Направи си сам дървена сглобяема къща

Публикувано на
attic wooden roof construction covering the house 2022 12 16 11 50 08 utc 1

Изграждането на собствен дом е мечта за много хора, но понякога това може да бъде и обезсърчителен и отнемащ време процес. Строежа на къща с традиционните строителни методи би могъл да отнеме месеци, а понякога дори години. Освен това е възможно да бъде и доста по-скъпо, тъй като строителните материали доста често сменят цената си, а трябва да отделите средства да заплатите и на майстори.

За щастие вече има много по-бърза и удобна алтернатива, а именно сглобяемите къщи или наричани още мобилни къщи. В днешно време много хора прибягват до този вариант, тъй като е доста по-изгоден, а в същото време достатъчно качествен и надежден.

В тази публикация в блога ни ще разгледаме как се правят дървени сглобяеми къщи, техните предимства и как можете да построите такава за себе си. Ако мислите, че темата ще ви бъде полезна, продължавайте да четете. Можете да погледнете и предишната ни статията, в която разглеждаме темата за сглобяемите къщи с метална конструкция.

Направи си сам сглобяема къща с дървена конструкция

Сглобяемата къща или наричана още мобилна къща, е вид дом, който се изгражда извън обекта и след това се транспортира до желаното място за окончателно сглобяване. Един от най-предпочитаните видове сглобяеми къщи са тези с дървената конструкция. Тя предлага комбинация от традиционна естетика и модерно удобство. Благодарение на своя модулен дизайн, дървените сглобяеми къщи могат лесно да бъдат персонализирани, за да отговарят на индивидуалните предпочитания и изисквания.

Можете да изберете къща на един, два или повече етажи, да обмислите разположението на стаите, дали да има стълбище, както и да направите проект за отопление. Всичко е в пъти по-лесно, в сравнение с традиционното строене на къща с бетон, измазване на тухли и т.н.

Ако сте взели решението да строите дървена вила, е препоръчително да се свържете със строителна фирма, с която да се консултирате относно фундамента за сглобяема къща. Това е изключително важно за полагане на основите на къщата.

Какви са предимствата на малките сглобяемите къщи

Сглобяемите къщи имат много предимства, а ето и кои са най-важните:

 • Икономически ефективни

Сглобяемите къщи обикновено са по-достъпни от традиционното строителство, тъй като изискват по-малко труд и материали. Освен това, тъй като се изграждат извън обекта, има по-малък шанс за забавяне поради метеорологичните условия или други непредвидени обстоятелства.

 • Кратък период от време за строенето

Сглобяването на мобилна къща е значително по-бързо от традиционните методи, което означава, че можете да се преместите в новия си дом след по-кратък период.

 • Екологични

Къщите от дърво обикновено имат по-малко въздействие върху околната среда, тъй като са изградени от устойчиви материали и могат лесно да бъдат разглобени, използвани повторно или рециклирани.

 • Енергоефективни

Модерните сглобяеми домове са проектирани с оглед на енергийната ефективност, използвайки висококачествена изолация и прозорци за намаляване на потреблението на енергия и разходите.

Проектиране на дървена конструкция

wooden house frame structure on a new development 2022 11 12 11 25 17 utc 1
Направи си сам дървена сглобяема къща 4

След полагане на основите на сглобяемата къщата, следващата стъпка в изграждането на вашата дървена вила е да създадете дизайн, който да отговаря на вашите нужди и предпочитания. Това включва вземане на решение относно оформлението, размера и стила на вашия дом. Можете да избирате от набор от съществуващи проекти или да работите с архитект, за да създадете персонализирана конструкция. Помислите от колко стаи имате нужда, желаете ли тераса, гараж, двор с басейн и градинско барбекю и т.н.

Избор на подходяща дървесина

Когато проектирате вашата къща от дърво, е важно да изберете правилния вид дърво. Дървесината трябва да е подходяща, да бъде издръжлива във времето и добре обработена.

Ето и кои са най-често използваните видове дърво:

 • Смърч

Това е често използвана дървесина за сглобяеми къщи, поради своята достъпност, здравина и устойчивост на гниене и влага.

 • Бор

Борът е друг популярен избор, предлагащ топла естетика в селски дух. Освен това е здрав и издръжлив, което го прави идеален за строителни цели.

 • Кедър

Кедърът е първокласна опция, известна с естествената си висока устойчивост на влага, гниене и щети от насекоми като дървояди или дървеници. Освен това има много красив, наситен цвят, който ще допринесе за привлекателността и красотата на дървената къща.

Сглобяване на къщата от дърво

След като сте финализирали дизайна и сте избрали подходящата дървесина, е време да се премине към сглобяване на вашата дървена къща.

Този процес включва :

 • Подготовка на основата

Както споменахме, преди да започне сглобяването на дървената конструкция, трябва да подготвите подходяща основа. Това може да включва изравняване на земята, инсталиране на дренажни системи и създаване на солидна основа с помощта на бетон или други материали, наричано фундамент за сглобяема къща. В случай, че не бихте се справили сами с тази нелека задача, можете да се обърнете към фирма, която да положи основите за малката сглобяема къща.

 • Сглобяване на стените

Вашата дървена къща ще бъде доставена с предварително изрязани и пробити дървени панели, които могат лесно да бъдат свързани, за да се създадат стените на къщата ви. Така ще започнете инсталиране на конструкцията.

 • Монтиране на покрив

След като стените ви са поставени, ще трябва да преминете към покрива, който обикновено е предварително сглобен и просто трябва да се закрепи към горната част на конструкцията.

 • Добавяне на изолация, прозорци и врати

За да завършите строежа на вашата дървена сглобяема къща, ще бъде необходимо да се направи изолация и да е поставят прозорци и врати, като е много важно да се уверите, че са правилно запечатани, за да поддържат енергийна ефективност. Извън дървените панели, може да добавите в екстериора тухли, камък, мазилка и каквато облицовка ви харесва, за да придадете завършеност и естетически вид на вашата къща от дърво. Също така помислете за цвета на дограмата и вратите, така че завършеният проект да се получи максимално близко до вашите представи в началото на проекта.

 • Заемете се и с вътрешния интериор

За да финализирате вътрешния интериор на сглобяемата къща, трябва да добавите гипсокартон, подова настилка, облицовка, мазилка и други покрития. Много важен фактор, който трябва да вземете предвид, когато работите по вътрешността на вашата къща, е изолацията.

Можете да направите изолация с помощта на стъклена вата и гипсокартон, след което да се измаже. Това е в препоръчително в рамките на тавана и външните стени, за поддържане на топлината. Също така ще предотврати появата на конденз и образуването на влага.

Помислете и за подходяща мазилка. Доста популярна и лесна за правене е драсканата. Освен това ще придаде уютен вид на дома ви. Също така подберете цветовете, в които смятате да боядисате стаите. Обърнете внимание на факта, че светлите цветове и бялото създават илюзията за по-голямо пространство и правят стаите визуално по-просторни.

Финализиране на строежа на сглобяемата къща

house interior finishing job 2022 12 16 11 40 53 utc 1
Направи си сам дървена сглобяема къща 5

След като основната конструкция на вашата къща от дърво е сглобена, вече можете да се съсредоточите върху довършителните работи, като например:

 • Електрически и водопроводни системи

Вашият сглобяем дом ще трябва да бъде свързан към електрически и водопроводни системи, което може да изисква професионална помощ.

 • Интериорен дизайн

Изберете желаните подови настилки, обзавеждане, осветление и други интериорни елементи, за да направите дома си наистина красив и уютен, по ваш вкус.

 • Озеленяване

За финал можете да завършете вашата дървена сглобяема къща, като добавите външни елементи, например красива градина, басейн, градински барбекю, навес с беседка, вътрешен двор или алея

Помощни материали за изграждане на дървена сглобяема къща

Дървената сглобяема къща „направи си сам“ е достъпна и ефективна алтернатива на традиционното жилищно строителство. С многобройни предимства, като бързина, рентабилност и екологичност, не е чудно, че все повече и повече хора избират да построят своите домове-мечти, използвайки този метод. Ако обмисляте нов дом, малка сглобяема къща от дърво може да бъде идеалното решение за вас.

Сглобяемите къщи с дървена конструкция са нестандартен, но същевременно много популярен избор в жилищното строителство, тъй като притежават здравина, издръжливост и устойчивост. Сглобяват се изключително лесно и позволяват да направите къща спрямо вашите лични предпочитания. Също така са екологични и енергийно ефективни. Освен по-малко разходи за строеж, ще плащате и по-малки сметки за отопление.

Избирайки да построите къща от дърво, ще можете бързо да се нанесете във вашия нов дом и да му се радвате дълго време.

В процеса на строене и монтиране на къщата ще ви бъдат необходими най-различни инструменти и приспособления, за да завършите своя мечтан проект за собствена мобилна къща, много по-лесно и ефективно.

При нас може да откриете здрави и надеждни транспортни колички, които да ви помагат, когато се налага да премествате на по-тежки материали от едно място на друго. Транспортните колички разполагат със заоблена дръжка, която ще ви осигури много по-лесна маневреност и мобилност. Също така имат надуваеми гуми, което ги прави подходящи за всякакви настилки – паваж, асфалт, плочки, както и за неравни повърхности.

Можете да разгледате и другите ни строителни колички, които са изключително полезни, когато трябва да транспортирате различни консумативи и материали като тухли, цимент и други. Те разполагат с обръщало, което прави разтоварването на материали много по-лесно и бързо. А това е важно, за да се справите по-леко с процеса на строене на дървената къща.

В статията разгледахме процеса по строене на дървена сглобяема къща. Споделихме ви за предимствата на мобилната къща и в това число къщата от дърво, както и на кои важни детайли да обърнете по-особено внимание при процеса на работа. Също така ви препоръчахме и някои полезни инструменти и приспособления, които ще направят работата ви много по-лека и бърза.

За още полезна информация и съвети от света на строителството, четете статиите в нашия блог.


steel house frame development 2022 12 16 11 52 01 utc 1

⟵ Направи си сам сглобяема къща с метална конструкция

Ако сте решили да си направите проект за къща с метална конструкция, то сте дошли на правилното място за съвети и идеи! Металната конструкция се използва често при строителството на къщи, тъй като е по-устойчива на пожар, термити и гниене […]

man starting to paint walls 2022 09 28 23 21 19 utc

5 Стъпки за подготовка на стаята преди боядисване на стените ⟶

Боядисването на дома ви с нова, свежа боя е чудесен начин да съживите и освежите вашето жилищното пространство. Преди да започнете да боядисвате обаче, е много важно да подготвите помещението правилно, за да постигнете наистина професионално изглеждащ резултат. Боядисването не […]