Направи си сам монтаж на ПВЦ ламперия

Публикувано на
empty modern room with wooden wall floor and ceil 2021 08 26 15 32 57 utc
empty modern room with wooden wall floor and ceil 2021 08 26 15 32 57 utc

В интериорно отношение новостите покрай актуалните трендове ни заливат ежедневно. Стремежът винаги да залагаме на най-съвременното и модерното изисква много усилия, свързани с ремонти и преподреждане на дома. В тази статия ще ви запознаем с едно интериорно решение, съчетаващо функционалното с естетичното. Благодарение на ПВЦ ламперията ще откриете елегантен и достъпен вариант за освежаване на всяко пространство. А най-хубавото е, че има как да си я монтирате сами.

Приложение и предимства на ПВЦ ламперията

interior of bathroom with wooden ceiling 3d rende 2021 08 26 18 15 27 utc 3
Направи си сам монтаж на ПВЦ ламперия 6

ПВЦ плоскостите намират приложение навсякъде в дома. Те могат да се използват както за ламперия за стена, така и като ПВЦ панел за баня или таван. Те са един модерен и екологичен вариант за завършек на дома. ПВЦ плоскостите гарантират сигурност, благодарение на своите незапалими и безопасни компоненти. Разбира се, предимствата на ПВЦ плоскостите не се изчерпват с това:

  • те са изключително леки и се монтират лесно, притежават висока якост и са устойчиви на влага и мухъл;
  • материалът се характеризира с добра износоустойчивост, шумопоглъщане и издръжливост на ултравиолетово лъчение;
  • помещенията, в които се монтира ПВЦ ламперия, придобиват оригиналност и комфорт;
  • ПВЦ плоскостите са алтернатива на тапети, керамични плочки, камък и облицовка на стени;
  • разнообразието от цветове дава възможност за използване на ПВЦ ламперията за баня, както и за всички други помещения в дома;
  • плътната връзка на елементите на ПВЦ ламперията осигурява възможност тя да се монтира и в помещения с изключително голяма влажност.

Монтаж на ПВЦ ламперия

Ще ви разкажем за възможностите да си направите сами монтаж на ПВЦ ламперия. Една от полезните характеристики при монтажа на ПВЦ плоскостите е, че не се изисква предварителна подготовка на повърхностите, върху които ще се монтира. Дали става дума за ламперия за стена, или за ПВЦ ламперия за баня, монтажът се извършва по един и същ начин. Това определено ще ви спести немалък бюджет по измазване, шпакловане, премахване на боя и изправяне на повърхности на стени и тавани.

Елементите на ПВЦ ламперията могат да бъдат закрепени с помощта на лепило или крепежни елементи, за което ще са ви необходими пособия за майстори.

Възможностите, които ви дава монтирането на този вид ламперия, ще ви превърнат в истински дизайнери на дома ви. Това е възможно най-лесният и чист начин за довършване на стени и тавани. Всички операции по монтажа се извършват изключително леко и бързо, като не се изискват специални умения и компетенции. Като единствено условие по време на монтажа на ПВЦ плоскости, бихме посочили при възможност да не се работи при много ниски температури.

Монтажът на ПВЦ плоскости може да се извърши и върху скара, като това ви позволява да поставите звуко и топлоизолация между стената и панелите. За подготовката на тази дейност е нужно само изчистване на необходимия брой елементи и профили за скарата, която ще използвате. Необходимо е също да направите измервания около прозорци, врати, ъгли и фуги, за да сте наясно с нужното количество довършителни профили, които да си набавите.

След закупуване на ламперията е добре да я оставите разопакована в стаята, в която ще я монтирате, поне едно денонощие. Това се прави с всички ламинирани плоскости и паркети, за да се темперират и поемат необходимата влажност на помещението. При разопаковане на ПВЦ плоскостите бъдете много внимателни, за да не повредите декоративния повърхностен слой.

Технология при монтаж на ПВЦ ламперия

Подготовката за монтажа на ПВЦ плоскости изисква най-напред да се погрижите за скарата, която ще прикрепяте към стената. За това са ви необходими дървени профили, които да са с размер 20 х 20 мм. Същата работа могат да ви свършат и метални профили, които се използват за гипсокартон. Те са по-добри, когато стената или таванът, на които ще монтирате ламперията, имат големи неравности и отклонения. Профилите за скарата е необходимо да поставите перпендикулярно на панелите със стъпки от 50-60 см и да ги прикрепите с дюбели към стената.

Процесът по монтаж на ПВЦ ламперия започва с инсталирането на начален П профил и ъглите. Ако сте предвидили да затваряте стената до пълната ѝ височина с ламперия за стена, е необходимо да поставите П профил и на тавана. Ламелите могат да се фиксират със самонарезни винтове или такер. За нарязването на ПВЦ ламперията може да използвате макетен нож, зеге или нож за метал.

Когато монтирате ПВЦ плоскостите, трябва да следите за пропуски между отделните ламели. Необходимо е да вкарате последния ламел първо в завършващия профил, т.е. в ъгъла, и чак след това да го прикрепите към последния ламел. Тук ще са ви необходими и допълнителни крепежни елементи. Ако сте решили да комбинирате различни цветови гами от ламперията, е необходимо да се използват свързващи елементи за съединяването им – Н профил. След монтажа на ламперията се пристъпва и към монтажа на таваните и подовите первази.

Друг вариант за монтаж на панелите е чрез лепене на ПВЦ ламперията. Технологичният процес се извършва по аналогичен начин, както при използването на скара и крепежни елементи.

Състав на компонентите, използвани за производство на ПВЦ облицовки

3d mockup photo frame on wall workplace at home 2021 09 04 07 18 31 utc 1
Направи си сам монтаж на ПВЦ ламперия 8

Подобно на производството на външни сайдинг панели и тук схемата е почти същата. Като основа се използват модификатори и стабилизатори, които осигуряват повишена устойчивост както на удар, така и на замръзване. Като характеризиращи предимства на този тип облицовка можем да посочим следните:

  • ПВЦ плоскостите са преминали цялостен цикъл от тестове за устойчивост на всякакво климатично въздействие;
  • Резултатите от тестовете, показващи стабилността на ПВЦ облицовката, показват минималния експлоатационен живот, отнасящ се до издръжливостта на цветовете, който е 15 години при температури от -50 до +60 градуса по Целзий;
  • По отношение устойчивостта на замръзване ПВЦ облицовките запазват декоративните си свойства и якост при опън след 60 цикъла на тестове за устойчивост при замръзване.

Като обобщение можем да кажем, че ПВЦ плоскостите са изработени от негорим и нетоксичен материал, който издържа на механично напрежение и различни температурни амплитуди. Не са склонни към корозия и са изключително издържливи.

В процеса на изграждане ще са ви необходими различни инструменти и приспособления. Те ще направят процеса много по-лек и ефективен. Едно от най-необходимите неща при малки и големи ремонти е подходящото скеле, както и набор от инструменти за домашния майстор.

Четете още полезни статии в нашия блог.

Изба с бутилки вино

⟵ Направи си сам рафтове за мазе

С настъпването на есента идва и голямото чудене как и къде да приберем багажа, който няма да ни е необходим през зимните месеци. Велосипедите на децата, масите и столове за верандата или терасата, батутът, люлката и пързалката… Всичко това изисква […]

man putting natural stones on a wall 2021 08 26 12 08 21 utc 1

Направи си сам: Каменна ограда ⟶

От години сте решили да направите каменна ограда, с която да заградите вашия имот, но времето и средствата все не достигат. Възможно е да се наложи да платите на зидар, който да свърши работата вместо вас. Все неща, които възпрепятстват […]