5 вида уникални етажерки за стена – Направи си сам

Публикувано на
black metal shelves in kitchen gray concrete wall 2021 08 31 21 40 34 utc
abstract art painting 2022 12 16 17 27 00 utc
5 вида уникални етажерки за стена - Направи си сам 6

Понякога пространството вкъщи не е достатъчно, за да съхраним всички любими вещи. Затова ги трупаме на случайни места, прибягваме до тавана, до мазето… Накрая дори забравяме къде се сме ги прибрали.

Решението на този проблем е всъщност много лесно. Инсталиране на етажерки за стена! В предишна наша статия ви показахме Как да си направите етажерки за стена сами, а сега е време да ви разкажем за това какви видове има и как биха могли да направят вашият дом и стая уникални.

Те влизат в чудесна употреба, когато имате нужда от допълнително място за своите сувенири и книги, за организирането на подправки и буркани в кухнята или за подреждането на играчки в стаята на децата.

Макар да звучи изкушаващо да купите етажерки за стена готови от някой магазин, ние искаме да ви представим друга алтернатива. Да си ги направите сами. Не, не е нужно да сте професионални майстори. Ние сме тук, за да ви помогнем с няколко полезни съвета и идеи за изработка на стенни рафтове.

Приложение на етажерките за стена

Етажерките за стена откриват широко приложение в дома и в офиса. Те са не само функционални, но добавят интересен щрих, дълбочина и характер в интериора на вашата стая. Независимо дали ще ги използвате в спалнята, във всекидневната, или в собствената работилница, почерпете свежи идеи за вдъхновение.

  • Покажете библиотеката си

Стенните рафтове са чудесна възможност да демонстрирате колекцията си от ценни книги. За допълнителен визуален ефект може да доукрасите с красиви саксийни растения или малки сувенири.

  • Организиране на кухненски принадлежности
autumn or fall home interior decor wooden shelf o 2022 11 09 10 22 57 utc
5 вида уникални етажерки за стена - Направи си сам 7

Отворените рафтове за стена в кухнята предлагат чист, минималистичен изглед, като същевременно ви предлагат лесен достъп до кухненските принадлежности, които използвате всеки ден.

  • Възползвайте се от нишата в стената

Оставяйки нишите в стената незапълнени, вие губите ценно пространство. За да направите това място функционално, перфектното решение биха били отворените етажерки за стена.

  • Вместо нощно шкафче

Ако вашата спалня не разполага с достатъчно място за нощно шкафче, стенните етажерки са идеалната алтернатива. Така може спокойно да поставяте малки принадлежности като телефон, будилник или лампа.

  • Съхранение на дрехи

Едно креативно решение за съхранение на повече дрехи е използването на стенни рафтове. Върху тях може да съхранявате сезонните си дрехи, за да са винаги на една ръка разстояние.

  • Допълнително пространство в коридора

Ако все още се чудите къде да поставите всички нужни вещи, така че да не ги забравяте при излизане от вкъщи, етажерките за стена са вашето решение. Със стратегически разположен рафт вие внасяте едновременно функционалност и стил в пространството на коридора си.

Подготовка за направата на рафтове за стена

Изработването на рафтове за стена може да се превърне в един забавен семеен проект. Представете си, че нямате ограничения спрямо форми, цветове или материали. Етажерките са практично решение за дома, но също и красив елемент към стената.

Преди да започнете работа по своя личен проект, обмислете внимателно и дизайна на етажерките. Начертайте си скица и план, по които да се водите. Така процесът на работа ще върви гладко, последователно и организирано.

Вземете предвид мястото, за което подготвяте своята етажерка, както и за какво ще я използвате. Според приложението на полиците, опишете размерите им – дължина, дълбочина и височина.

Веднъж уточнили тези подробности, следва да прецените кой материал ще е най-подходящ за направата на етажерките за стена – дърво, метал, бетон или пластмаса.

И накрая, не забравяйте да направите списък с работните инструменти и приспособления, които ще са ви нужни.

Етажерки за стена – направи си сам

Да си направите сами етажерки за стена не е никак сложна задача. Всичко започва от избора на материал. Дървото, пластмасата, металът и стъклото са само малка част от материалите, които може да използвате за направата на вашите рафтове за стена.

Най-предпочитаните материали за изработка обаче остават дървото и металът, поради тяхната здравина и лесна поддръжка. Както дървените, така и металните рафтове имат предимства и недостатъци и понякога единият вид е по-подходящ за конкретна ситуация от друг.

Етажерки от метал

black metal shelves in kitchen gray concrete wall 2021 08 31 21 40 34 utc
5 вида уникални етажерки за стена - Направи си сам 8

Металните етажерки за стена са популярен избор за съхранение на по-тежки предмети, благодарение на своята издръжливост. С подходящо покритие и боя етажерките от метал могат да се използват и в по-влажна среда като баня, кухня или мазе.

Друго предимство на този материал е, че е лесен за ремонтиране. Ако след продължително използване на вашите метални рафтове забележите някакви нарушения в конструкцията, решението е презаваряване.

За разлика от дървото, което прави възможно конструирането на по-различни и интересни форми, то при металът това не се постига лесно. Което е и недостатъкът при самостоятелното сглобяване на метални рафтове.

Етажерки от дърво

Един от най-популярните материали за изработка на рафтове за стена е дървото, тъй като дава усещане за топлина и сигурност. Наред с това, дървото предлага безброй възможности за дизайн. Обикновено ще пасне на почти всеки декор. Може да изработите полиците си от различни дървесни видове, включително клен, череша, бреза, бор, орех и други. Разполагате и с широка гама от разнообразни финишни покрития. Макар да изисква малко повече внимание и грижа, дървото е чудесен избор за изработка на полици.

Дълготрайността на дървените етажерки за стена е основното им предимство. Все пак внимавайте къде ще поставите дървения рафт. Дървесината е изключително чувствителна към топлина и влага. Тези фактори могат да накарат дървото да се деформира или да образува плесен.

Идеи за нестандартни етажерки за стена

potted cacti on hexagonal shelves against white wa 2022 09 28 22 48 11 utc
5 вида уникални етажерки за стена - Направи си сам 9

Самостоятелното изработване на етажерки за стена ви дава пълната свобода да творите. Ако искате да направите вашия личен проект с по-нестандартен дизайн, ще ви предложим няколко идеи.

Модерни етажерки за стена

За да разчупите още повече визията на вашата етажерка, се опитайте да съчетаете различни материали. Конструкцията може да включва дърво и метал, преплетени в интересна форма – геометрична или абстрактна.

Изработването на етажерки за стена на модуларен принцип е още една идея да внесете по-модерен и балансиран вид в интериора си. Този подход ви дава възможност да променяте разположението на отделните модули и да разнообразявате стената си по-лесно.

Ако искате да разполагате с още повече свобода при използването на стенните си рафтове, може да сглобите регулируема конструкция. По този начин ще успеете да нагласите бързо и лесно височината на рафтовете и разстоянията им един от друг.

“Невидимите” рафтове за стена придават интригуващ вид на стаята, като същевременно използват ефективно пространството. Направата им е лесна. Тези тънки рафтове представляват една L-образна скоба за стена. Начинът, по който работят така наречените плаващи библиотеки, е чрез използване на една книга с твърди корици като основа, за да се скрият рафтовете. Следващите книги се редят над нея. Крайният резултат изглежда така, сякаш подредените книги се носят във въздуха.

Ъглови етажерки за стена

Едно от най-големите предимства на ъгловите етажерки за стена е, че пестят място. Те са особено полезно решение при обзавеждането на малки пространства, където всеки сантиметър е от значение. С помощта на ъглови рафтове можете да добавите допълнително пространство за съхранение, без да правите стаята да се усеща тясна или претрупана.

Въпреки това, ъглите в стаята често се оказват предизвикателство при обзавеждането, поради ограничения си достъп и видимост. Лесно решение за справяне с ъглови пространства е просто да ги оставите отворени, като добавите ъглови етажерки за стена в L-образна форма.

Монтирането им също не е сложна задача, просто трябва да внимавате с измерванията. Започнете с измерване на разстоянието между стената и ъгъла, за да монтирате правилно рафтовете. Рамката ви трябва да пасне плътно в ъгловото пространство. Също така внимателно трябва да измерите дълбочината на стойката си, така че да не стърчи твърде далеч от мястото, където трябва да бъде. След като имате тези измервания, можете смело да преминете към забавната част от монтажа.

Етажерки от стъкло

Етажерките от стъкло не са толкова популярен избор сред повечето хора, тъй като създават усещането, че не са достатъчно издръжливи. Въпреки това, точно като предните стъкла на автомобилите и стъклените паравани, стъклото на рафтовете може да бъде персонализирано, така че да издържа на голяма тежест, без да се надрасква, напуква или счупва.

Етажерките от стъкло пасват чудесно на всеки интериорен дизайн – от традиционен до модерен, и могат буквално да се използват във всяка стая в дома.

Друго предимство на етажерките от стъкло е, че правят стаята ви да изглежда по-голяма и по-светла. Ако искате пространството „да диша“ и да създава чувство на лекота, то изборът на стъклени рафтове е естественото решение, защото те позволяват на светлината да преминава, вместо да създават сенки или визуални блокажи.

Помощни материали за направата на етажерки за стена

За да се справите по-бързо и лесно със сглобяването на вашия уникален модел етажерка за стена, ще се нуждаете от инструменти и приспособления за майстори, които да ви помагат в процеса на работа.

Сгъваемата работна маса Meister е перфектният многофункционален помощник за повечето малки ремонтни дейности. Ще ви бъде от голяма полза, когато сглобявате своята етажерка, тъй като улеснява процеса на рязане на дъски, тръби и други детайли. В допълнение, масата разполага с пластмасови челюсти, чието предназначение е да закрепи детайлите, по които работите. Така например ще можете внимателно и спокойно да си декорирате рафтовете за стена, без да цапате други повърхности. Предимството на тази работна маса е, че се сгъва и пренася лесно. Не заема голямо място за съхранение и дори е подходяща за закачане на стена.

Универсалната тресчотка “Turbo Driver” ще ви спести използването на единични гаечни ключове, накрайници и адаптери. Всичко това ще улесни значително работата по изработване на стенни рафтове у дома. Поради наличието си на вграден бутон за настройка на захвата за различни размери гайки и болтове, вие няма нужда да прилагате допълнително напрежение при отвиването или завиването им.

Разгледайте тези и всички останали продукти от категорията ни за домашни инструменти и направете вашата поръчка бързо и лесно.

За повече съвети и идеи за строителство и обзавеждане четете нашия блог.

man putting natural stones on a wall 2021 08 26 12 08 21 utc 1

⟵ Направи си сам: Каменна ограда

От години сте решили да направите каменна ограда, с която да заградите вашия имот, но времето и средствата все не достигат. Възможно е да се наложи да платите на зидар, който да свърши работата вместо вас. Все неща, които възпрепятстват […]

steel house frame development 2022 12 16 11 52 01 utc 1

Направи си сам сглобяема къща с метална конструкция ⟶

Ако сте решили да си направите проект за къща с метална конструкция, то сте дошли на правилното място за съвети и идеи! Металната конструкция се използва често при строителството на къщи, тъй като е по-устойчива на пожар, термити и гниене […]