10 често задавани въпроса при закупуване на товарна и транспортна количка

Публикувано на
Куриер с транспортна количка

Товарните и транспортни колички правят задачата за местене на големи или тежки предмети ефективна и лесна, независимо дали сте човек, чиято ежедневна работа включва местене и транспорт на тежки и обемисти предмети, или ви трябва „ръка за помощ“, за да преместите нещо у дома.

Товарните и транспортни колички разполагат с метална контрукция, платформа за товар, колела и дръжки за управление и с тях лесно могат да се местят предмети с тегло до 300 килограма. Закупуването на такава ще ви спести средства, но най-вече много физически усилия.

Куриерска количка
10 често задавани въпроса при закупуване на товарна и транспортна количка 14

Често задавани въпроси при закупуване на товарна и транспортна количка

На пазара има товарни и транспортни колички с различни форма, размери, функции и товароносимост, които може да закупите. Ако обмисляте покупка на подобно оборудване, задайте си следните въпроси, преди да купите транспортна количка.

Транспортна количка с товар
10 често задавани въпроса при закупуване на товарна и транспортна количка 15

1. Какво ще местя с транспортната количка

Транспортните колички са изключително полезни в товаро-разтоварната дейност, но има обаче много задачи, с които не могат да се справят. Например, ако трябва да транспортирате домакински уреди, като пералня, печка или други, това е подходящото оборудване, но за местене на по-големи и промишлени машини и оборудване не са подходящи.

Това, което транспортните колички могат най-добре, е да преместват малки предмети, като опаковани кутии и кашони. Всъщност те често се използват от куриерите и могат да бъдат намерени във фабрики и складове, където много на брой малки пакети трябва да бъдат премествани често.

Преди да закупите товарна количка, определете за какво ще я използвате. Важно е да знаете дали тя е най-добрият вариант за вашата задача. Задайте си следния въпрос. Може ли да се справи с размера и теглото на товара?

izkustvena treva
10 често задавани въпроса при закупуване на товарна и транспортна количка 16

2. Колко често ми се налага да използвам транспортна количка

След като решите, че товарната количка е това, от което се нуждаете, трябва да си зададете въпроса, колко често планирате да я използвате.

Ако я купувате, за да ви помага вкъщи или работите в малък склад, тогава ви препоръчваме да закупите сгъваема транспортна количка (алуминиева). Когато не ви трябва я сгъвате, за да заема по-малко място при съхранение в гаража, мазата или другаде, а когато ви потрябва, с едно движение я разгъвате и тя е готова да ви служи.

Ако работите във фабрика или магазин, където непрекъснато се местят малки предмети наляво – надясно, помислете за закупуване на по-голям и здрав вариант като транспортна количка от стомана с пневматични колела и голяма товароносимост.

natovarena transportna kolichka
10 често задавани въпроса при закупуване на товарна и транспортна количка 17

3. Имам ли нужда от повече от една транспортна количка

Ако въпросът ви е колко на брой да си купите, както вече казахме, една ви е повече от достатъчна за вкъщи или в малък склад. Няколко на брой товарни колички са необходими в училища, хранителни магазини, фабрики, голям бизнес, аудитории, читалища, фитнес зали и др.

Един или няколко броя от този вид оборудване са нужни, дори ако товарите са достатъчно леки, че да могат да се носят на ръка. Задайте си въпроса, защо да ходя нагоре – надолу, носейки по няколко кутии или кашона, като мога да взема много наведнъж само с един курс, ако разполагам с транспортна количка?

По този начин си спестявате хем време, защото с по-малко курсове превозвате повече, хем излишни усилия, защото няма да носите, макар и лек, товар с ръце.

Куриер с двуколесна транспортна количка
10 често задавани въпроса при закупуване на товарна и транспортна количка 18

4. Какъв вид транспортна количка да избера

След като си зададете въпроса и знаете какво планирате да местите, е време да решите кой модел транспортна количка да закупите, така че тя най-добре да ви върши работа.

Има няколко различни вида, от които можете да избирате според вашите нужди:

  • Стандартна транспортна количка: Този вид е с най-общо предназначение и ви позволява да премествате всичко от кутии и кашони, до каси и домакински уреди. Можете също така да закупите количка за варели, както и модел с телескопични дръжки.
  • Сгъваема транспортна количка: За по-леки товари ви препоръчваме сгъваем модел. Освен лесни за управление, тези модели заемат малко място за съхранение. Сред сгъваемите има трипозиционни транспортни колички, които се превръщат в платформени.
  • Транспортна количка за стълби: Тези варианти са идеални за транспортиране на товари между различни етажи. С три колела, монтирани около централна ос, тези модели могат да изкачват стъпала заедно с товар върху тях.
работник тика товарна количка
10 често задавани въпроса при закупуване на товарна и транспортна количка 19

5. Стоманена или алуминиева транспортна количка да закуп

Материал на рамката? Това е един от най-важните въпроси, които ще трябва да си зададете. Рамката трябва да е достатъчно здрава, за да гарантира, че ще издържи на натоварването, без да се счупи. Има толкова много материали, които се използват за конструиране на рамката, но трябва да изберете само най-добрите като алуминий или стомана.

Транспортната количка от стамана е изключително здрава, устойчива на удари и с голяма товароносимост. Този модел е удачен за транспорт на тежки товари и ежедневна работа при голямо натоварване и сурови условия. Недостатък е по-голямото тегло. 

Алуминиевата транспортна количка е на първо място лека и устойчива на корозия. Ще ви върши страхотна работа за къщни занимания и лека складова дейност. Недостатък е по-ниската товароносимост спрямо моделите от стомана.

Натоварена транспортна количка
10 често задавани въпроса при закупуване на товарна и транспортна количка 20

6. Защо товароносимостта на транспортните колички е важна

Капацитет на товароносимостта? Това е друго въпрос, който да си зададете, преди да купите транспортна количка. Добрите модели трябва да издържат минимум до 100 килограма тегло на товара, като има варианти и с доста по-голяма товароносимост. Правилният избор е от основно значение при покупка, за да не се окаже впоследствие, че товара, който искате да местите, е прекалено тежък за товарната ви количка и това да я повреди.

  • За товари с тегло 100 кг или по-малко изберете лек и лесен за работа модел, като алуминиева и/или сгъваема транспортна количка.
  • За товари с тегло между 100 и 200 кг ще ви трябва вариант с правилните спецификации според височината и обема на товара. Тук както алуминиевите, така и товарните колички от стомана са подходящи. 
  • За товари с тегло над 200 кг нямаме друг избор, освен транспортна количка с голяма платформа и здрава рамка от стомана.
Резервно колело DJTR 200 ST е с размери 20 х 20 х 10'' (ширина). Да се ползва само за колички, които са проектирани за него.
10 често задавани въпроса при закупуване на товарна и транспортна количка 21

Какво да кажем за колелата

Що се отнася до колелата, както размерът и броят, така и типът имат много важна роля. Изборът на правилния брой, както и видът – пневматични или твърди (пластмасови) – е въпрос от основно значение при закупуване на транспортна количка. Това е така, защото от тях зависи плавното движение на вашето оборудване.

Товарна количка
10 често задавани въпроса при закупуване на товарна и транспортна количка 22

7. Транспортна количка с колко на брой колела да закупя

Въпросът тук е от 2 до 6.

  • За общо приложение като местене на кашони, каси и ел. уреди – най-разпространеният модел транспортни количка са тези с 2 колела.
  • За оптимална стабилност изберете трипозиционна количка с 4 колела.
  • Ако искате да се изкачите по стълби, препоръчваме да закупите модел с шест колела (два комплекта – по три на една ос).
Плътното полиуретаново колело е устойчиво на остри предмети и е подходящо за използване на строителни обекти.
10 често задавани въпроса при закупуване на товарна и транспортна количка 23

8. Транспортна количка с пневматични или твърди гуми

Гумени или пластмасови? Колелата могат да бъдат с пневматични гуми (пълни с въздух под налягане) или с твърди колела от полимерен материал. 

При леки товари се насочете към избора на модел с твърди, пластмасови колела, подходящи за гладки и равни повърхности.

Ще ви трябва транспортна количка с пневматични гуми за транспортиране на по-тежки товари по всички други видове повърхности.

Платформена количка K3M-300 с колан за укрепване на товара.
10 често задавани въпроса при закупуване на товарна и транспортна количка 24

9. Трябват ли ми допълнителни аксесоари за транспортната количка

Можете да избирате от редица аксесоари, предназначени да подобрят комфорта и лекотата на използване.

Обезопасителни колани и ластици. Те фиксират здраво товара към рамката, като не му позволяват да се изхлузи и да падне от платформата. Този вид аксесоари за транспортни колички са удачни при местене на големи предмети, които не могат стабилно да стоят на платформата, или при изкачване по стъпала.

Сак за транспортна количка. Понякога се налага да се местят много малки по размер обекти, които няма как да се задържат на платформата, дори да се използват обезопасителни колани. В този случай ви съветваме да закупите сак за транспортна количка, в който може да поставите всичко, каквото пожелаете, стига да се вмества в обема му.

instrumenti rezervni chasti 1
10 често задавани въпроса при закупуване на товарна и транспортна количка 25

10. Резервни части за транспортна количка

Освен самата транспортна количка, е добре да закупите и резервни части за нея, защото с времето някои компоненти се амортизират.

Колелата са едни от частите, които подлежат на най-голямо натоварване и могат да се спукат или повредят във всеки един момент и да спрат работата ви. Ако държите няколко резервни колела за транспортната количка под ръка, бързо ще направите подмяна и ще продължите да работите, вместо да ходите до магазина или да чакате доставка.

Започнете търсенето на перфектната транспортна количка с Djodi Trade. Ние сме експерт в строителните съоръжения и транспортно оборудване. От каквото и да се нуждаете, при нас ще откриете всякакви видове и модели – стандартни, сгъваеми, алуминиеви и стоманени, колички за варели и стълби. Разгледайте многобройните ни опции от транспортни колички, произведени от Djodi Trade. Не забравяйте покупката на помощно оборудване и компоненти, които ще откриете в раздел Аксесоари и резервни части.

Ако все още не сте сигурни коя транспортна количка най-добре отговаря на вашите нужди, ние ще отговорим на вашите въпроси. Не се колебайте, а ни потърсете, каквито и запитвания да имате относно нашата строителна и транспортна техника.

Натоварена ръчна количка

⟵ Наръчник за купуване на ръчна количка

Безспорен факт е необходимостта от ръчна количка в различни сфери на дейност, които включват транспортиране и преместване на материали от едно място на друго. Макар купуването на подобно оборудване да не ви изглежда като нещо особено, е необходимо да притежавате […]

Почистване след ремонт

Съвети за почистване след основен ремонт ⟶

Успешното приключване на строителна работа или ремонтни дейности е вълнуващо за всеки собственик. Но това съвсем не е последната стъпка при цялостното завършване или реновиране на обекта. Почистването след ремонт е също толкова важно, тъй като най-вероятно всичко ще е […]