Какъв размер ръчна количка да избера?

Публикувано на
две градински колички

Най-универсалното оборудване, което може да притежавате е товарна количка. Тя намира приложение в различни сфери от строителство до градинарство, защото улеснява работата на всички. Що се отнася до избора на размер, обаче има повече от няколко възможни вида.

Като цяло, всеки модел ще се справи за каквато и работа да Ви е необходима. Основният дизайн е относително непроменен в продължение на много, много години. Едно голямо колело отпред, два крака отзад и дръжки. Вариации обаче има. Изборът на подходящ модел зависи от конкретната ситуация.

Нека да разгледаме всички опции, както и употребата им като цяло, за да разберете какъв тип да изберете за конкретната работа.

Какво е ръчна количка?

градински колички
Какъв размер ръчна количка да избера? 6

Това може да изглежда глупав въпрос, тъй като почти всички знаят какво представляват те. Струва си да отделите няколко минути, за да научите за произхода им. Запознайте се с историята на този вид оборудване, защото това ще Ви помогне да оцените в какво се е превърнало.

Най-ранните свидетелства, които имаме, са от втори век в Китай. В гробница има картина, на която се вижда как мъж бута ръчна количка. Датирано е от 118 година след Новата ера. Няколко истории обаче са свидетелство за произхода им още по-далеч, може би дори през първия век пр.н.е.

Точната дата настрана, най-ранната ни индикация показва, че Китай е едно от първите места, на които е използвано подобно оборудване. Интересното е, че техните модели са малко по-различни от тези, с които сме свикнали. Разгледайте това по-отблизо в следващите редове.

Как е устроена ръчната количка?

Вие познавате основния дизайн, ако някога сте виждали такава. Тя разполага с леген за товар, две дълги дръжки, крака, служещи за опора, когато не се движи, и колело отпред.

Описанието отговаря на най-разпространения вариант. При този стил тежестта се разпределя равномерно между ръчната количка и човека, който я бута. Някои видове имат колело, поставено в центъра, под легена, което поставя цялата тежест върху колелото. Този стил е типичен за азиатските страни.

Видове ръчни колички

Вие имате възможност за избор между няколко вида, които се предлагат в различен стил на каросерията, дръжките и колелата. Всеки от тях предлага различни предимства в зависимост от това каква е Вашата работа.

Избор на леген за ръчна количка

Tри често срещани типа материали се използват за изработката на коритото, като всеки от тях има някои уникални предимства.

Платамасово корито

Пластмасовият леген е много по-лек от металните варианти. Това очевидно е доста важно, в зависимост от материалите, които се опитвате да пренасяте. Освен това пластмасата няма проблеми с корозията, които са присъщи на металните изделия.

Направете избор на ръчна количка с пластмасово корито, за да пренасяте тор или пръст. Те не ръждясват и не позволяват на транспортирания товар да залепва. Легена от пластмаса е удачен за пренасне на бетон, защото ако се случи да изсъхне, той може да бъде отстранен лесно.

Поцинковано корито

Поцинкованата стомана е добра алтернатива на пластмасата, защото е много по-здрава, въпреки че е податлива на ръжда. Легена от поцинкована стомана няма да се огъне или да се счупи, ако местите тежки материали като тухли или камъни.

Количките с корито от стомана издържат на слънчева светлина, докато пластмасата отслабва от постоянното отлагане под ултравиолетовите лъчи. Някои материали също могат да повредят пластмасата по начини, по които стоманата не би имала проблем.

Корито от прахово боядисана стомана

Легенът от прахово боядисана стомана притежава същите качества като поцинкования, но изглежда по-красиво. Въпреки това е податлив на надраскване, ако превозвате остри предмети.

Видове гуми при избор на ръчна количка

По същия начин, както при легените, има три различни вида гуми, които най-вероятно ще срещнете. Изборът Ви се свежда до работата и възможностите за поддръжка.

Пневматични
Вътрешна гума осигурява опора, когато става въпрос за пневматични гуми. Тя е по-мека от външната и е пълна с въздух. Количката с пневматична гума осигурява гладко движение дори по неравни терени.

Каучукови
Този вид гуми са изработени от плътен каучук. Те не се надуват. Можете да ги намушкате, да ги срежете, да направите почти всичко, което искате, и няма да спаднат. Придвижването по камъни или друг вид супер неравен участък, ще е неприятно изживяване, поради непрекъснатото подскачане.

Полу-пневматични
Това е тип гума , която не е необходимо да се надува, но има въздушни джобове в гумена обувка. Придвижването е по-плавно отколкото с каучукови и по-безопасно отколкото с пневматични.

gradinska kolichka
Какъв размер ръчна количка да избера? 7

Размер на колелата

Колелото е това, върху което се поставя гумата. Размерът на колелото няма драматичен ефект върху работата, която вършите, но е важно да знаете размерите на гумите; шпилката и дължината на оста. Тази информация Ви е необходима в случай, че се наложи подмяна на някои от следните компоненти.

Видове дръжки при избор на ръчна количка

Дръжките, между които имате избор са стоманени или дървени. Разсъжденията за това, кои да предпочетете са подобни на тези при коритото. Стоманените дръжки са устойчиви на ръжда, много са здрави и е малко вероятно да се счупят.

Дървените дръжки обаче изобщо не ръждясват, малко по-удобни са от стоманените и имат по-висока гъвкавост. Тази еластичност помага за намаляване на допълнителното натоварване в горната част на тялото при превозване на тежък товар.

sack truck
Какъв размер ръчна количка да избера? 8

Избор на ръчна количка с едно или две колела

Модел с едно колело или две? Между тях има големи разлики, които са със съществен ефект. Вашето решение и избор обикновено зависят от размера. Количката с две колела Ви дава по-голяма стабилност, така че е по-малко вероятно да се преобърне товара. Това, което жертвате, обаче е доста голяма мобилност. Само с вариантите с едно колело можете да се завъртите много бързо. Маневрирането е по-лесно, дори в тесни пространства.

Избор на ръчна количка според обема

Определянето на необходимия капацитет коритот не е необходимо да бъде предизвикателство. Най-важната част е първо да определите с какъв обем е Вашата работа. Най-често легениете са с обем 60 – 80 литра, но не необичайно обаче да видите такива, които побират 160 литра.

Формулата, използвана за определяне на размерите на ръчната количката, от които се нуждаете, е доста проста. От размера зависи колко товар ще може да пренасяте.

Повечето градински материали, като пръст и мулч, се измерват в кубични сантиметри. Използвайте проста математика, за да превърнете обема на легена от литри в кубични сантиметри. Не се страхувайте ако сте слаби по математика. Сега ще Ви насочим.

1 литър = 1000 кубични сантиметра.

Разделяте стойността, която е посочена в кубични сантиметри на 1000 и получавате нейният еквивалент в литри.

градинска количка с голямо корито
Какъв размер ръчна количка да избера? 9

Избор на най-подходящата ръчна количка

Вашата „най-добра“ опция ще варира драстично в зависимост от работата, която вършиш. От значение е дали работите в градината, в строителството или ферма за животни. Определете къде ще я използвате преди да направите своя избор.

Ръчна градинска количка

Домашната градина може да е доста голяма, но не изисква вида оборудване, което е необходимо за ферма с внушителни размери. Искате да пренасяте тор и да маневрирате добре в тесни пространства? Вземете си градинска количка!

Имайки това предвид,избора на пластмасов леген, с обем 80 литра, е добър вариант. Изберете вариант с едно колело и, като се имат предвид видовете повърхности, върху които ще се търкаля, твърд каучуков материал ще се справи добре.

Ръчна строителна количка

Дори при строителните работи има вторични ситуации, които трябва да се имат предвид при избора на строителна количка. За общи строителни работи най-добър е избора на стоманено корито. Колелата трябва да са пневматични за по мека возия. Спецификите включват вида на товара. Поцинкована стомана е най-добрия вариант.

Пластмасовият леген е най-добър, ако пренасяте бетон, тъй като е по-лесен за почистване. След като бетонът или нещо подобно изсъхне върху стомана, то остава там почти за цял живот.

стара ръчна количка

⟵ Haemmerlin или историята на първата ръчна количка

Чарлз Хемерлин – основател и пионер Всички сме ползвали ръчната количка с една гума отпред за пренос на товари. Ако не сте, то поне сте виждали някой да го прави. Сигурен съм, обаче че не сте обръщали съществено внимание на […]

Момиче с ръчна количка

Предимствата да имате собствена количка ⟶

Транспортните и платформените колички са незаменими помощници, когато става въпрос за местене на тежки предмети от едно място на друго. Те Ви позволяват да транспортирате товари с много по-голямо тегло, отколкото бихте могли да повдигнете с ръце. Някой модели са […]