Haemmerlin или историята на първата ръчна количка

Публикувано на
стара ръчна количка

Чарлз Хемерлин – основател и пионер

Всички сме ползвали ръчната количка с една гума отпред за пренос на товари. Ако не сте, то поне сте виждали някой да го прави. Сигурен съм, обаче че не сте обръщали съществено внимание на този така полезен уред, който вече сме приели за абсолютна даденост, заради масовото производство.

Сега обаче ще обърнем поглед назад във времето, когато масовото производство на този вид стоки не съществува. През до 1867 г. Чарлз Хемерлин решава да започне малък семеен бизнес. Той създава леярна за метал и работилница в Саверн, Франция, като произвежда порти от ковано желязо, пещи за хлебни печки, пожарогасители за въглища и фонтани.

Понеже знаем, че все още не правите връзката между леярната на Чарлз Хемерлин и ръчните колички, веднага я споделяме. Тя е синът на Чарлз – Джордж Хамерлин.

От леярна за метална към ръчни колички

Малко след 1890 година семейната работилница отеснява на фамилията и те се местят в истинска фабрика с по-големи складове и помещения. Паралелно с местенето в бизнеса навлиза и Джордж Хемерлин. Син на Чарлз, наследил неговият предприемачески дух, Джордж Хемерлин решава да въведе напълно нов и иновативен за масовото производство продукт. Фирма Haemmerlin започва производство на ръчни колички близки до продукта познат в наши дни. На логото от 1985 г. можем да видим, че моделът почти не се различава от тези, които самите ние използваме и сега. Това още повече засвидетелства за иновативния и устойчив на времето продукт, създаден от Джордж Хемерлин.

parvo pokolenie rachni kolichki 1890 godina
Първо поколение от 1890 година

Баща и син Хеммерлин са абсолютни пионери в производството на ръчни колички в страната. Скоро малкият семеен бизнес Haemmerlin се утвърждава като знак на качество и надеждност във Франция и още няколко страни.


Международен успех за ръчни колички Haemmerlin

В началото на 30-те години на миналия век в управлението се влива свежа кръв, но разбира се тя не е случайна. Внуците на основателя – Жан-Люис и Емил Хеммерлин се присъединяват към семейния бизнес. Младото поколение работи бързо, за да подобри производителността и да разшири гамата от продукти. Жан-Люис се заема с търговското развитие, докато брат му Емил модернизира производството.

Двамата изобщо не отстъпват на дядо си и баща си по креативност и хъс за развитие. Компанията не забавя темпове дори и през периода на Втората световна война. Братята продължават традицията, превърнала Haemmerlin в синоним на силна фамилия и работят сплотено по време на тежките време.

rachna kolichka model 1932 godina
Модел от 1932 год.

Тези действия и непримиримост у братя Хемерлин се отплащат и през 1945 година компанията започва износ на техните продукти. До 1953 г. ръчни колички Haemmerlin се продават в Европа, Близкия Изток и Африка.

Също така компанията вече има и собствено лого – човек с лула, който бута ръчна количка. По посоката, която е обърнат се вижда табела със стрелка към област Саверн и името на Джордж Хемерлин. Това е ясен знак, за това че братя Хемерлин помнят откъде са тръгнали и засвидетелства заслуги към баща им.

markque deposee 1867

Модернизация в производство на ръчни колички

Подобряването на производството, правилното управление и разширяването на пазара до международно ниво довеждат производството и продажбите до огромен ръст. В края на 60-те години на миналия век Haemmerlin произвежда над 25 хиляди ръчни колички месечно.

proizvodstvena linia rachni kolichki
Производствена линия

През 80-те в управлението се включва Бърнард Хемерлин – 4-то поколение от фамилия. В духа на традициите на Haemmerlin, той внася промени и модернизира всички производствени линии.

Производствени патенти на компанията

Говорейки за модернизация, компанията пуска нещо невиждано на пазара. Haemmerlin започва производство на ръчни колички с „умни колела“. Функцията на движение на колелата Rollax може да бъде видяна само на техните модели, защото е защитена с патент. Както вече се досещате, Haemmerlin са новатори и създаването на иновативните „умни“ колела за ръчна количка е тяхна идея.

Улей за строителни отпадъци Haemmerlin

Компанията се специализира и в производството на улей за системи за строителни отпадъци. Това е по-специфичен и малко познат за широката общественост продукт. Използва се на строежи, като предназначението му е ненужните строителни материали да достига от високите етажи до земята по безопасен начин.

uley stroitelni otpadatsi haemmerlin

Марка Haemmerlin в наши дни

След навлизането в новия век компанията се стреми да съчетава търговското развитие и опазването на околната среда.

  • През 2006 год. Haemmerlin закупува фирмата Chillington Manufacturing – първият производител на ръчни колички в Обединеното кралство.
  • През 2011 год. Бърнард Хемерлин се оттегля от управленския пост и се насочва всичките си усилия към международно развитие на фирмата.
  • Същата година Centaure, Duarib и Haemmerlin се обединяват в CDH Group, която представлява инициалите на всяка от френските фирми.
  • През март 2016 год. CDH Group става част от Werner Co., един от лидерите в оборудването за строителство и дом и градина.

Марката Haemmerlin е новатор, който постоянно се развива във всички аспекти, чрез прилагане на иновации, за да предлага най-доброто.

ИНТЕРЕСЕН ФАКТ

Емблемата на фирмата търпи драстична еволюцията през годините. Промяната е незабележима на пръв поглед, но е от огромно значение.

Разберете каква е тази промяна и защо се е стигнало до нея?

Човечето на логото е с лула в устата до 1982 година. Пушачът получава името Джордж в чест на пионерът в производство на ръчни колички Джордж Хемерлин. На малкия Джордж обаче му се налага „да откаже“ вредния си навик.

Това се случва след като от компанията осъзнават вредите от тютюна и променят логото си. Така след 1982 година Джордж държи маргаритка в устата си и трайно се е отказал от лулата.

жена с каска и жилетка в склад

⟵ Организация на склад: транспортни колички, стелажи и подредба

Без значение с какво търгувате, развитието на бизнеса изисква добре организирано складово пространство.

две градински колички

Какъв размер ръчна количка да избера? ⟶

Най-универсалното оборудване, което може да притежавате е товарна количка. Тя намира приложение в различни сфери от строителство до градинарство, защото улеснява работата на всички. Що се отнася до избора на размер, обаче има повече от няколко възможни вида. Като цяло, […]