Инструменти за топлоизолация на таван: Лесно и удобно

Публикувано на
мъж поставя изолационна вата на таван

Защо си заслужава да направим топлоизолация на тавана?

Топлоизолацията е един много добър метод с помощта, на който през зимните месеци жилището ще бъде по-топло, а през горещите летни дни – по-хладно. Има различни видове топлоизолация – вътрешна и външна, изолация на стени, таван и под. Топлоизолацията на тавана е от изключителна важност, тъй като топлият въздух се вдига нагоре. Ако таванът на помещението не е добре изолиран, топлината ще се загуби. Често изолираме стените на дома си и пропускаме да направим топлоизолация на тавана. По този начин губим значително количество топлинна енергия. Топлоизолацията на тавана е наложителна, особено ако живеете на последен етаж. В този случай за най-добър ефект ще трябва да направите вътрешна и външна изолация. Ако обитавате първи или междинен етаж, достатъчно е да изолирате тавана само вътрешно. Основните ползи от топлоизолацията на тавана са няколко:

 • Запазване на топлината в жилището.
 • По-малко разходи за отопление.
 • Намаляване на шума (шумоизолация)

Колкото по-малко топлинна енергия губите, толкова ще се понижат и сметките ви за парно, ток или друг вид консумативи за отопление. Сред големите позитиви, които носи топлоизолация на тавана е и значителното намаляване на нивата на шум. В големите блокове и кооперации шумът е често срещан проблем. 
Както споменахме топлоизолация може да се направи вътрешно и външно, както и комбинирано.  В някои случаи за най-добър ефект е необходимо да се изолират както вътрешните, така и външните стени и таван. В статията ще говорим подробно за топлоизолацията на тавана, затова няма да се спираме на останалите видове.

Вътрешна топлоизолация на таван

Топлоизолация на таван цели да предпази жилището о т топлината през лятото и студа през зимата.

Вътрешната топлоизолация на тавана е подходяща за междинни апартаменти в блокове и етажи от къщи. Когато правим вътрешна изолация трябва да не допускаме да се образува конденз от  вътрешната страна на тавана, която остава под изолационната конструкция. Конденз се образува, когато водните пари в топлия въздух преминат през изолиращия слой и достигнат до основната стена, която е студена. При този сблъсък на различни температури се получава кондензация. Това може да доведе до неприятни последици, като образуване на мухъл. За да не се случи това, трябва да изберем качествени материали. За тях можете да прочете по-подробно в следващите редове. 

Външна топлоизолация на таван

Външна изолация на таван се прави, ако над последният етаж има подходящо подпокривно пространство.

Външна топлоизолация на тава се прави, ако става дума за последен етаж и над него има подпокривно пространство. При този тип изолация се нареждат дебел слой топлоизолиращи плоскости или вата. В някои случаи дори не се налага полагането на замазка.

Ще се справим ли сами?

Полагането на изолация може да се изпълни от специализирани монтажници или самостоятелно със собствени сили.

След като направите преценка от каква изолация се нуждае таванът на дома ни, съвсем логично е да се замислите дали можете ли да я поставите без помощта на майстор. Решението в голяма степен зависи от вашите способности. Ако сте правили ремонти вкъщи, поставянето на топлоизолация на тавана, не би трябвало да ви се стори трудна задача. Ако се съмнявате в способностите си, все пак може да потърсите и професионална помощ. Решавайки да се заемете с тази работа, ще трябва да изберете правилните материали и инструменти, както и да се запознаете подробно с етапите в процеса на поставяне на топлоизолация. Добрата подготовка и предварително проучване стоят в основата на добрия резултат. 

Материали за топлоизолация на таван

На пазара вече се предлагат много качествени материали за изолация на тавани - вата, гипсокартон, стиропор, фибран и др.

Изборът на качествени материали е от изключителна важност. Те трябва да отговарят на определени изисквания, ако искате да изпитате изцяло всички позитиви, които ви носи топлоизолацията. Един съвет – избирайте „дишащи“ материали, които да не задържат влага и да предотвратяват  образуването на конденз. Ще споменем основните и най-често използвани материали с техните свойства и функции:

 • Минерална вата – има много добри топлоизолационни свойства. Изключително устойчива е на различни температурни въздействия. Минералната вата не гори. Тя бива стъклена и каменна. Каменната вата е по-подходяща за външна изолация. Произвежда се от естествени суровини. Има отлични термоизолационни свойства. Сред най-големите ѝ плюсове е, че позволява на стените да „дишат“, т.е. паропропусклива е. Благодарение на това нейно свойство от вътрешната част на тавана няма да се образува конденз. На пазара най-често може да бъде открита под формата на плочи и рула, с различни размери – дебелина и дължина.
 • Гипсокартон  – сред най-широко използваните материали. Освен за изолация, често се използва за оформяне и изравняване на стени и тавани. По своята същност гипсокартонът представлява два картонени листа, между които е положен слой гипс. Подходящ е за вътрешна употреба. Намира широко приложение при направата на окачени тавани. 
 • Стиропор – има добри топлоизолационни свойства и намира голямо приложение. Получава се при нагряването на  полистиролови гранули с гореща пара. Гранулите се раздуват и се оформят под формата на блокове, които се нарязват и достигат при потребителите под формата на плоскости. Има много висок коефициент на топлопроводимост. Друг плюс на този материал е, че е изключително лек, което го прави лесен за поставяне при изолация на тавана. Не задържа влага, попадналите водни пари бързо се изпаряват от него. Лесен и удобен за обработка материал. Тъй като е изключително мек, се налага поставянето на допълнителна защита, за да се избегне някаква механична повреда. Най-често се използва стъклофибърна мрежа.
 • Фибран – характеризира се с изключителна топлопроводимост, ето защо е  сред най-добрите материали за топлоизолация. Прави се чрез екструдиране на полистиролови гранули. Има доста по-голяма здравина и устойчивост от стиропора. Не пропуска влага. Благодарение на свойствата си той намира голямо приложение при външни изолации. Използва се и при вътрешни такива, но е препоръчително с него да се изолират външни стени, тъй като не пропуска водните изпарения и има опасност да се образува конденз. Ако живеете на междинен етаж и искате да изолирате тавана, можете да използвате фибран.
 • Избор на подходящо лепило за съответния материал.
 • Подходяща замазка за завършек на изолацията.

Инструменти за топлоизолация на тавана

Инструментите, които се ползват най-често са: ролетка, макен нож, ножовка, инструменти за шпакловка, дрелка и др.

След като изберете правилните материали за топлоизолация на тавана, трябва да се фокусирате и върху инструментите, които ще бъдат ваши помощници в работния процес. Те отново трябва да са с високо качество. Добре е преди да започнете  да правите ремонта, да сте подготвили всички инструменти, с които ще работите. По този начин ще свършите с тази задача по-бързо и без излишни нерви. За ваше улеснение подготвихме един списък, по който лесно и удобно да си набавите всичко, което ви е нужно за безпроблемна работа.

Списък с необходими инструменти: 

 • Ролетка – тя е неизменен помощник на всеки майстор. Винаги докато извършвате ремонт, трябва да измервате правилно, за да прецените колко точно материал ще ви е необходим, спрямо площта, която ще изолирате.
 • Ножовка или макетен нож – на пазара можете да откриете режещи инструменти, които отговарят на свойствата на материала, който сте избрали. Така лесно ще отрежете необходимите размери, без да нараните повърхността му.
 • Инструменти за шпакловане и замазка – те са от изключителна важност за целия процес на поставяне на топлоизолацията. С тяхна помощ ще залепите изолационния материал и ще оформите, замажете и изравните накрая.
 • Нивелир – ще ви потрябва, за да определите разликите във височините и нивата на тавана, за да избегнете неправилен наклон. Лазерният нивелир е сред най-удобните разновидности на този инструмент. Той позволява да се обхване по-голяма площ. Има и приложения за мобилен телефон, които предлагат функционалности, които могат да заместят нивелира при домашния ремонт.
 • Бормашина и винтоверт  – бормашината ще ви е от голяма полза, за да пробиете дупки и да закрепите допълнително изолацията с дюбели. Нашият съвет е да го направите за по-голяма сигурност, особено при изолиране на таван. Бормашината с миксер пък ще ви бъде полезна за разбъркване на лепилото. Винтоверт ще е необходим за закрепване на гипсокартон, ако сте се спрели на този материал.
 • Строително скеле с въртящи крака – за да изолирате тавана си, ще трябва да достигнете до него лесно и безопасно. Използването на стълба в случая не е особено подходящо от гледна точка на сигурността и удобството. За да си гарантирате комфорт по време на целия работен процес, препоръчваме да се доверите на скеле. Скелето с въртящи крака, предлагано от Djodi Trade, е отличен избор. То ще ви осигури достъп до различна височина, тъй като предлага ръчна регулация. Може да се използва както от професионалисти, така и от майстори любители. Проектирано е да не заема много място, пренасянето му също се осъществява безпроблемно, което го прави изключително удобно за домашни ремонтни дейности. Скелето е изработено от здрава метална конструкция и е много устойчиво.
 • Инструменти за боядисване и декорация на тавана – след като сте поставили изолацията, изравнили сте я, изгладили сте неравностите с подходяща замазка, идва ред на финалните щрихи – боядисване и декориране. За тази задача също ще имате нужда от подходящи инструменти, като мече и четки.

Декорация на тавана

Боядисването на тавана е завършващата част от целия процес на поставянето на топлоизолация.

След поставянето на топлоизолация на таван, идва време да помислите как да го декорирате. Имате пълна свобода по отношение на избора на декорация. Украсете тавана според своя вкус и естетически възприятия. Красиво декорираният таван ще допринесе за уюта и атмосферата в дома ви. При декорацията дайте воля на въображението и креативността си. Помислете за идеи, които ще се впишат в цялостния интериор и стил на жилището. Съобразете се и с типа на стаята. Декорацията на тавана в спалнята и детската стая ще бъде различна от тази в кухнята, хола и коридора. 

В спалнята заложете на успокояващи елементи и цветове, можете да монтирате осветителни тела, които да играят ролята на нощни лампи. В детската стая се ръководете от желанията на децата. Може да черпите вдъхновение от техни любими анимационни филми, книги и игри. Що се отнася до декорацията на тавана в хола, нашият съвет е да помислите за изчистен и стилен дизайн, който ще бъде актуален по-дълго време. И тук може да използвате лампички и осветителни тела, които да бъдат вградени или не. Кухненските помещения обикновено са с малка площ или са част от всекидневната в по-малките жилища и апартаменти. Изберете да декорирате тавана в кухнята, така че да създадете усещане за повече простор. В края ще отбележим, че в тази последна стъпка от изолирането на тавана, имате пълна свобода. Декорирайте спрямо своите предпочитания, все пак това е вашият дом и трябва да се чувствате комфортно в него.

Върху самата изолация могат да се прилагат различни декорации - боядисване, поставяне на орнаменти, обзавеждане и др.
Джоди Трейд - лого DJODI TRADE и абревиатура GD с големи букви.
Инструменти за топлоизолация на таван: Лесно и удобно 10

строеж - фасадно скеле

⟵ Скеле – видове, предназначение, монтаж и демонтаж

Строителното скеле е неотменен помощник при широк спектър от ремонтни, строителни и монтажни дейности,

Градинската количка пълна с цветя

Ръчна количка в градината: Лесна работа през всички сезони ⟶

Градинската количка DJTR 160 е незаменим помощник в дейностите в градината и двора през всеки сезон.