Пренареждане у дома: евтино, бързо и лесно

Публикувано на
кухня с хол в бяло и сиво

Пренареждане у дома: процес на планиране и реализиране!

Обновяването на дома носи огромно удовлетворение за всички негови обитатели. За някои това е начин да разнообразят ежедневието си и постоянно търсят какво да подобрят. Други по-трудно приемат промените и обмислят внимателно всеки детайл. На всеки обаче понякога му се иска да освежи семейното пространство. Хубавото е, че е необходимо да влагате много средства и време в такава стъпка. Днес ще поговорим за най-лесните начини да обновим дома. Ще дадем практични идеи и ще Ви подскажем как всичко може да стане много по-лесно, отколкото си го представяте.

Какво да променим?

пренареждане у дома мъж и жена таблет

Най-често допусканата грешка, когато планираме промените вкъщи, е да мислим само за предметите и аксесоарите, които искаме да добавим. Без значение колко големи и сложни модификации сме замислили, те няма как да се осъществят и едновременно да запазим всичко в сегашния му вид.

“ЗАТОВА ПЪРВИЯТ И ОСНОВЕН СЪВЕТ Е ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ДОМАШНОТО ПРОСТРАНСТВО ПО МАКСИМАЛНО ФУКЦИОНАЛЕН НАЧИН БЕЗ НЕНУЖНИ ПРЕДЕМЕТИ

Помислете какво Ви пречи, кое не е функционално и какво категорично не искате да изглежда по този начин. Обновяването на дома не е просто добавяне на нови вещи. Когато едно семейство е живяло известно време някъде, то е събрало немалко вещи и аксесоари. Прибавянето на още не е разнообразяване, а претрупване на пространството. Вместо това помислете как да използвате това пространство по по-функционален начин. Всички знаем, че в ежедневието удобният дом е уютен.

Вещи, които не използваме

вещи които не ползваме дрехи жена

Както загатнахме в горния параграф, започнете с премахването на вещи, които не използвате. Във всяко едно домакинство има такива. Тук става дума за предмети, които стоят прибрани от години и никой не се сеща за тях. Може да са стари дрехи и обувки, повредена техника или остаряла украса. Ако никой не ги използва и няма вероятност да започне, просто освободете дома си от тях. За скъсаните, счупени и повредени предмети има два варианта: да ги поправите или да ги изхвърлите. Бъдете безкомпромисни и подхождайте прагматично за да се подготвите за добро пренареждане у дома. Ако досега не сте ги поправили, едва ли ще го направите и в бъдеще. Помислете за места и начини за рециклиране, особено за старите електроуреди. Ако изхвърляте здрави и годни за употреба вещи, можете да ги подарите на хора, които имат нужда от тях. По този начин дори по-лесно ще се разделите с тях.

Разчистване и организация на пространството за пренареждане у дома

разчистване и организация разхвърляна стая

След като сте премахнали ненужните предмети, вече е време да организирате останалите. Със сигурност сте освободили място в шкафове и чекмеджета, тъй като именно там преди сте съхранявали всичко непотребно. Сега е ключовият момент, в който трябва да освободите видимото пространство във всяка стая. Съветваме Ви да изберете подходящо място за всяка вещ. Така се изграждат навици за подредба, които всички членове на семейството да спазват. Помислете къде най-често се използва дадено пособие. Старайте се да оставите видими единствено декоративните изделия. Ще се изненадате колко по-уютно ще стане вкъщи, когато стаите не са претрупани. Организирайте помещенията и частите от тях тематично и функционално. Помислете за прибирането на разклонителите и зарядните устройства. Най-уместният вариант е да имате конкретно място за съхранение специално за всички тях. Така не само няма да Ви пречат, а и винаги ще знаете къде са. Приемете подреждането и разчистването не като еднократна задача, а като ангажимент, към който да се придържате. Така е много по-малко вероятно да допускате излишни покупки в бъдеще, понеже винаги първо ще мислите къде ще сложите конкретния предмет.

Декорация

декорация картини

Идва ред и на декорацията. Силно Ви препоръчваме да започнете да мислите за нея, едва когато сте разчистили помещенията. Така ще визуализирате новите придобивки в контекста на обновения дом, вместо да мислите как ще се комбинират със старите и непотребни неща. Освен това, след усилията, които сте положили, ще цените повече освободеното пространство и съответно ще пазарувате по-разумно за дома. Не е нужно да влагате големи суми за декорация на дадена стая. Помислете внимателно за цветовите комбинации и решете дали искате да поставите нов акцент. Тръгнете по магазините с ясна представа какво търсите. Така ще купувате единствено украса, която се вписва в концепцията Ви и ще се предпазите от необмислени покупки. Ако Ви предстои и пребоядисване, задължително изчакайте да видите готовия облик на стаята, преди да пазарувате за нея. Понякога цветовете не изглеждат по начина, по който сте си ги представяли и се налага да промените плановете за аксесоарите.

Разместване

разместване мъж и жена диван

Следва пренареждане у дома! Това е една важна стъпка от обновяването на дома, която има огромен ефект, а е напълно безплатна. Това е разместването на мебелите. Истината е, че когато се нанесем в ново жилище, трудно можем да преценим как точно ще използваме пространството. След няколко години на едно място вече се забелязват съвсем ясно проблемните и нефункционални места. Това обикновено са ъглите на меката мебел, на които никой не сяда. Много често дори цели шкафове остават недостъпни, понеже не сме преценили как ще се отварят вратите. Или пък краката на столовете постоянно се закачат в ръба на килима и създават дискомфорт. Дори да сте планирали успешно и да нямате такива проблеми, с разместването на мебелите ще преоткриете стаята и ще Ви се прииска да прекарвате повече време в нея със семейството си. Колкото и да е хубаво едно помещение, обстановката в един момент омръзва. Затова си отделете един цял ден и опитайте различни конфигурации, докато намерите тази, която най-много Ви допада.

Нов фокус

Когато разместваме мебелите и пренареждате у дома, е хубаво да имаме предвид няколко добри практики. Не е достатъчно просто да размените местата на трапезната маса и дивана. Нужно е всяка промяна да има цел и смисъл. Иначе рискувате да допуснете функционални грешки и след няколко седмици да върнете всичко в стария му вид. За да избегнете потенциални проблеми, отговорете си на следните въпроси:

Накъде гледа диванът?

накъде гледа диванът

Диванът е сборния пункт на семейството, независимо от колко членове се състои то. Там сядат гостите, там си почивате след тежкия ден, оттам гледате филми и сериали. Затова е много важно не просто къде е позициониран той, а накъде гледа. Има голяма разлика между това да разположите дивана срещу прозорец с хубава гледка и срещу кухненския кът в хола. В единия случай ще си почивате, а в другия – ще мислите за битовизми. Вземете предвид и източниците на светлина. Ъгловите дивани в този случай са добро решение. Можете да ги разположите в ъгъл със стена и прозорец. Така ще се радвате на гледката и ще имате достатъчно светлина за четене или работа с лаптоп.

Има ли видимост към телевизора?

има ли видимост към телевизора мъж и жена

В почти всеки хол има телевизор. Ако често гледате телевизия, най-вероятно цялата стая е ориентирана спрямо него. Помислете от колко членове се състои семейството Ви и колко хора ще гледат към телевизора. Може би живеете сами, но често каните приятели за филм или футболен мач. Във всеки случай е редно да предвидите добър изглед към екрана. Телевизорът не трябва да е твърде близо или твърде далече спрямо дивана. Редно е да може да се гледа по всяко едно време, без да се налага да размествате столове или фотьойли.

Има ли достатъчно място около трапезната маса?

има ли достатъчно място около трапезната маса

Ако местите трапезната маса, задължително помислете откъде ще минават хората, за да сядат на нея. Организирайте масата и столовете по такъв начин, че да не се налага някой да става, за да прави място на друг. Оставете достатъчно отстояние до стената. В противен случай много бързо ще се появят драскотини от облегалките на столовете. Ако се храните в хора, старайте се масата да бъде близо до кухненския кът или близо до вратата към кухнята. Това ще Ви улесни при сервиране и ще Ви спести време при всяко ставане за забравен прибор.

Има ли свободен достъп до всяко кътче?

има ли свободен достъп до всяко кътче стая

Симулирайте ежедневни дейности в помещението, което размествате. Представете си действията си при хранене, почивка, работа или забавление. Помислете за специфичните занимания, с които сте свикнали. Може би правите гимнастика, обичате да редите пъзели или четете много. За всичко това Ви е нужно определено пространство и светлина. Обиколете няколко пъти новата конфигурация на мебели. Седнете на всеки стол и на всяко място на дивана. Отворете всички шкафове, прозорците и вратата към терасата. Уверете се, че отвсякъде се минава лесно и нито една дейност не е затруднена.

Безопасно ли е за деца?

безопасно за деца

Ако имате деца, със сигурност основния Ви ангажимент е да обезопасите помещението. Ако сте свикнали с една подредба, при пренареждане у дома има опасност от пропуски. Замислете се къде детето Ви ще прекарва най-много време. Ако има кът за игра, постарайте се да запазите вида му. Най-добрият вариант е мястото за игра да бъде в ъгъл или до стена. Така няма да се налага да минавате през него, което значително намалява опасността от разпиляване или настъпване на играчки. Най-неподходящите места са в близост до врата или до трапезната маса. Уверете се също, че към детския кът имате видимост от всяка точка на стаята.

Какво има срещу климатика?

какво има срещу климатика

Отоплителните уреди също следва да вземат под внимание. Осигурете достатъчно място между мебелите и радиаторите, за да работят ефективно. Ако редовно използвате климатик, ситуацията е още по-сложна. Съветваме Ви да не слагате масата или дивана точно срещу него. Ако това е невъзможно, постарайте се поне на местата, на които най-често сядате, да не се усеща въздушно течение. Колкото и красиво да сте пренаредили мебелите, здравето Ви е по-важно. Освен това, ако сядате срещу климатика, бързо ще усетите дискомфорт и ще се наложи ново разместване.

Каква е гледката от прага на помещението?

каква е гледката от прага на помещението

Един съществен момент, който много хора пренебрегват, когато подреждат дадена стая, е какво е първото впечатление, когато човек влезе в нея. Тук не става дума за дребни детайли, а за чисто схематичното разпределение. От него зависи дали едно помещение изглежда просторно и или претрупано и затворено. Хубаво е от прага да се виждат лицата или профилите на хората вътре, а не гърбовете им. Освен това, старайте се да не слагате препятствия по пътя от вратата до основните точки в стаята. Едно основно правило е след влизането по права линия да се стига до дивана, до трапезната маса, до кухненския кът и до вратата за терасата. Ако се налага да заобиколите масата и столовете, за да седнете на дивана, това създава функционален и визуален проблем.

Как да разместим тежките мебели лесно и да извършим пренареждане у дома?

как да разместим тежките мебели и лесно да извършим пренареждане у дома мъж кашони
Пренареждане у дома: евтино, бързо и лесно 18

Разместването на настоящите мебели определено освежава дома. Както обаче стана ясно, намирането на правилната конфигурация отнема поне няколко опита. Съветваме Ви да подхождате разумно и да внимавате, когато вдигате тежки предмети. Освен да се нараните, при неправилно преместване, може да повредите мебелите. Ако планирате да местите диван, масивни шкафове и други тежки вещи, ето няколко съвета:

  1. Помолете приятелите за помощ;
  2. Махнете килимите предварително;
  3. Изпразнете шкафовете и раклите, преди да ги местите;
  4. Залепете вратите с хартиено тиксо, за да не се отварят;
  5. Не слагайте тежки предмети един върху друг, дори временно;
  6. Обвийте ъглите, за да ги предпазите;
  7. Дръжте децата и домашните любимци на разстояние;
  8. Използвайте помощни средства за преместване на мебели.

Комплект за пренасяне на мебели

комплект за пренасяне на мебели

Колкото по-тежки са мебелите, толкова повече хора са нужни, за да ги преместят. Това може да се окаже твърде трудно и опасно, особено ако става дума за мебели от масив и обемни дивани. Както обаче уточнихме в началото, в тази статия говорим за лесни практики без излишни разходи. Затова въобще няма да споменаваме професионални носачи. Все пак не се изнасяме, а просто разместваме. Тук на помощ идват комплектът за преместване на мебели, както и по-малките мобилни поставки. Той представлява три подложки с колелца и стоманена дръжка за избутване. Тежката мебел ляга върху подложките на колелца, след което лесно можете да я избутате. Този комплект аксесоари има товароносимост от 150 кг, което е напълно достатъчно и надхвърля тежестта на стандартните мебели в дома. След като имате лесен начин да разместите, свободата на идеите е много по-голяма. Можете да опитате всяка конфигурация, за която се сетите, без да се преуморите. Ще спестите и време и много по-бързо ще приключите с обновленията. Това е един достъпен, изгоден и изключително практичен начин да улесните работата си и да създадете домашната обстановка, за която мечтаете.

стая жена отгоре
Джоди Трейд - лого DJODI TRADE и абревиатура GD с големи букви.
Пренареждане у дома: евтино, бързо и лесно 19
голям склад

⟵ Как да избера транспортна количка?

Транспортните колички са задължителна част от оборудването на складови помещения и големи магазини, строителни площадки и др.

жена с каска и жилетка в склад

Организация на склад: транспортни колички, стелажи и подредба ⟶

Без значение с какво търгувате, развитието на бизнеса изисква добре организирано складово пространство.