Направи си сам: Каменна ограда

Публикувано на
man putting natural stones on a wall 2021 08 26 12 08 21 utc 1
man putting natural stones on a wall 2021 08 26 12 08 21 utc 1
Направи си сам: Каменна ограда 5

От години сте решили да направите каменна ограда, с която да заградите вашия имот, но времето и средствата все не достигат. Възможно е да се наложи да платите на зидар, който да свърши работата вместо вас. Все неща, които възпрепятстват изграждането ѝ и го отлагат с месеци, дори години напред. 

Не е нужно да имате специални умения за изграждането на ограда за двора и градината, нито пък е необходимо да плащате на друг човек за да я направи. Може да я създадете по метода „Направи си сам”, с който ще намалите разходите за изпълнение на вашия проект. В случай, че не ви се работи сам, просто повикайте приятели, които да помогнат.

Ако искате да се научите как сами да построите загражденията на дома си, то тази статия е за вас. В нея ще ви разкрием стъпките по пътя към построяването на вашия каменен зид. Ще ви посъветваме какви инструменти са ви  необходими, ще ви дадем насоки за избора на камъни за ограда, както и какви разтвори да използвате.

Какви камъни за зидария да използвате

Оградите от камък са идеални за заграждане на двора или просто като декорация в градината. В страната ни има залежи на различни видове камък в зависимост от това в кой регион се намирате.

Когато правите ограда, е добре тя да бъде съобразена с наличния в околността камък. Причината е, че този градивен материал е тежък и транспортирането му до вашето местоположение ще оскъпи значително нещата.

За изграждането на каменна зидария се използват няколко основни вида материали:

  • Необработен камък се прилага в строителството от хилядолетия. Той няма перфектна форма, а само тази, която природата му е дала. За сметка на това има здравина и издръжливост. По-евтин е и позволява изграждането на голям и масивен зид. При граденето с него определено ще се нуждаете от помощ.
  • Дяланият камък е подходящ за метода „Направи си сам”, тъй като има идеална форма, която значително улеснява работата с него. Този камък се използва от векове за направата не само на огради, но и за декорация. Освен за екстериорния дизайн на къщата, може да се използва и за вътрешния ѝ интериор. Здрав и стабилен е и придава старинен външен вид.
  • Гранитът е често използван в практиката, но някои негови разновидности могат да съдържат минерални соли, които да предизвикат събаряне на външната повърхност на камъка. Ако това се случи, може да се стигне до сериозни последствия като срутване на оградата.
  • Освен камък може да се използват и бетонни блокчета (тухли). Те са най-масово употребявани, евтини са, издръжливи са и имат точно определена форма, която ги прави лесни за употреба при градеж.

За преноса на камъните е добре да се доверите на стабилна ръчна количка, която да улесни транспортирането им до мястото на градежа. Предлаганите от Djodi Trade модели се характеризират с маневреност, издръжливост и изгодна цена.

Разтвори за зидане

Зидарията е строителна структура, която е изработена от отделни елементи, наредени един върху друг. Тя може да бъде суха, чрез напасване на камъните, или свързана със смес.

Разтворите, които се използват за нейното строителство, са смес от свързващо вещество (обикновена вар, цимент и др.) и добавъчен материал (пясък). При забъркването им с вода се получава каша, която впоследствие се втвърдява. Изискванията към разтворите са подвижност и якост след тяхното стягане. Производството им се случва в цехове, но понякога може и директно на строителната площадка.

В зависимост от свързващото вещество, разтворите могат да бъдат – варов, вароциментов, циментов и др. За по-тежко натоварените места се използват циментови разтвори. За местата, които са изложени на влага, също.

Друго спояващо вещество е хоросанът и често се използва за зидане. Той се получава чрез смесване на пясък, гасена вар и вода. Освен за свръзка на камъни, тухли и др., той намира приложение и като мазилка на стените.

Все повече се използват сухи разтвори за зидария. Те са опаковани в хартиени торби, а теглото им варира между 20 кг. и 40 кг. Могат да бъдат приготвени директно на обекта, като се разредят с вода.

Необходими инструменти

Основните инструменти за зидария не са претърпели големи промени през годините. Тук ще разгледаме кои от тях ще ви бъдат необходими и значително ще улеснят вашата работа.

  • Мистрия – служи за загребване и нанасяне на сместа. Тя е един от основните зидарски инструменти;
  • Маламашка и пердашка, с които да изравните, загладите и оформите строителните разтвори;
  • Кофа за пренасяне на строителен материал;
  • Зидарски чук за грубо обработване на камъните;
  • Ръчна количка – безценна за транспортиране на различни консумативи и материали, включително тухли, вар, цимент и други.

Други инструменти, необходими за изграждането на вашата каменна ограда, са отвес, нивелир (лазерен ще ви свърши чудесна работа) и рулетка, за да сте сигурни, че тя ще има правилни размери и позиция.

Как да си направим каменна ограда – стъпка по стъпка

close up of construction workers using cement pump 2021 08 26 15 28 00 utc 1
Направи си сам: Каменна ограда 7

Ако вече имате идеи за ограда и сте решили да ги осъществите, ще ви посъветваме стъпка по стъпка как да я направите. Изграждането на ограда за градината или двора не е толкова сложна задача, дори и да нямате опит в подобни градежи. Всичко, което ви трябва, са материали, с които да работите, сила и търпение. Добре е да знаете, че този тип строене отнема доста време, тъй като ще се налага да изчаквате втвърдяването на използваната смес.

Щом вече сте решили да се поизцапате, то тогава да запретваме ръкави!

Подготовка на материалите

Започнете със събирането на камъни, съобразени със размера на зида, който ще правите. Не пропускайте да си набавите и малки камъчета (чакъл), които да запълват празните пространства, както и да бъдат положени в основата.

Изграждане на основата за оградата

Преди да стартирате градежа, се налага да изчистите и загладите терена, който ще ползвате. Решете колко ще бъде висока и широка оградата, отбележете си мерките, за да може да се водите по тях докато строите. Ще бъде по-лесно да сложите странични ленти, за да сте сигурни, че оградата ви върви по права линия.

Изливане на основи

Направете изкоп с по-голяма дълбочина и ширина. Дъното му трябва да бъде равно, покрито с пясък и чакъл. В конструкцията може да положите подсилваща рамка от арматурно желязо, за да има по-голяма здравина, както и да не сляга оградата с течение на времето. След това изсипете сместа, която сте избрали, и я оставете да се втвърди за няколко дни.

Монтиране на опори

Всяка ограда се нуждае от опори. Тук ще ви се наложи да изчислите колко от тях ще са ви необходими, в зависимост от дължината на цялата ограда. Металните тръби са добър вариант, но може да направите и от камък. За тях обаче ще ви трябва да плаващ кофраж, по който да се водите. Препоръчваме ви той да не е повече от 15 см, иначе няма да можете да поставяте камъните в него.

Редене на камъни

След като сте готови с основите и монтирането на опорите, започнете с реденето. Положете първия слой камъни – трябва да бъдат прилепени плътно един към друг, както и към кофража. Кофражът може да бъде от дърво, тъй като е лесен за инсталиране и не изисква никакви специални инструменти.
Изсипете сместа, която да запълни кухините, останали между камъните. След един ден преместете кофража на следващия ред. Тази стъпка се повтаря на всеки следващ слой, докато стигнете желаната от вас височина.

Завършване на оградата

След като сте готови с всички слоеве на оградата и сте сигурни, че те са вече втвърдени, премахнете кофража. Трудната работа вече е свършена и идва ред да подобрите външния ѝ вид. Това може да се случи чрез фугиране с четка с метална четина.

Предимства и недостатъци на каменната ограда

Като всяко нещо каменната ограда има своите плюсове и минуси. Тя е с по-дълъг живот от всеки друг тип огради. Често бива избирана заради своята голяма устойчивост и издръжливост във времето. Тя не се поддава лесно на гниене, бедствия и влияния на атмосферата.

Друго предимство е външният ѝ вид. Каменната ограда може да има различни цветове и форми. Придава на имота рустикален или елегантен изглед в зависимост от това как и от какъв камък сте я изградили.

Минусите на този тип огради са, че изискват планиране, време и доста усилия за изграждането. Понякога може дори да се наложи да използвате и специалист в областта на каменната зидария. Метеорологичните условия играят огромна роля в изграждането и направата на оградата. Тежестта на материалите, които се използват, е друг недостатък, тъй като транспортирането им понякога не може да се случва с обикновени превозни средства. И един доста важен минус е, че има опасност от утаяване в основата, както и от появата на пукнатини.

Каменната ограда е добро решение за вашия имот и ще остане за поколения напред. Направата ѝ ще отнеме малко повече време и усилия, но си струва, тъй като ще компенсира със своята дълготрайност.

За още полезни съвети и идеи за дома и градината четете нашия блог.

empty modern room with wooden wall floor and ceil 2021 08 26 15 32 57 utc

⟵ Направи си сам монтаж на ПВЦ ламперия

В интериорно отношение новостите покрай актуалните трендове ни заливат ежедневно. Стремежът винаги да залагаме на най-съвременното и модерното изисква много усилия, свързани с ремонти и преподреждане на дома. В тази статия ще ви запознаем с едно интериорно решение, съчетаващо функционалното […]

black metal shelves in kitchen gray concrete wall 2021 08 31 21 40 34 utc

5 вида уникални етажерки за стена – Направи си сам ⟶

Понякога пространството вкъщи не е достатъчно, за да съхраним всички любими вещи. Затова ги трупаме на случайни места, прибягваме до тавана, до мазето… Накрая дори забравяме къде се сме ги прибрали. Решението на този проблем е всъщност много лесно. Инсталиране […]