Съвети за правилна дезинфекция на ръце

Публикувано на
миене на ръце и дезинфеция

Поддържането на добра лична хигиена и редовната дезинфекция на ръце са от особено значение, независимо дали контактувате с много хора или не. Измиването на ръцете е жизненоважно, независимо къде работите – от офиси и магазини, до хотели и болници, както и удома. Правилната дезинфекция е особено важна в някои браншове, особено при такива като здравеопазването и хотелиерство. Дезинфекцирането е важно, за да се предотврати възможното предаване на вредни бактерии и замърсяване.

Дезинфекцията на ръцете е лесен, но съществен начин за спиране на разпространението на бактерии и микроби, така че всеки от нас трябва да знае как да го прави правилно. Добрата новина е, че независимо къде се намирате, можете да предприемете ефективни стъпки за дезинфекциране, които се използват широко и се препоръчват от Световната здравна организация.

“Тази статия ще ви запознае с основните начини за дезинфекция на ръце и правилните стъпки за ефективна хигиена.”

saveti-pravilna-dezinfektsiya-ratse

Защо правилната дезинфекция на ръце е толкова важна?

Ръцете ни са основните преносители на вируси и бактерии, тъй като са в контакт с толкова много различни повърхности през целия ден.

“Без спазване на правилна дезинфекция, това лесно може да доведе до попадане на вредни микроорганизми или бактерии в тялото, причиняващи болести и инфекции.”

Служителите в хотели и ресторанти, които неволно играят ролята на носители на вредни патогени, могат да ги разпространят чрез храната, която сервират на клиентите на обекта. С това предвид, дори средите с нисък риск, като офисите и домовете ни, са изложени на риск.

Следните факти показват колко лесно се разпространяват микробите чрез ръцете ни:

 • В световен мащаб 1 на 5 човека си измива ръцете, след като използва тоалетната.
 • Ръцете ни влизат в контакт с 10 милиона бактерии на ден.
 • Около 61% от здравните специалисти не почистват правилно ръцете си.
 • Около 50% от придобитите в болница инфекции могат лесно да бъдат избегнати чрез по-добра лична хигиена.
 • Замърсените ръце могат да прехвърлят вируси на повече от 5 повърхности или 14 други обекти.
 • Влажните ръце разпространяват 1000 пъти повече бактерии, отколкото сухите.
 • Бактериите могат да останат живи на ръцете до 3 часа.

Начини за дезинфекция на ръце

Един от най-лесните, ефективни и правилни начини за дезинфекция на ръце е измиването им със сапун и топла, течаща вода. По този начин се предотвратява предаването на микроби от човек на човек и разпространението им върху различни повърхности. За съжаление, много хора не знаят как да си измият правилно ръцете или не полагат необходимите усилия за дезинфекция. Продължете да четете, за да научите как да правите това правилно. За ваше удобство сме ви подготвили списък със 7 лесни стъпки за дезинфекция.

Използвайте дезинфектант за ръце, когато не можете да използвате сапун и вода. За правилна дезинфекция се нуждаете от продукт на алкохолна основа, който съдържа поне 60% алкохол. Ще разберете дали съдържа поне 60% алкохол, като погледнете съдържанието на етикета. За неговото правилно прилагане също сме ви подготвили подробни инструкции, с които предстои да се запознаете.

съвети-дезинфекция-на-ръце

Какъв е правилният начин за измиване на ръце?

Ето кои са 7-те стъпки за правилно измиване на ръце и ефективна дезинфекция, препоръчани от Световната здравна организация. Нужното време за правилно измиване е поне 20 секунди, така че изпълнявайте всички стъпки и не бързайте.

 1. Намокрете ръцете си.
  Намокрете ръцете си и нанесете достатъчно сапун, за да се образува пяна. Температурата на водата трябва да бъде между 35ºC и 45ºC.
 2. Изтъркайте дланите си.
  За правилна дезинфекция търкайте длан в длан с кръгови движения. Започнете с движения по посока на часовниковата стрелка, а след това и обратно на часовниковата стрелка. Редувайте ги.
 3. Изтъркайте горната част.
  Използвайте дясната си длан, за да изтъркате лявата си ръка – и обратно.
 4. Изтъркайте между пръстите.
  С длани, поставени една срещу друга, сключете пръсти един между друг и търкайте.
 5. Изтъркайте пръстите.
  С дланта и пръстите на една ръката измийте от всички страни пръстите на другата.
 6. Изтъркайте дланите с пръсти.
  С пръстите на лявата ръка, изтъркайте дясната длан с кръгови движения, след което разменете.

правилно-миене-на-ръце

Ефективен ли е и антибактериалният гел за ръце за дезинфекция?

Световната здравна организация препоръчва измиване със сапун и вода, когато е възможно, тъй като то намалява количествата на всички видове микроби и химикали по кожата. Но ако нямате сапун и вода на разположение, правилно е да използвате дезинфектант за ръце с поне 60% алкохол. Това ще ви помогне да избегнете разболяване и разпространение на микроби.

Дезинфектантите на алкохолна основа действат като убиват микробите, докато измиването ги премахва. Дезинфекцията с антибактериален гел е лесна и може да се извършва навсякъде – докато сте в движение, в офиса или във всеки друг обект. Много проучвания са установили, че дезинфектантите с концентрация на алкохол между 60–95% са по-ефективни при унищожаването на микроби, отколкото тези с по-ниска концентрация на алкохол или на безалкохолна основа.

В следните ситуации, дезинфекцията с дезинфектант за ръце е по-подходящото (и единственото) решение: когато се возите в обществен транспорт; когато се ръкувате или сте докоснали животно; след като сте докоснали количка за хранителни стоки и т.н.

дезинфектант-съвети

Как да използваме правилно дезинфектант за ръце

За дезинфекция на ръце и защита от вируси и бактерии, имате нужда от правилния тип дезинфектант, количество и метод на приложение. Ето за какво трябва да следите и какво да спазвате за правилна дезинфекция на ръце с дезинфектант:

Изберете правилния дезинфектант за ръце

Преди да поставите избрания от вас продукт в количката си, прочетете етикета. Правилният дезинфектант за ръце на алкохолна основа съдържа поне 60 процента алкохол. Администрацията по храните и лекарствата също така препоръчва да не се използват продукти, които съдържат метанол, вещество, което може да бъде токсично при втриване в кожата.

Някои дезинфектанти са етикетирани като съдържащи етанол или етилов алкохол, но всъщност съдържат метанол. Не се препоръчва да си правите домашен дезинфектант, защото ако не е направен правилно, може да бъде неефективен или дори вреден за кожата ви.

Използвайте правилно количество дезинфектант

Основна грешка, която много хора допускат, е че нанасят твърде малко количество върху ръцете си, особено ако дозаторът не осигурява достатъчно с едно натискане.
За правилна дезинфекция, Световната здравна организация препоръчва да се нанася гел „с размер на монета“. С други думи, имате нужда от достатъчно дезинфектант, за да покриете двете страни на ръцете и между пръстите – точно както правите със сапун и вода

Нанасяйте продукта правилно

След като нанесете гела, разтрийте го старателно. Обърнете внимание на горната част на ръцете, палците и между пръстите. Когато приключите, кожата ви трябва да е суха. Не избърсвайте и не изплаквайте гела.

Правилно съхранение

Хората използваме повече дезинфектант за ръце от всякога. Но дезинфектантът има срок на годност. Неговото алкохолно съдържание постепенно спада с изтичане на този срок. Ако имате дезинфектант с изтекъл срок, изхвърлете го и вземете нова бутилка.
Съхранявайте дезинфектанта на хладно и сухо място. Избягвайте пряка слънчева светлина и многократно излагане на топлина.

товарна количка с пратка

⟵ Товарни колички за куриери – Защо са важни? Приложение

Куриерите и разносвачите са изправени пред редица опасности в ежедневието си. Те са като войни на пътя, които се борят с трафика, лишите пътни условия и твърде често – разсеяния шофьор. Но техните ангажименти не приключват до тук. Работата на […]

Гел дезинфектант за ръце

Кои бизнеси имат нужда от стойка за безконтактна дезинфекция? ⟶

2020 е годината, за която всеки може да каже “Не очаквах да се случи такова нещо”. Тази година ни научи и на много неща. От миене на ръцете на всеки час до носенето на маски или кихане, покривайки носа си […]