Преместване в нов дом

Публикувано на
Човек, който се опитва да запази равновесие държeики кашони

Местенето в нов дом се случва на повечето хора поне веднъж в живота им. Дали живеете на квартира и се налага да се местите от време навреме, или в някой момент от живота си сте предприели стъпка за покупка на нов дом, то без съмнение ще се сблъскате с редица въпроси и трудности, свързани с преместването.

В тази статия ще се опитаме да засегнем повечето важни моменти, свързани с организацията по преместването в нов дом, както и да ви предпазим от грешни ходове и дезорганизация при самия процес.

Пригодете новото си жилище за нанасяне

Водопроводчик оправя теч в кухненската мивка
Преместване в нов дом 4

След като вече сте избрали новия си дом, предстои същинското преместване, а преди него и подготовката на жилището за нанасяне. Отивайки да живеете в новото си жилище, то вероятно ще се нуждае от освежаване или малки ремонти, които да извършите, за да го трансформирате по ваш вкус. Някои стаи и помещения вероятно ще имат нужда от пребоядисване, други от шпакловане, а трети от реконструиране, за да ви бъдат максимално полезни и удобни.

Без значение дали ремонта, от който се нуждае новото ви жилище е голям или малък, то вие със сигурност ще имате нужда от различни инструменти и приспособления, за да се справите с него. За целта ще ви бъдат необходимо домашно скеле, с което лесно да достигнете таваните, да монтирате осветителните тела и да извършите други дейности на трудно достъпни места, както и различни инструменти и приспособления, които ще бъдат от полза на домашния майстор.

Подготовка по преместване от едно място на друго

През годините, човек трупа много вещи, мебели, уреди, дрехи и редица други неща в дома си. Обикновено всяко от тях си има определено място в дома, а чрез него жилището изглежда подредено и организирано. Какво се случва обаче, когато се наложи да преместите цялата тази покъщнина в нов дом?

Този процес е свързан с предварителна подготовка, както на новото жилище, в което ще нанесете багажа си, така и на самия багаж. Нужно е да селектирате всичко и да подберете, това, което ще вземете с вас в новия си дом. По този начин преместването ще се организира и осъществи безпроблемно и максимално удобно, без придвижването на излишни вещи и багаж.

Подготвили сме някои насоки, които може да следвате, когато се местите от едно жилище в друго.

Направете оглед на всичките си вещи

Когато планирате да вземете в новия си дом повечето от старите си вещи, е хубаво да направите предварителен разбор. Какво имаме предвид?

Добре би било да започнете с една от стаите в дома си, като се фокусирате само в нея и прегледате цялото ѝ съдържание. Извадете всичко налично в нея на видно място и започнете с огледа и селекцията. Прегледайте всяко едно шкафче или чекмедже и отделете само необходимите вещи. Останалите може да подарите на свои близки и приятели или да изхвърлите, ако не са годни за следваща употреба. Препоръчително е по този начин да подходите към всяка стая и помещение в дома си, за да заделите само нужните ви вещи.

Не взимайте нищо, което не сте използвали скоро

Всеки съхранява вещи в дома си, които не е използвал с години или такива, които никога няма да му потрябват занапред. Нужно е още преди да е започнало същинското преместване, да се отървете от тях и да не ги оставяте редом с нещата, които ще вземете в новия си дом.

Ако искате да обновите част от покъщнината си, то преместването в нов дом е идеалния момент да го направите. Оставайки всичко ненужно, вие ще може да се сдобиeте с нови, по-модерни и функционални вещи, които да освежат, както новия ви дом, така и да ви заредят с нова енергия и положителни емоции.

Непотребните вещи и боклук лесно може да складирате и изхвърлите на подходящите за това места. За да ви бъде максимално удобно, може да използвате контейнер за отпадъци. С него безопасно ще осигурите изхвърлянето на непотребните вещи.

Опаковайте правилно всичко, което ще вземете с вас

На пръв поглед опаковането на вещите не изглежда толкова трудна задача. Това обаче не е съвсем така. Най-напред трябва много внимателно да прецените какви амбалажни и опаковъчни материали ще са ви необходими, за да обезопасите и съхраните покъщнината си. За стъклени и чупливи предмети, задължително си подсигурете аеро фолио, което да ги предпази. За мебелите подсигурете достатъчно здрави опаковъчни хартии, кашони, чували и други необходими материали, с които да ги транспортирате без да ги нараните.

За да не изпадате в ситуация, в която не знаете в кой кашон какво сте сложили, когато дойде момента за разопаковане, е добре предварително да сте надписали какво сте поместили в тях. Така вие ще се ориентирате по-лесно за съдържанието и подредбата им.

Организирайте бригада по преместването

Когато организирате преместването на вече опакованите мебели и вещи, помислете как бихте могли да направите това с помощта на ваши близки и приятели. Във вашето обкръжение със сигурност има хора, които на драго сърце биха ви съдействали при преместването. Това би ви осигурило внимателно и спокойно пренасяне на вещите ви, тъй като помощта идва от близки хора, които не ви притискат във времето, с което разполагат. Няма и да се притеснявате, че те ще бъдат невнимателни към вещите ви и ще допуснат да ги повредят. Освен всичко това, ще си спестите и немалка сума пари, която иначе трябва да заплатите на фирма за хамалски услуги. 

В случай, че няма на кого да разчитате по преместването, е добре да помислите за това на по-ранен етап. На пазара на услугите има доста фирми, които предлагат помощ при преместване. Проучете ги добре, съберете отзиви от клиенти и чак тогава изберете на коя фирма да се доверите.

Пригответе чанта с най-необходимото за няколко дни

Тъй като преместването и разопаковането на багажа от старото в новото жилище изисква време, е хубаво да приготвите чанта с багаж с най-необходимото. Така няма да се налага разпокъсано да търсите различни вещи по пакети и кашони. Ще разполагате с най-необходимото за първите няколко дни, докато се справите с разопаковането и подреждането на всички мебели и багаж.

Подредете новия си дом

След като времето на преместването на багажа и мебелите от старото ви жилище в новото е приключило, е време да се заемете с подредбата на дома. Бъдете внимателни при разопаковането и подреждането на мебелите си, за да не ги надраскате и повредите. С приспособленията, които вече сте набавили, като домашно скеле и инструменти, вие лесно ще се справите със сглобяването и подредбата им.

След това идва ред и на подреждането на целия ви багаж на точните места. Това ще ви отнеме немалко време, но емоцията по това да правите всичко със собствените си ръце, е несравнима. В крайна сметка, след подредбата и щателното почистване, новият ви дом ще бъде готов и вече ще може да му се наслаждавате ежедневно.

За още полезни съвети, четете нашия блог и следвайте препоръките ни.

Семейство пред лятната си кухня в двора

⟵ Идеи за лятна кухня

Всеки сезон притежава своите очарователни моменти. През лятото обаче хората отварят сетивата си и прекарват повече време на открито, любувайки се на слънцето. Има моменти, в които дори ви се иска да изнесете цялото си домашно пространство под небето и […]

Красива градина в натурален стил

Направи си сам декорация за градина ⟶

Летният сезон е подходящо време за всякакви ремонти по домовете. Той е и времето, в което всички се заравят в работа в дворовете и градините. През този период на годината работата на открито сякаш няма край. Но може да използвате […]