Ръчна количка в градината: Лесна работа през всички сезони

Публикувано на
Градинската количка пълна с цветя

Ръчна количка в градината е едно от основните средства за транспорт на продукция и работен инвентар в едно стопанство.

Всеки, който живее в къща с двор, знае, че в него има достатъчно работа през всеки сезон. Все пак има специфични задачи, които се налага да свършите, ако искате двора и градината ви да изглеждат добре. Работата се увеличава, ако се грижите за зеленчукова или цветна градина. Те изискват специални грижи почти през цялата година. В тази статия ще разгледаме основните градински дейности и ще дадем съвети как да ги направите по-лесни. 

Пролет

Ръчна количка с едно колело и голям кош. Има специална тръбна конструкция за по-добра устойчивост.

Пролетта е може би най-интензивният сезон от годината за всеки човек, грижещ за двора си. Природата започва да се съживява и именно тогава трябва да се положат най-големи усилия за подготовката на градината. Работата в двора през пролетните дни започва с голямо почистване. Това може да не е сред най-приятните занимания, но е изключително важно, а в края определено ще бъдете доволни, когато видите чистата и  готова за нов живот градина. След това се заемете с останалите занимания – кастрене на дръвчетата и храстите, подхранване на почвата, засаждане на нови растения и грижа за вече посадените. Ако искате да отгледате истински био зеленчуци от собствената си градина, пролетта е моментът, в който да започнете с засаждането им. И не на последно място, помислете за оформяне и декориране. Това ще освежи облика на дворното ви пространство.

Подготовка на инструментите

Преди началото на активната градинска дейност, инструментите трябва да са готови. Градинската количка е много важна.

Преди да започнете активната работа проверете състоянието на инструментите си. Ако имат нужда от ремонт, направете го. Набавете си и нови такива, ако нещо липсва. Градинските инструменти са изключително важни, те ще бъдат ваши основни помощници и е добре да са в изрядно състояние. За лесна работа в градината ще имате нужда основно от гребло, косачка, тример, градински копач, лопата, градински ножици, работни ръкавици, ръчна количка . За да не се налага да ремонтирате инструментите си в началото на градинарския сезон, погрижете се да ги съхранявате правилно на сухо място. Почиствайте ги преди да ги прибирате и ги използвайте по предназначение. 

Почистване на двора и подхранване на почвата

След като сте подготвили инструментите, вече е време да пристъпите към същинския работен процес,

След като сте подготвили инструментите, вече е време да пристъпите към същинския работен процес, който започва с почистване. Съберете и премахнете падналите изсъхнали клони през зимата. Почистете сухите и гниещи листа и други растения. Изскубете плевелите и бурените. Постарайте се да ги отстраните с корените, защото в противен случай ще пораснат бързо отново. На помощ в това не особено приятно занимание е пролетният дъжд. През пролетните дни често вали, дъждът омекотява почвата и прави отскубването на плевелите и бурените по-лесно. Ако е необходимо използвайте тример, за да се справите с избуялите храсти и по-груба растителност. Съберете всички отпадъци. Най-лесно ще направите това с помощта на ръчна количка в градината. Когато приключите с почистването, заемете се с подхранването на почвата с тор. Добре подхранената и обработена почва е чудесна основа за една красива и зелена градина.

Засаждане на дървета, храсти, цветя и зеленчуци

Пролетта е времето за активно засаждане на различни видове растителност в градината.

Пролетта е времето за активно засаждане на различни видове растителност в градината. Ако искате да засадите нови овощни дръвчета, направете го в ранна пролет, още преди цъфтежа да е започнал. На пазара ще намерите много овощни фиданки, готови за садене. Посадете дървета, чиито плодове обичате – ябълки, круши, череши, сливи, праскови. Климатът в южните части на България, позволява отглеждането и на по-екзотични дръвчета, като лимони, киви и дори маслини. Ако имате достатъчно голямо дворно пространство, можете да си засадите елхи или борчета. Магнолиите пък са добра идея за любителите на цветните растения. 

Освен за дръвчета помислете и върху засаждането на храсти. Те ще направят двора още по-зелен. Храстите имат отлична декоративна функция. Някои от тях не изискват особено трудоемка поддръжка. Изберете вечнозелени храсти и ще имате зеленина през цялата година. В някой приятен слънчев ден обърнете нужното внимание и на цветната градина. Събудете розите от зимен сън, отскочете до близкия цветарски магазин и си набавете семена, луковици или готови за засаждане цветя по свой избор – теменужки, зюмбюли, петунии. Красивата и поддържана цветна градина винаги ще радва не само вас, но и вашите гости. Ако искате да си произвеждате домашни зеленчуци, започнете засаждането и сеитбата им през пролетта, така още в началото на лятото ще можете да си направите салата от собствената си продукция.

Лято

През летните месеци се налага често да почиствате двора и градината си

Лятото също е сезон, изобилстващ от градински занимания. Тогава всичко расте – треви, храсти, зеленчуци, плодови дръвчета, цветя, но това е и сезонът на бурените и плевелите, особено ако се грижите за зеленчукова градина. През летните месеци се налага често да почиствате двора и градината си от неприятна растителност. Съветваме ви да го правите редовно, за да не задушават бурените насажденията. Лятото е и времето на ремонтите. Тогава е най-подходящият момент да освежите дома и двора си.

Зеленчуковата и овощната градина

Зеленчуковата градина изобилства от продукция през лятото.

Зеленчуковата градина изобилства от продукция през лятото. Започвате с краставици и тиквички, продължавате с домати, чушки, зеле и още домашни зеленчуци, които ще засадите и отгледате. Обирайте редовно реколтата си, защото иначе продуктите, ще започнат да гният. Използвайте ръчна количка в градината за лесен транспорт на събраната продукция и инструменти. Ако отгледате повече зеленчуци, консервирайте ги. Така ще можете да ги консумирате и през зимата. Същото важи и за овощната градина. Берете плодовете или събирайте опадалите. От много плодови дръвчета като праскови, кайсии, сливи, смокини стават чудесни компоти, сладка и конфитюри, които ще допаднат на цялото семейство. 

Ремонтни дейности и декорация на градината и двора

Освежете двора и дома си, декорирайте градината. Може да оформите алеи с цветя.

Дългите летни дни са подходящо време да направите ремонт вкъщи. Освежете двора и дома си, декорирайте градината. Може да оформите алеи с цветя. Идейно решение за тази цел е да използвате камъни или други елементи за декорация, като градински фигури с животни и лампи,. Използвайте дървени трупчета и направете с тях столчета и масичка, а ако сте по-сръчни направете си пейка и маса от дърво. Дайте воля на въображението си – сътворете свой кът в градината, където ще се чувствате уютно и комфортно. Вложете творчество и креативност. Не са нужни огромни финансови инвестиции, за да направите нещо полезно и красиво. 

Използване на ръчна количка в градината през есента

Есента изобилства от градински занимания - прибиране на реколтата, почистване на градината и др.

Идва ред и на есента. Безспорно тя изобилства от градински занимания. Трябва да използвате слънчевите есенни дни, за да се подготвите за предстоящата зима. Погрижете се най-напред за градината. Почистването и подготовката на почвата са от изключително голямо значение, ако искате да се радвате на красотата и плодовете ѝ през следващата година. Разбира се, есента е най-благодатното време – тогава прибираме реколтата и се радваме на продукцията, в която сме вложили труда си през всички изминали месеци. Дните стават по-кратки, температурите падат – всичко това ни подсеща, че зимата бавно пристига при нас. Добре е да помислите и за огрева. Есенната премяна радва очите ни – цъфтят есенните цветя, дърветата са обагрени, а работата в градината изобилства.

Прибиране на реколтата

Прибирането на реколтата е не по-малко важно от всяка друга дейност. Есента е времето когато събираме отгледаните продукти.

Моментът, заради който работите в градината през цялата година. Прибирането на реколтата е не по-малко важно от всяка друга дейност. Есента е времето да приберете тиквите, картофите и гроздето. Подгответе се добре за работа, особено ако имате по-голяма нива или лозе. Пригответе всички необходими инструменти. Кофи, касетки и градинска количка ще са незаменими помощници в събирането на реколтата. Уверете се, че всички инструменти са в изрядно състояние, за да си спестите неприятни изненади.

Гроздобер

Гроздето е зряло и готово за обиране именно през есента. Различните сортове се берат в различни части на този сезон.

Гроздето е зряло и готово за обиране именно през есента. Различните сортове се берат в различни части на този сезон. Времето, което ще ви е нужно, за да оберете цялата си продукция, зависи от площта на лозето, както и от това колко плодородна е била годината. За да свършите по-бързо и приятно с гроздобера, поканете семейството, приятели и познати. Всяка работа е по-лека с хубава компания. Пригответе всички нужни инструменти – съдове за събиране на гроздето – кофи, касетки, ръчна количка, градински ножици. Ако гроздето в двора ви расте на асма, ще имате нужда и от удобна стълба, за да достигнете без проблем всеки грозд.

Подготвяне за зимата

С настъпването на есента, идва и усещането за наближаващата зима. Време е да се подготвите за застудяването.

С настъпването на есента, идва и усещането за наближаващата зима. Време е да се подготвите за застудяването. Дейностите тук са свързани със зазимяване на двора и грижа за огрева. Градината се нуждае от специални грижи, за да е готова за зимен сън, а ако се отоплявате с твърдо гориво, есента е най-доброто време да го приберете на сухо място.

Почистване и торене на градината

След като съберете цялата реколта, почистете добре градината. Това включва отскубване на всякаква нежелана растителност. Извадете, преместете в саксии и приберете луковиците на градинските цветя, които не могат да издържат на ниските температури, а през пролетта – отново ги засадете. Прекопайте, почистената от растителност, клони и паднали листа градина. Накрая я подхранете с тор, за да бъде плодородна почвата и през следващия сезон. 

Пренасяне на дърва

Време е да се приберат дървата на сухо място. За тази дейност отново идва на помощ градинската ръчна количка.

Ако живеете в къща или имате вила, то вероятно се отоплявате с дърва. За да не се мъчите излишно през зимните месеци, а приятно да пиете чай край камината, нарежете и приберете дървата на сухо още през есента. Това усилие през този сезон ще ви спести още по-големи в следващите месеци. И в тази работа на помощ идват инструментите. Отново се погрижете, те да са в добро състояние.

Зима

През зимата градинската и дворна работа е значително по-малко. Време е за почивка и подготовка на новия сезон.

Зимата е сезон не особено богат откъм градинска работа. Все пак има неща, които могат да се свършат и през най-студената част от годината. Такова е зимното кастрене на овощните дръвчета. С кастренето се отстраняват изсъхналите клони и се оформя короната на дървото.  Не спирайте да поддържате двора си и през този сезон. Използвайте не толкова студените зимни дни, за да почиствате дворното си пространство от паднали клони и други отпадъци. Така ще улесните работата си през пролетта. 

Градинската количка – помощник в работата

Градинска количка DJTR-160 е с две колелета и е удобна за по тежки и обемни товари.

Градинската количка DJTR 160 е незаменим помощник в дейностите в градината и двора през всеки сезон. С нея лесно и удобно можете да пренасяте почти всичко – цветя, разсад, зеленчуци, инструменти, дърва, отпадъци, пясък, камъни. Капацитетът ѝ е 160 л (200 кг). Изградена е от стоманена рамка, която не се разглобява, стабилизатори, също от стомана. Разполага с ергономични гумени ръкохватки за повече удобство и комфорт. Коритото ѝ е направено от пластмаса. За по-голяма стабилност ръчната количка има две пневматични колела. 

Сред големите ѝ предимства е, че е много маневрена. Усилията, които ще полагате при работа с нея, са сведени до минимум. Градинската количка  DJTR 160 е подходяща както за хора, занимаващи се с ландшафтен бизнес, така и за любители градинари. Ако искате количката да ви служи дълго време, грижете се за нея, като я почиствате след работа и я съхранявате в сухи помещения – мазе, килер, гараж или друго, подходящо място. Не я претоварвайте, тъй като това може да доведе до преобръщане и злополука.

Джоди Трейд - лого DJODI TRADE и абревиатура GD с големи букви.
мъж поставя изолационна вата на таван

⟵ Инструменти за топлоизолация на таван: Лесно и удобно

Топлоизолацията на тавана е от изключителна важност за осигуряване на комфортна температура в помещението.

голям склад

Как да избера транспортна количка? ⟶

Транспортните колички са задължителна част от оборудването на складови помещения и големи магазини, строителни площадки и др.