Как да избера транспортна количка?

Публикувано на
голям склад

Транспортните колички са задължителна част от оборудването на складови помещения и големи магазини, строителни площадки и търговски обекти за продажби на едро. Те биват няколко вида и се различават по редица характеристики. Ако планирате покупка на количка, но не знаете каква да вземете, тази статия ще Ви помогне да си отговорите: как да избера транспортна количка. Тук ще отговорим на основните въпроси относно този тип оборудване и ще дадем ключови насоки. Ще разгледаме различните типове транспортни колички за дейностите, свързани с определен бизнес и помещение. Накрая ще добавим няколко съвета за поддръжка и правилна експлоатация.

товароносимост как да избера транспортна количка

Товароносимост

Първият критерий, който дава отговор на въпроса: как да избера транспортна количка, е нейната товароносимост. Това е максималното допустимо тегло, което можете да натоварите върху съоръжението и да транспортирате чрез него. Анализирайте стоките и дейностите, за които Ви е нужен транспорт. Дори в момента да пренасяте товари до определени килограми, опитайте се да предвидите и дейностите в бъдеще. Помислете дали предстои разрастване на склада или включване на нови продукти във Вашия асортимент. Ако има вероятност да Ви потрябва количка с по-голям капацитет, най-добре е да закупите такава още сега. В противен случай ще се наложи скоро да сменяте или добавяте оборудване, което не е рационално решение.

Товароносимостта стандартно е в следните категории:

 • До 90 кг
 • До 100 кг
 • До 150 кг
 • До 200 кг
 • До 250 кг
 • До 300 кг
 • До 350 кг

При платформените колички товароносимостта е обвързана с товарната площ. Колкото по-голям е капацитетът в килограми, толкова по-големи пакети се очаква да пренасяте.

Във всеки случай, не правете компромиси с тази характеристика. Освен това, не пропускайте да информирате служителите си за капацитета на оборудването.

Ако в момента не сте сигурни каква товароносимост Ви е нужна, анализирайте нуждите си. Проследете дейностите в склада за обслужване на една поръчка. Засечете колко курса са необходими за пренос на всички пакети за един клиент или поръчка. Обърнете внимание дали в момента има тенденция да се прави един курс с пълна количка и един с полупълна. Това е индикация, че с количка с по-голям капацитет работата ще се свършва с една обиколка по-малко. Следователно ефективността ще се повиши значително.

Обемът е важен, за това как да избера транспортна количка

избор на транспортна количка склад

Що се отнася до обем, решението изисква по-комплексен анализ. Както казахме по-рано, при платформените колички разполагате с по-голямо пространство, когато и товароносимостта е по-голяма. Като собственици на бизнес Вие сами можете да прецените какъв е средният обем на пакетите, с които работите. Ако работите с опаковки с всякакъв размер, има няколко варианта. Тук изборът зависи от това дали имате малък или среден бизнес и какви са степените на разрастване.

Една голяма платформена количка

Ако имате среден по размери склад и дейността не е много интензивна, можете да вземете една голяма платформена количка. С нея ще обработвате всички заявки, както големи, така и малки. По този начин, с разрастването на бизнеса, количката ще продължи да се ползва ефективно. Тук става дума за товароносимост от 300 кг и размери около 600х900 см. По този начин ще можете да вършите всичката си работа с едно пособие и то ще Ви бъде напълно достатъчно. Ето пример за такъв тип оборудване:

голяма транспортна количка meister меистер

Голяма и малка платформена количка

Ако в склада Ви работят няколко служители и имате сравнително интензивна дейност, добра идея е да имате отделни колички за различни нужди. Универсалната комбинация е от една голяма и една малка количка. Голямата, например тази от предходната точка, можете да използвате за товар на определен обем. Малката можете да използвате за всичко останало. Това е уместно решение не само с оглед на разнообразните потребности. По-малката количка заема и по-малко място, когато навигирате между стелажите и инвентара. Тя може да бъде основна, за да пестите пространство, а голямата да се ползва при нужда. Така ще бъдете обезпечени в работата с обемни товари, но няма да се ангажирате винаги да боравите с голямо транспортно пособие. Ето и една качествена малка платформена количка до 150 кг:

малка транспортна количка меистер meister

Транспортна количка

Ако боравите основно с кашони и кутии и такава е дейността на компанията, идеална работа би свършила не платформена, а транспортна количка. В тези случаи обикновено и складът е малък, а пътеките между стелажите – тесни. Уместното решение са една или две транспортни колички до 100 кг, с които да обслужвате всички заявки. Те ще разполага с достатъчен капацитет, но няма да заема твърде много място. Лесно ще маневрирате между инвентара и ще сте обезпечени като обем и тежест. Оборудването от този тип е много практично, тъй като е сгъваемо. Така, когато не се използва, лесно може да се прибере, за да не пречи, и също толкова лесно може да се разгъне отново и бързо да влезе в експлоатация. Пример за складово оборудване от този тип е следното:

как да избера транспортна количка

Интензивна работа

Изборът на количка следва да се съобрази с интензивността на работата. Ако постоянно транспортирате товари с определено тегло, съветваме Ви да вземете количка, чиито капацитет надвишава това тегло. Например, ако средностатистическия товар е 100 кг, изберете количка до 150 кг. Постоянната експлоатация при максимален капацитет не е препоръчителна. Ето и още няколко препоръки, свързани с условията на ползване на оборудването. Винаги избирайте пособията според мястото и начина, по който ще се работи с тях.

работник седнал върху палети

Колко често се използва?

Помислете колко често ще се използва складовата количка. Ако няма постоянно да е в експлоатация, най-добре е да изберете сгъваем тип. Така ще я съхранявате лесно и бързо ще ѝ намерите място. Имайте предвид, че не е препоръчително да слагате тежести върху рамката на транспортната количка в сгънато състояние. Платформените колички също не са предназначени постоянно да съхранявате стоки върху тях. Това е оборудване за трансфер на пакети и не следва да се товари пасивно.

дете пред стълби

Минава ли се през прагове

В най-добрия случай складовото помещение е на едно ниво и няма прагове. Понякога обаче се налага да пренасяте товари дори по стъпала. За тази цел използвайте подходяща товарна количка. Тя е проектирана за стабилно преминаване през такива места. С нея можете да транспортирате стоки както нагоре, така и надолу.

Съвети за поддръжка

След като сте избрали най-подходящата количка, следва да свикнете да я използвате и поддържате ефективно. За тази цел предлагаме 10 практични съвета, с които ще ползвате оборудването дълго и безпроблемно:

 1. Винаги спазвайте указанията за експлоатация
 2. Не превишавайте максималния допустим товар
 3. Провеждайте редовни инструктажи сред служителите
 4. Почиствайте количките
 5. По възможност използвайте на гладък терен
 6. Не използвайте количките за съхранение на товари, а само за транспортиране
 7. Съхранявайте оборудването на закрито
 8. Съобразявайте центъра на тежестта на товара
 9. Не забравяйте да използвате спирачките и то когато количката не се движи
 10. Използвайте само по предназначение
как да избера транспортна количка

При правилна експлоатация, съхранение и грижа, складовите колички са надеждно решение за разнообразни транспортни потребности. Разбира се, съветваме Ви да обърнете внимание не само на характеристиките, а на производителя. Джоди Трейд предлага висококачествено оборудване, в това число товарни колички. Разгледайте продуктите, при които отличното качество идва на отлична цена.

Джоди Трейд - лого DJODI TRADE и абревиатура GD с големи букви.
Как да избера транспортна количка? 11
Градинската количка пълна с цветя

⟵ Ръчна количка в градината: Лесна работа през всички сезони

Градинската количка DJTR 160 е незаменим помощник в дейностите в градината и двора през всеки сезон.

кухня с хол в бяло и сиво

Пренареждане у дома: евтино, бързо и лесно ⟶

Обновяването на дома носи огромно удовлетворение за всички негови обитатели.