Направи си сам сглобяема къща с метална конструкция

Публикувано на
steel house frame development 2022 12 16 11 52 01 utc 1
steel house frame development 2022 12 16 11 52 01 utc 1
Направи си сам сглобяема къща с метална конструкция 6

Ако сте решили да си направите проект за къща с метална конструкция, то сте дошли на правилното място за съвети и идеи!

Металната конструкция се използва често при строителството на къщи, тъй като е по-устойчива на пожар, термити и гниене от други строителни материали. Това я прави много по-безопасен и предпочитан вариант за всеки, който иска да си сглоби къща.

Освен това, металната конструкция е и по-енергийно ефективна от дървената, тъй като металът е по-добър проводник на топлина. С други думи, през зимата домът ви ще е топъл, а през лятото ще се наслаждавате на приятна прохлада.

Други предимства на домовете с метална конструкция са тяхната здравина и издръжливост, бързата изработка, лесен монтаж, както и достъпните цени на материалите.

Металната конструкция предлага повече свобода и креативност в изработката на вашия проект за дома, тъй като металните рамки се предлагат в широк диапазон от размери и форми.

Избор на подходящи материали

Изграждането на къща е сериозна инвестиция и изисква взимане на решения, свързани с избора на подходящи материали. Различни материали се използват в конструкцията на жилища – от традиционни като тухли, камък и дърво до съвременни като стомана и бетон. Всеки материал има своите предимства и недостатъци и правилният избор за изграждането на сглобяема къща ще зависи от вашия бюджет, местоположение и други фактори.

Говорейки за сглобяеми къщи с метална конструкция, ще ви представим различните метали, които се използват.

Видове метал, използвани в сглобяемата конструкция

copper tubes and different profiles in warehouse b 2021 09 03 03 03 02 utc
Направи си сам сглобяема къща с метална конструкция 7

Първа стъпка от вашия проект за сглобяема къща е избирането на видовете метал, които ще използвате във конструкцията. Най-разпространеният метал в строителството е неръждаемата стомана. Има и други видове като алуминий, мед и желязо, които също могат да се използват при металната конструкция. Всеки от тези метали си има своите специфични качества и идеални приложения.

 • Стомана

Стоманата е най-популярният метал, използван за конструкция на къщи от професионалистите в жилищното строителство. Комбинирането на високо ниво въглерод с желязо създава този тип стомана, която е твърда, здрава и по-малко склонна към разтягане при нагряване. Освен това, добавянето на хром и други легиращи елементи като никел създават устойчив на корозия продукт. Стоманата е лек метал, което я прави лесна за транспортиране и инсталиране при сглобяването на къща.

Този материал е отличен избор за основни и вторични конструкционни елементи – колони, греди и подпори за стрехи. Скобите от стоманата осигуряват допълнителна стабилност на жилищните конструкции.

 • Мед

От покриви и окабеляване до тръби и дръжки за врати, медта се използва от стотици години при проектирането на сгради. Уникалните предимства на този метал включват неговата висока издръжливост, устойчивост на ерозия и лесно рециклиране. Медните тръби също се запояват лесно, образувайки трайни връзки. Всички изброени свойства правят този метал идеален за тръбопроводи.

В допълнение към практическите си приложения в строителството, медта предлага на собствениците на жилища предимствата на икономическа стойност и превъзходна естетика.

От друга страна, медта има и някои недостатъци. Един от тях е, че това е сравнително скъп метал, което може да добави повече разходи при проектирането на сглобяемата къща. Освен това медта е мек метал и съществува вероятността да се нарани лесно от инструменти и други предмети по време на монтаж.

 • Алуминий

Подобно на медта, този естествен метал е устойчив на корозия, но много по-добър проводник на топлина и електричество. В зависимост от състава на сплавите му и начина на производство, алуминият може да постигне изключителна здравина, доближаваща се до тази на стоманата. За разлика от други метали – като желязото, което е по-тежко, алуминият е лек материал. Това го прави много по-лесен за транспортиране и монтаж.

Алуминият е идеалният метал за изработване на различни видове конструкции поради своята пластичност. Не на последно място, алуминият е много рентабилен строителен материал. Той е значително по-евтин от останалите метали, което може да ви помогне да спестите средства от вашия строителен проект за сглобяема къща.

 • Желязо

Желязото е надежден метал, използван в строителството на жилища от векове. Едно от основните предимства на използването на желязо за изграждане на конструкции е неговата здравина и издръжливост. При правилна поддръжка този метал може да издържи много години, което го прави чудесен избор за дълготрайни конструкции.

Този вид метал обаче има няколко недостатъка, които трябва да имате предвид. Първо, желязото е сравнително скъп материал. Освен това, може да ръждясва и да причини структурни проблеми, ако не се поддържа правилно. И накрая, тъй като е много твърд материал, желязото се реже и оформя трудно. В допълнение, желязото е трудно и за заваряване, така че може да ви е необходима допълнителна помощ от специалисти при изработването на вашата метална сглобяема къща.

Предимства на металните конструкции

steel construction house 2022 12 16 11 46 58 utc
Направи си сам сглобяема къща с метална конструкция 8

Все повече хора виждат металните сглобяеми къщи като една рентабилна и екологична алтернатива на дървените. Към тези предимства, ние ще добавим и още няколко. Металните конструкции са по-евтини за изграждане, спестяват време и средства и са по-лесни за поддръжка от други алтернативи. Нека да разгледаме по-подробно тези предимства.

 • Лесна поддръжка

Металните конструкции са изключително лесни за поддръжка. За разлика от традиционното дървено строителство, обикновено няма да ви се налага да се занимавате с пребоядисване или смяна на изгнили дъски. Също така не трябва да се притеснявате от вредители като термити и гризачи, тъй като те не могат да дъвчат метал.

 • Издръжливост

Металът е изключително издръжлив материал. Той не се деформира или разширява лесно и издържа на екстремни земетресения, урагани и дъжд, защото е гъвкав и може да се огъва, без да се напуква. При правилно построяване и поддръжка жилищата с метална конструкция издържат от 50 до 100 години.

 • Устойчивост на огън и влага

Домовете, изработени от метални конструкции, са по своята същност огнеупорни. Това означава, че металът ограничава разпространението на пожари. Все пак, веднъж изложен на температури над 300 градуса по Целзий, металът има тенденцията да изгуби голяма част от своята здравина. Металът още е силно устойчив на мухъл и се справя добре с щетите от водата. Добавянето на цинково покритие повишава допълнително устойчивостта на ръжда.

 • Екологичност

Всички метали, без тези с радиоактивни свойства, са 100% рециклируеми. Стоманата, която се използва най-често за конструкция на сглобяема къща, не е направена от опасни химикали и не изисква повече обработка, когато се използва повторно. Така че дори и да ви остане неизползван материал на строителната площадка, може спокойно да го рециклирате.

 • Енергийно ефективни

Въпреки че металът не е толкова добър изолатор като дървото, жилищата с метална конструкция се водят енергийно ефективни. Причината е, че позволяват повече място за изолация, която задържа топлина през зимата и осигурява приятен хлад през лятото. Това означава по-малко натоварване на системата ви за отопление и охлаждане през цялата година, намаляване на количеството енергия, което ще консумира дома, и понижаване на сметките.

 • Лесен и бърз монтаж

Сглобяемите къщи с метална конструкция обикновено се предлагат в лесни за сглобяване комплекти, тип “Направи си сам“, пълни с инструкции. Също така, няма да ви е необходимо тежко оборудване при сглобяването на конструкцията. Металните компоненти се монтират бързо и лесно. Една от причините за това е, че се произвеждат с предварително пробити отвори за прокарване на тръбопроводи и електрическо окабеляване, свеждайки до минимум подготвителната работа или допълнителния труд.

 • Персонализираност и гъвкавост

Ако в процеса на изграждане на сглобяемата къща решите, че искате да промените нещо, това става безпроблемно при металните конструкции, тъй като стените ѝ могат лесно да се премахват, променят или преместват. Веднъж изградили своята метална конструкция, имате опцията да довършите проекта си, като добавите още материали – тухли, циментова замазка, дърво, винил и др. Така ще създадете уникален и оригинален екстериор на вашия дом.

Направи си сам проект за къща

engineer architect designer freelance work on star 2022 10 28 22 13 57 utc
Направи си сам сглобяема къща с метална конструкция 9

Изграждането на къща от метална конструкция е все по-популярен начин за построяване на собствен дом. Въпреки че процесът на сглобяване на може да ви се стори първоначално малко сложен, всъщност той е лесно управляем, ако знаете стъпките и имате правилните инструменти и материали.

За да направите успешно сами вашия проект за сглобяема къща с метална конструкция, сме ви приготвили няколко полезни стъпки и съвета, които да следвате:

 • Изберете дизайн на къщата си

Преди да започнете сглобяването, изберете план, който отговаря на вашия начин на живот и на местните строителни норми. Опишете предварително всичко, което смятате да включите в къщата и около нея. Например: колко стаи смятате да добавите, ще има ли гараж, тераса, градинско барбекю и др.

 • Направете проучване

Да речем, че имате готов проект и план на къщата и сте готови да започнете със строителството. Следващото нещо, за което трябва да се погрижите предварително, са разпоредбите за зониране. Те могат да ограничат размера на къщата: квадратни кадри, брой етажи, височина, наклон на покрива и т.н. Зонирането може също да ограничи и мястото на строеж. Затова е важно да направите детайлно проучване преди стартирането на вашия проект.

 • Създайте основа

Веднъж щом сте изчистили плана на къщата и сте се уверили, че имате нужните разрешителни, следва самото изграждане на металната сглобяема къща. Преди да пристъпите към сглобяването на конструкцията, първо, трябва да създадете стабилна основа за жилището – като използвате бетон и стоманена арматура за целта.

 • Сглобете конструкцията

След като основата е поставена, следва да сглобите металната конструкция. Започнете със сглобяемите компоненти, каквито са стените, след това преминете към изграждането на покривната конструкция. Уверете се, че всички компоненти са хоризонтални и отвесни.

 • Завършете екстериора

След като покривът е поставен, можете да завършите екстериора с изолация, фасадна облицовка и прозорци. Това е и най-приятната част – да избирате между най-различни сайдинг опции и външни покрития, така че да предадете естетически вид на вашата метална сглобяема къща. Извън металните панели, може да добавите в екстериора тухли, камък, мазилка и дори дървена облицовка.

 • Довършете вътрешния интериор

За да завършите интериора, ще трябва да добавите гипсокартон, подова настилка, облицовка и други покрития. Важен фактор, който трябва да имате предвид, когато довършвате вътрешността на вашата метална сглобяема къща, е изолацията. Добавянето на изолация, особено в рамките на тавана и външните стени, ще помогне за поддържане на комфортна вътрешна температура и ще предотврати кондензацията във вашата сграда.

Помощни материали за изграждане на метални сглобяеми къщи

Сглобяемите къщи с метална конструкция са едновременно нестандартен и популярен избор в жилищно строителство поради своята здравина, издръжливост и устойчивост. Нещо повече – те се сглобяват и монтират лесно, без да е нужен допълнителен труд.

Металните конструкции обикновено изискват по-малко поддръжка от дървените и могат да бъдат персонализирани, за да отговарят на всеки дизайн.

В процеса на работа ще са ви необходими различни инструменти и приспособления, за да завършите своя проект за къща с метална конструкция по-леко и ефективно.

При нас може да поръчате здрави и надеждни транспортни колички, които да ви помагат при преместването на по-тежки компоненти и материали от едно място на друго. Заоблената дръжка на транспортните колички ви осигурява по-лесна маневреност. Освен това гумите им са надуваеми, което ги прави подходящи за всякакви настилки – паваж, асфалт, плочки, включително и за неравни повърхности.

Какво е строителна площадка без строителни колички? Разгледайте останалите ни строителни колички, които са безценни за транспортиране на различни консумативи и материали, включително тухли, вар, цимент и други. С помощта на обръщалото им разтоварването е лесно и бързо.

Тези верни помощници са със специално проектирана конструкция, която осигурява 70% от тежестта на товара да се поема от ходовото колело. По този начин се намалява риска от нараняване, което ви осигурява спокойна и надеждна работа на строителния терен.
За повече съвети и полезни идеи за строителство и обзавеждане четете блога на Djodi Trade.

black metal shelves in kitchen gray concrete wall 2021 08 31 21 40 34 utc

⟵ 5 вида уникални етажерки за стена – Направи си сам

Понякога пространството вкъщи не е достатъчно, за да съхраним всички любими вещи. Затова ги трупаме на случайни места, прибягваме до тавана, до мазето… Накрая дори забравяме къде се сме ги прибрали. Решението на този проблем е всъщност много лесно. Инсталиране […]

attic wooden roof construction covering the house 2022 12 16 11 50 08 utc 1

Направи си сам дървена сглобяема къща ⟶

Изграждането на собствен дом е мечта за много хора, но понякога това може да бъде и обезсърчителен и отнемащ време процес. Строежа на къща с традиционните строителни методи би могъл да отнеме месеци, а понякога дори години. Освен това е […]