крайния резултат и за излъчването, което ще има той като допълнение към вашия двор.

Поставянето на подова настилка, маси, столове, барбекю, телевизор или затварянето на навеса, за да е използваем и в по-студено време, го превръща в приятно допълнително помещение към основната жилищна част. Декорирайте навеса по свой вкус и така, че да ви бъде удобно и комфортно.

Заключение:

Въпреки че е възможно да си построите чудесен навес напълно сами, този процес би бил много по-сложен и ненадежден, ако го направите неправилно и с нискокачествени материали.

А употребата на неправилните инструменти ще ви забави и затрудни допълнително. Затова се въоръжете с добър план, търпение и висококачествени строителни материали и съвсем скоро ще можете да си почивате в уюта на новото допълнение към дома си – вашия навес!

А ако подобни теми са ви интересни, може да следите и нашия блог!

Работник измазва прозорец

⟵ Съвети и идеи за ремонт на балкон

Независимо дали живеете в апартамент, или в къща, балконът придава голяма част от цялостната визия и излъчване на жилището. Благодарение на него може да се порадвате на глътка свеж въздух, без да напускате дома си. Тъй като обаче нашите балкони […]

Дървена етажерка с ролетка върху нея

Как да си направите етажерки за стена сами ⟶

Вашият дом е мястото, в което прекарвате голяма част от времето си, и където можете да си починете най-добре след тежък и изморителен ден. Поради тази причина е нормално да се стремите към осигуряването на максимален уют и комфорт, които […]