Наръчник за купуване на ръчна количка

Публикувано на
Натоварена ръчна количка

Безспорен факт е необходимостта от ръчна количка в различни сфери на дейност, които включват транспортиране и преместване на материали от едно място на друго. Макар купуването на подобно оборудване да не ви изглежда като нещо особено, е необходимо да притежавате основни познания, за да изберете това, което отговаря изцяло на вашите нужди.

Наличието на изчерпателни познания за различните видове, предлагани на пазара, както и за различните материали, използвани за тяхната направа, е основната отправна точка за купуване на ръчна количка. С тези знания бързо ще определите задачите, които могат да бъдат постигнати от модела, който планирате да закупите, неговата здравина и издръжливост и дори ефективност.

В тази статия предстои да се запознаете с различните видове, използваните материали за тяхното изработване, както и техните плюсове и минуси, под формата на всеобхватен наръчник за купуване на ръчна количка, който да ви насочи към правилния избор на оборудване според вашите нужди.

chovek raztovarva kolichka
Наръчник за купуване на ръчна количка 14

Често задавани въпроси при купуване на ръчна количка

Ако имате ръчна количка, ще може да транспортирате повече и по-тежък товар при това с по-малко физически усилия. С всички видове и опции на пазара, как да знаете коя точнo ще отговори на вашите нужди? Нашият наръчник за купуване на ръчна количка отговаря на 10 често задавани въпроса, за да можете да решите коя е най-подходяща за вас.

ръчна количка портрет
Наръчник за купуване на ръчна количка 15

1. Метална или пластмасова ръчна количка да закупя

  • Метална ръчна количка

Повечето ръчни колички се изработват от метал, като най-честият избор е стоманата. Благодарение на здравината им, тези модели се справят с леки и тежки задачи, без риск да се повредят.

Тяхната рамка, дръжки и товарна вана са от стомана или друг здрав метал. Този факт гарантира трайност, както и устойчивост на разрушаване от атмосферни условия, които иначе могат да доведат до напукване, ръжда и корозия при излагане на влага, слънце или ниски температури.

Въпреки, че металните ръчни колички са масивни и тежки, тяхната здравина и способност да се справят със широк спектър от задачи е предимство, което не може да се пренебрегне.

  • Пластмасова ръчна количка

Пластмасовите ръчни колички са втория най-често срещан тип, който можете да купите. Те се отличават с по-ниска цена спрямо металните, което ги прави удачни за потребители с ограничен бюджет.

Пластмасовите ръчни колички също така са по-леки от металните, като по този начин са по-лесно преносими и по-удобни за маневриране, особено когато работите в ограничени пространства. Товарната вана от пластмаса е неподатлива на атмосферно въздействие, като ръжда и корозия. Въпреки здравината си, пластмасовата ръчна количка има по-малка товароносимост.

tikvi v kolichka
Наръчник за купуване на ръчна количка 16

2. Какво ще превозвам с ръчната количка

Това, което ще превозвате е решаващ фактор при купуване на ръчна количка. Трябва да сте сигурни, че тя ще може да се справя с работата, без да се претоварва или чупи често.

Купете метална ръчна количка за масивни и тежки товари

Тъй като е издръжлива, здрава и устойчива на повреди, тя може да изпълнява неограничени транспортни задачи. Удачна е както за двора и градината, така и за индустриалната среда при транспортиране на строителни материали, защото е с голяма товароносимост.

Купете пластмасова ръчна количка за по-малки и леки товари

Благодарение на своята лекота и висока маневреност, тя се справя най-добре в тесни и ограничени пространства. Тъй като е с по-малка товароносимост е важно да се използва само за леки задачи като по-малко взискателни градински задължения.

dami s kolichka
Наръчник за купуване на ръчна количка 17

3. Какъв вид ръчна количка да избера

Следващият важен фактор при купуване на ръчна количка, е да прецените дали се нуждаете от градинска или строителна такава.

Това е наи-често срещаният и предпочитан вид за повечето домашни и градински работи. Тя е лека, разполага с пластмасово корито и метална рамка. Капацитетът и товароносимостта ѝ варират, но като цяло е предназначена за по-леки и по-малки товари като пръст, тор, вода, градински насаждения и други. Коритото ѝ е от изключително здрава пластмаса, но не се препоръчва транспорт на остри и прекалено тежки предмети, за да не се спука.

Тя е специално създадена за транспортни задачи на тежки товари в сурови условия. Рамката ѝ е от подсилени стоманени тръби, а коритото от поцинкована стомана. Товароносимостта е по-голяма от тази на градинската, а здравината – не компрометирана. Няма риск от увреждане на коритото, дори при транспорт на остри и тежки предмети.

Ръчна количка с дръжки
Наръчник за купуване на ръчна количка 18

4. Какъв тип дръжки да избера

От избора на вида на дръжките при купуване на ръчна количка зависи колко лесно и удобно ще ви е да боравите с нея, когато я бутате и изсипвате. Предлагат се модели с два вида дръжки – от дърво или стомана.

Дървените дръжки са по-леки и гъвкави, което може да ги направи по-удобни за много потребители. Стоманените дръжки са по-здрави и издръжливи и често се срещат при модели с по-голям капацитет и товароносимост.

Ръчни колички Djodi Trade разполагат с ергономични гумени ръкохватки в края на стоманените дръжки, за да облекчат натоварването и да осигурят по здрав захват на потребителя.

rabotna kolichka
Наръчник за купуване на ръчна количка 19

5. Защо товароносимостта на ръчните колички е важна

В зависимост от това колко товар искате да транспортирате, ще можете да определите подходящата ръчна количка, в която да инвестирате. По-значителните натоварвания ще изискват по-голяма товароносимост, докато по-малките натоварвания изискват по-малка такава.

При тежки товари е най-добре да купите модел, който да позволява носенето на по-масивен товар, като най-желателно е да изберете вариант с корито от поцинкована стомана. Колкото по-леки предмети транспортирате, толкова по-малък капацитет и по-малка товароносимост са ви необходими. В тези случаи може да изберете вариант с пластмасово корито.

Размерът на товара също е определящ при купуване на ръчна количка,защото от това зависи вместимостта на коритото. За големи и обемни товари, изберете голямо корито с капацитет над 120 литра, докато за по-леки и по-малки отвари, модел с вместимост до 100 литра ще ви свърши прекрасна работа.

Размерът и теглото на товара винаги трябва да бъдат пропорционални на капацитета и товароносимостта на ръчната количка. В противен случай не би имало смисъл да пренасяте едно саксийно растение в голямо корито, или да правите няколко курса, за да превозите обемист товар, ако коритото е прекалено малко.

От нас може да закупите ръчни колички с различна товароносимост от 100 до 250 килограма и вместимост на коритото от 70 до 160 литра.

rachna kolichka natovarena s darvo
Наръчник за купуване на ръчна количка 20

6. Коя ръчна количка е най-добра според моите нужди 

Важна стъпка при купуване на ръчна количка е идентифицирането на вашите нужди. Например, ако искате да превозвате огромни и тежки товари, тогава е необходимо да изберете строителна ръчна количка с висока товароносимост и вместимост. Това гарантира, че рамката няма да се счупи под натиска от тежкия товар, а стоманеното корито няма да бъде пробито от остри предмети.

Ако вашите нужди се състоят в извършването на работа в градината или за домашни цели, горният вариант не е добро решение. Вместо това би било по-добре да купите градинска ръчна количка, която не издава много шум по време на товарене и разтоварване. Тя също така е по-лека и удобна за управление.

Идентифицирането на вашите специфични нужди, колкото и прости или сложни да изглеждат, е много важно, когато става въпрос за купуване на ръчна количка, която да ви служи усърдно.

chovek tika rachna natovarena rachna kolichka 3
Наръчник за купуване на ръчна количка 21

7. Купете лесна и удобна за използване ръчна количка 

Трябва да се уверите, че купувате ръчна колчка, която е лесна за маневриране. Все пак не бихте искали товарът в количката да се управлява трудно, да носи неудобство при ръчното задвижване или в най-лошия случай – да падне от количката.

Освен ако не ви се налага да превозвате изключителен по обем и тегло товар, най добре да изберете ръчна количка с едно колело. Това гарантира, че ще можете лесно да правите маневри с нея, дори когато пространството е ограничено, например в градината или на строителната площадка.

mazh i zhena s kolichka
Наръчник за купуване на ръчна количка 22

Ръчна количка според вида и броя на колелата

Повечето ръчни колички имат едно колело в предната част под коритото и два крака за стабилност в задната част. Моделите с две колела са по-рядко срещани. Те са по-трудни за завъртане и придвижване в тесни пространства.При закупуване на ръчна количка, трябва да изберете и вида гуми. Те могат да са пневматични, полу-пневматични или твърди.

zhena se vozi rachna kolichka dve kolela
Наръчник за купуване на ръчна количка 23

8. Ръчна количка с едно или две колела да закупя

Ръчната количка с едно колело е може би най-популярният вид. Тя се управлява изключително лесно, особено когато мястото за придвижване е малко. Това я прави лесна за маневриране по хълмове и разнообразен терен и улеснява изхвърлянето и разтоварването на материала.

Ръчната количка с две колела осигурява по-голяма стабилност, което носи удобство при транспортиране на тежки или небалансирани товари. Тя обаче е по-малко маневрена в сравнение с едноколесната и може да е трудна за използване на наклонен терен.

rachna kolichka s tvardi gumi
Наръчник за купуване на ръчна количка 24

9. Ръчна количка с пневматични или твърди гуми

  • Пневматични гуми

Този тип гуми могат да се помпят като колела на велосипед, тъй като имат вътрешна гума, която трябва да бъде пълна с въздух, за да действа като амортисьор. Ръчната количка с пневматични гуми предлага по-гладко транспортиране, особено при преминаване по неравен терен. Въпреки това, гумите трябва да се помпят от време на време, за да се осигури постоянно въздушно налягане.

  • Твърди гуми

Твърдите гуми са плътни, не изискват помпане и обстоятелствата, каквито и да са те, рядко могат да доведат до тяхното спукване. Тъй като няма надуваема вътрешна гума, това ги прави безопасни за използване при тежки условия, като например при зони, покрити с остри камъни или дори при наличието на екстремни температури.

  • Полу-пневматични гуми

Те са компромисния вариант между пневматичните и твърдите гуми. За устойчивост на вибрации, вътрешността на полу-пневматичните гуми за ръчна количка е изградена от въздушни джобове, които не изискват изпомпване на въздух от тях. От друга страна, те са достатъчно надеждни, за да осигурят здравина. Това ги прави чудесни за използване в тежки условия, без да се създава допълнителен риск от спукване или спадане на въздушното налягане в гумата. 

semeistvo s kolichka
Наръчник за купуване на ръчна количка 25

10. Каква ръчна количка да купя според вида на терена

В зависимост от терена, на който ще използвате вашата ръчна количка, трябва да обмислите също вида и броя на колелата. Например за каменист терен, купете ръчна количка с твърди гуми, така няма да трябва да се притеснявате от спукване на гумите.

Ако превозвате крехки предмети по неравен терен, тогава трябва да купите ръчна количка с пневматични гуми, тъй като те поемат по-голямата част от вибрациите и по този начин правят превоза на товара по-безопасен.

Най-добре би било да купите ръчна количка с едно колело, ако търсите маневреност и лесно управление. Гумите са консуматив и бързо могат да бъдат подменяни. По този начин лесно ще пригодите вашата ръчна количка според вида на терена и конкретните условия на работа.

Благодарение на този наръчник за купуване на количка с ръчно управление, намирането на идеалната такава, вече не би трябвало да представлява проблем за вас. Независимо дали имате нужда от градинска, или строителна, в Djodi Trade ще откриете най-добрия избор, отговарящ изцяло на вашите нужди. Разгледайте всички наши опции онлайн или посетете магазина ни и вземете една още днес!

Гел дезинфектант за ръце

⟵ Кои бизнеси имат нужда от стойка за безконтактна дезинфекция?

2020 е годината, за която всеки може да каже “Не очаквах да се случи такова нещо”. Тази година ни научи и на много неща. От миене на ръцете на всеки час до носенето на маски или кихане, покривайки носа си […]

Куриер с транспортна количка

10 често задавани въпроса при закупуване на товарна и транспортна количка ⟶

Товарните и транспортни колички правят задачата за местене на големи или тежки предмети ефективна и лесна, независимо дали сте човек, чиято ежедневна работа включва местене и транспорт на тежки и обемисти предмети, или ви трябва „ръка за помощ“, за да […]