Организация на склад: транспортни колички, стелажи и подредба

Публикувано на
жена с каска и жилетка в склад

Всеки бизнес, свързан с търговия със стоки, в даден момент изпитва затруднения със складовата дейност. Без значение с какво търгувате, развитието на бизнеса изисква добра организация на склад и складово пространство. Липсата на систематичен подход към подредбата сериозно намалява ефективността. Затова и понякога собствениците погрешно решават, че фирмата има нужда от по-голям склад. Всъщност им трябва да търсят не ново помещение, а по-ефективни начини да използват настоящото. От друга страна, ако сте преместили склада си, сега е момента да започнете с нова стратегия за организация на склад. В тази статия ще засегнем най-важните стъпки от подредбата на едно функционално складовото помещение. Ще поговорим за зоналното разпределение и основното оборудване, сред което са стелажите и транспортните колички.

Оборудване

Оборудване склад мъж с шапка

Оборудването на склада следва изцяло да съобразим със стоките, за които е предназначен. Най-важните елементи, без които нито един средно голям склад не може са подходящи стелажи и колички. Това съответства на двете основни предназначения на склада: съхранение на стоките и лесно експортиране. На пазара има огромно разнообразие от компоненти, които можете да изберете и съчетаете. В зависимост от помещението и средностатистически обем на стоките, можете да определите ширината и товароносимостта. Задължително е да имате конкретен план, преди да правите покупки. Единственият правилен начин е да ориентирате оборудването спрямо складираните стоки, а не обратното.

Стелажи: как да ги разпределим

стилажи как да разпределим мъж

Започнете с разпределението на самото помещение. Така ще визуализирате реалния вид и дейностите в даденото пространство. Този етап е изключително важен, понеже Ви позволява да предвидите потенциалните проблеми. Това е момента, в който можете да забележите евентуалните недостатъци на помещението и да ги преодолеете с функционални решения. Постарайте се още сега да обособите отделни зони. След това определете вида на стелажите. Изберете палетни стелажи за палетизирани стоки. Този вариант е подходящ, когато складирате продуктите в опаковано състояние. Ако обаче стоката не се складира на палети и е пакетирана в средни по размер опаковки, изберете метални стелажи за средно и леко натоварване. Винаги изчислявайте внимателно товароносимостта, за да избегнете инциденти и поражения.

склад кашони

Използвайте възможно най-голям процент от наличното пространство. Разгледайте различни схеми за подредба и калкулирайте използваемата стелажна площ при всеки вариант. Вертикалното складиране често остава пренебрегнато при малките и средни складове. Помислете обаче от финансова гледна точка и се старайте да оползотворите цялата кубатура на помещението, за което плащате. Това ще Ви мотивира да използвате рационално пространството и да постигнете добра организация на склад. Не забравяйте да оставите достатъчно място  за свободно преминаване и разминаване между стелажите. Това ще улесни служителите и ще спести време в работата им. Тествайте плана, който сте избрали, преди да подредите стоките. Направете проверка за колко време се извършват стандартните дейности в дадената конфигурация. Времето, което ще вложите в тестовете ще Ви се отплати. Така няма да Ви се наложи да правите промени, след като сте подредили продуктите и складът е започнал да функционира.

Складови колички

складови колички мъже

Складовите колички са неизменна част от всеки един склад. В зависимост от типа на стоките и начина, по който са пакетирани, можете да изберете различен тип количка. И тук, както и при стелажите, е много важно да предвидите товароносимостта. Предлагат се много варианти на колички до 90, 150, 200, 250, 300 или 350 кг. Самият вид на количката също варира според вида, по който товарът е опакован и трябва да се пренесе. Съветваме Ви да не правите компромис по отношение на складовите колички. Причините са няколко. Първо, качествените и здрави колички ще Ви служат по-дълго. Второ, надеждното оборудване намалява рисковете от инциденти. Когато става дума за тежки товари, това касае здравето на служителите и капитала, който е вложен. Затова най-рационалното решение е да изберете висококачествени колички и да ги потърсите на изгодна цена. Нека обаче да обсъдим видовете колички и дейностите, за които са подходящи.

Платформени колички

Платформените колички, както името им сочи, представляват платформа на колела, към която има дръжка за избутване или теглене. Стандартно на две от колелата, тези, разположени откъм дръжката, има спирачка. Тя е монтирана за безопасност, за да сте сигурни, че при денивелация на пода на помещението няма да имате проблеми. Избирайте платформените колички не само според товароносимостта, а и според размерите на самата платформа. Те трябва да са съобразени с размерите на средностатистическите пакети, с които работите в съответствие със средностатистическия брой пакети, който се пренася на един курс. Задължително търсете колички с противохлъзгащо покритие. Добра идея е и да следите максималното тегло, което една количка може да издържи. Платформената количка K3M, например поддържа товари до 300 кг. Друга полезна характеристика е прагът срещуположно на дръжката, който допълнително придържа. Подберете количка със специални скоби и отвори за преминаване на ластици за укрепване на товар. Дори в момента да не използвате такива, може занапред да Ви се наложи. Тези елементи значително ще улеснят укрепването и ще предотвратят неприятни инциденти.

Транспортни колички размери меистер

Транспортни колички

Транспортните колички са мултифункционални решение. Те се състоят от алуминиева конструкция с две основни колела. Към конструкцията има добавен механизъм, който накланя товара на 45°, снабден с помощни колела. Такъв тип количка се нарича трипозиционна, тъй като има три възможни конфигурации. Това дава много възможности за работа, от което зависи и ефективността. Дръжките на такова съоръжение следва да бъдат удобни и да имат покритие против хлъзгане. Този тип колички намират приложение в складови помещения за огромен набор от стоки. С тях можете да транспортирате както обемни продукти, като например мебели или бяла техника, така и продукти в стекове и кашони. Стига товарът да е в рамките на допустимото тегло и да е правилно укрепен, количката ще Ви свърши перфектна работа. Задължително избирайте здрави и устойчиви транспортни колички за своя склад. Подхождайте отговорно и спазвайте инструкциите за експлоатация. Не забравяйте, че качественото оборудване улеснява работата и намалява риска от поражения за Вашите продукти.

Транспортни колички

Ефективност при организация на склад

След като обсъдихме най-важните компоненти на оборудването, сега е ред да обсъдим и експлоатацията. Вече сте закупили и подредили стелажите, избрали сте колички и всичко е готово за прием на стока. Предстои да решите как да подредите самите продукти. Това е ключов момент, от който зависи гладката и ефективна работа на целия склад. Има три основни точки, за които следва да помислите на този етап. Това са достъпът, организацията на стоката и безопасността. Ако направите компромис или допуснете грешка в тези направления, със сигурност ще се наложи да преподреждате. За да Ви предпазим от загуба на време и средства, систематизирахме най-важната информация по тези въпроси.

ефективност при организация на склад

Достъп

Достъпът до всяка една точка от склада следва да бъде не просто възможен, а максимално улеснен. Съветваме Ви да предвидите ключови места, които ще служат за отваряне на пакети и разместване на съдържанието им. Така няма да се налага да отваряте кашони на пътеките между стелажите. Що се отнася до подредбата, редно е всеки един пакет да се достига и смъква безпроблемно. Една много честа грешка е да се слагат обемните кашони най-отзад, а пред тях да се нареждат по-малките. Проблемът в тази подредба е, че при нужда да извадите големия пакет ще трябва да смъкнете всички пред него. Това губи време и създава опасност от разпиляване. Вместо това разпределяйте пакетите от една секция по размер. Така те ще си паснат по-добре и ще са Ви нужни по-малко усилия. Ето някои конкретни съвети:

 • Разчиствайте пътеките между стелажите;
 • Разпределяйте товарите по тежест;
 • Минимизирайте нуждата от вдигане на тежки товари на ръка;
 • Елиминирайте нуждата от стъпване върху стелажите;
 • Провеждайте обучения и демонстрации за персонала.
кашони и кутии

Организация на склад

Разделете склада на тематични зони. Като собственик на бизнес, Вие сте наясно с категориите на продуктите, които предлагате. Колкото по-ясно и интуитивно е разпределението, толкова по-лесно ще свикнат служителите Ви. Например, ако продавате аксесоари за дома, разделете ги първо според стаите, за които са предназначени. След това ги организирайте по тип и употреба. Последното ниво може да бъде цвят, материал или форма. Така всяка една зона ще има подзони. Обърнете внимание на статистиката. Помислете за вариант, при който най-продаваните артикули са разположени най-близо до изхода и разпределителните точки. Ако предлагате малки по размер продукти, задължително изберете удобни контейнери за стелажите. Не допускайте ситуации, при които се налага да размествате голям брой пакети или самостоятелни артикули, за да достигнете до това, което Ви е нужно. Това създава хаос и верижно забавя всички дейности.

организация на склад мъж

Безопасност

Стигаме до безспорно най-важната точка, а именно безопасността. Истината е, че тя е обвързана пряко с всичко, което казахме до момента. Безопасността и функционалността вървят ръка за ръка. Помислете рационално: ако складът не е удобен, служителите Ви ще започнат да позволяват пропуски с цел по-бързо да свършат работата. Гледайте на служителите си като на потребителите на склада. Тяхното поведение показва къде са недостатъците в подредбата. Факт е, че всеки иска да приключи с дадена задача по-лесно. Когато става дума за тежки и обемни товари обаче, няма ли строга организация, има риск от инциденти. Затова ето някои основни точки, свързани с безопасността в склада:

 • Работно облекло;
 • Проверка и поддръжка на оборудването;
 • Отбелязване на тежестта на товарите;
 • Строго обучение на персонала;
 • Инструкции за разпознаване на потенциална опасност;
 • Евакуационен план.
жена с каска

Ако трябва да обобщим всичко до момента, то можем просто да кажем, че всичко зависи от организацията на склада. При правилно разпределение и рационален подход, работата ще върви безпроблемно. Надеждното оборудване и правилната му експлоатация са ключови за избягването на инциденти и опазването на инвентара. Всичко това е свързано с изграждане на добри навици, които гарантират безопасност в склада като работно място. Колкото по-добре е подреден един склад, толкова по-ефективни са дейностите на негова територия. Както всички знаем, ефективната работа носи удовлетворение и развитие за бизнеса.

Джоди Трейд - лого DJODI TRADE и абревиатура GD с големи букви.
Организация на склад: транспортни колички, стелажи и подредба 13

кухня с хол в бяло и сиво

⟵ Пренареждане у дома: евтино, бързо и лесно

Обновяването на дома носи огромно удовлетворение за всички негови обитатели.

стара ръчна количка

Haemmerlin или историята на първата ръчна количка ⟶

Чарлз Хемерлин – основател и пионер Всички сме ползвали ръчната количка с една гума отпред за пренос на товари. Ако не сте, то поне сте виждали някой да го прави. Сигурен съм, обаче че не сте обръщали съществено внимание на […]