Идеи за ремонт на спалня

Публикувано на
интериор - спална с бяло легло и сива стена

,,Моят дом е моята крепост’’ са казали още древните римляни. Това е мястото, където се преплитат съдбите на цялото семейство.Там отглеждате децата си и търсите уют и топлина. Приютявате се след тежкия и дълъг работен ден. Зад заключената врата на дома си, вие се чувствате сигурни и защитени.

И винаги се стремите да го изпълвате с радост и веселие.За да създадете приятна атмосфера в кухнята, спалнята, трапезарията, хола или коридора, доста често се налага да правите малки или по-големи, ако е необходимо, козметични ремонти. В тази статия ще се запознаете с идеи за ремонт и освежаване на спалнята. 

Спалнята – мястото, на което се срещат комфорта и спокойния сън

Проучвания сочат, че прекарвате ⅓ от живота си в сън. За да се събуждате отпочинали и ведри, и да се изправите пред предизвикателствата на новия ден, е необходимо да сте се наспали добре. Това не зависи само от комфортния матрак и възглавницата. Нито пък от удобната пижама или меките чаршафи. За да се чувствате добре в спалнята си е необходимо и интериорът да ви носи усещане за уют, топлина и спокойствие. 

Добре подбраните мебели, цветовете на стените, декорацията и свободното пространство са нещата, които придават дух и емоция на спалнята ви. В нея се зареждате с положителни емоции и се отпускате след натоварения ден. 

Ако спалнята е с ограничено пространство, в което няма светлина и въздух, или пък е обзаведена скучно, то трябва да се замислите как да я превърнете в мястото, в което ще се чувствате добре и заредени с енергия. Място, което ще бъде едновременно функционално, модерно и носещо усещане за светлина и уют. 

Ремонт на спалнята – от къде да започнете?

За щастие ремонтът и освежаването на спалнята е процес, който е доста по-лек в сравнение с този на други помещения в дома. Обикновено там не се изисква да правим отвори за нови прозорци или стени, не е нужно да местим водопроводни инсталации или да пробиваме, за да инсталираме на ново място кухненския абсорбатор например.

Ето как в няколко лесни стъпки може да преминете към планирането и изпълнението на ремонта на спалнята.

Отговорете си на няколко важни въпроса

Преди да се захванете със самия ремонт е добре първо да определите бюджета, с който разполагате. След като сте решили колко голяма ще бъде трансформацията на спалнята, ще можете и приблизително да сметнете какви средства ще ви бъдат необходими. 

Важно е и да направите подробен списък на подобренията, които искате да направите. Хубаво е да си отговорите на следните въпроси:

  • Цялото обзавеждане ли подлежи на подмяна?
  • На пода нова настилка ли ще бъде положена?
  • Таванът и стените имат ли нужда от допълнителен ремонт?
  • Тапети или боя ще изберете за стените?
  • Осветителните тела – какъв тип ще са?
  • Пердета, щори, килими?

Трябва да сте наясно с отговорите на всички тези въпроси преди да се заемете с ремонта на спалнята, за да бъде крайният резултат перфектен.

Стил и интериор 

стилна спалня с рамка за картина на стената, легло и масичка

Изберете стила и интериора, на който ще заложите. Така много лесно ще може да предвидите материалите, които ще са ви нужни, а и ще придобиете представа за нужната декорация. 

Изберете внимателно и цветовете. Експертите препоръчват по-светли и пастелни цветове, заради тяхното положително влиения над психиката.Те ви предразполагат и правят съня ви по-спокоен.

Ако сте привърженици на ярките цветове, е добре да ги използвате само като акцент, който да разчупи малко декора и да вкара настроение в стаята.

Материали

Материалите, които избирате, също са от голямо значение. Добре е да се спрете на трайни и качествени решения, които няма да ви се налага в близко бъдеще да подменяте с нови, както и такива, които се поддържат и почистват лесно. 

Осветление

Осветлението на спалнята също е много важен елемент при ремонта. Колкото повече източници на естествена или изкуствена светлина има в спалнята ви, толкова по-просторна и уютна ще изглежда тя. Така без затруднения ще можете да четете, дори и вечер, любимата си книга или списание.

Пердета и щори

Пердетата и щорите са част от декорацията на спалнята. Винаги избирайте за тях максимално светли нюанси. Това ще даде повече дълбочина и светлина на пространството в спалнята. Ако стаята е с южно разположение, е добре да се подсигурите и с щори, които ще ограничат слънчевите лъчи, когато е необходимо. 

Килими

килим за пода на спалнята

Цвета и шарките на килимите е добре да съобразите с цвета на пода и спрямо тях да изберете в какви гами да бъдат те. И тук е препоръчително да се придържате към по-светли тонове, за да изглежда спалнята ви по-просторна. 

Мебели

Подреждането на мебелите след приключване на ремонта също е важен довършителен момент. От това зависи как ще изглежда крайният резултат. 

Леглото е най-основният елемент от обзавеждането на вече ремонтираната спалня. Дизайнерите препоръчват то да бъде поставено срещу вратата. Така акцентите на самото легло и около него са много по-видими за окото и се възприемат по-добре.Изборът на подходящо спално бельо също играе ключова роля тук. То може допълнително да допринесе още повече да се чувствате спокойни, отпочинали и заредени. 

Декорации

Окачването на картини или декоративни пана по стената ще допринесе за интересния и уникален стил на спалнята ви.Те могат да са с животни,с елементи от градска среда или пък с любими ваши моменти, които сте хванали на снимка. 

Как сами да направите ремонт на спалнята?

Двойка, ремонтираща стени и под на стая

Ремонтът на спалнята е нещо, с което повечето от вас сами биха могли да се справят. Ако сте решили да бъдете майсторите на спалнята си, ще трябва да се погрижите и да си набавите някои основни неща, които ще ви помогнат да го осъществите.  На първо място си осигурете възможност да достигнете и най-високите места в спалнята. За да боядисате тавана и да монтирате осветителните тела, използвайте домашно скеле, за да си осигурите безопасност и удобство при работа.

Ще ви бъдат нужни инструменти и приспособления, с които лесно да сглобите мебелите си. Трудоемко е внасянето на избраните мебели у дома на ръка. В този случай много полезно е да имате комплект за пренасяне на мебелите, за да сте сигурни, че няма да ги надраскате или нараните. 

Опадъците също са част от процесите, свързани с ремонта. Погрижете се те да бъдат складирани и обезопасени на правилното място. Използвайте контейнери за строителни отпадъци. Така и съседите ви ще бъдат доволни, че няма да се налага да се сблъскват с боклуци, когато се прибират към дома. 

Ако спалнявата ви се нуждае от ремонт или освежаване, придържайте се към нашите съвети и насоки. С грижа и внимание към вас сме подбрали най-важното, което ще ви помогне, за да направите вашата спалня мястото, за което сте мечтали. 

Красив коридор

⟵ Идеи за ремонт на коридор

Коридорът е визитната картичка на всеки дом. Той е първото нещо, което посетителите виждат щом прекрачат вашия праг, затова трябва да се постараете да изглежда добре и да създава приятно впечатление. Помещението свързва всички стаи в жилището и дизайнът му […]