Идеи за ремонт на хола

Публикувано на
pasted image 0 4
pasted image 0 4
Идеи за ремонт на хола 6

Ремонтът на хола е възможност да покажете своята креативност и да промените облика на стаята и нейната функционалност. Правилната подготовка е от изключително значение, независимо дали желаете бързо освежаване на мебелите и цветовете в помещението, или искате да извършите цялостен ремонт.

Ако все още нямате конкретни идеи, то тази статия ще ви предложи няколко съвета, които да следвате.

Започнете с тавана

Ремонтната дейност трябва да започне с тавана. Ако той ви се струва износен, на петна, обезцветен или просто се нуждае от освежаване, имате няколко възможни варианти.

Един от тях е да го боядисате с по-мека и светла цветова гама. Така помещението ще изглежда по-широко, светло и просторно. Преди да го направите обаче, помислете за грундиране на тавана. То спомага за по-равномерното нанасяне на боята и осигурява по-добрата ѝ адхезия. Ако се спрете на тази опция, изберете подходящ грунд и с малки ивици го намажете с четката вертикално, а после – хоризонтално.

Друг вариант за освежаване на тавана е да добавите лъскави фолиа и по-атрактивни осветителни тела.

Определяне на зони

Основна стъпка при ремонт на хола е да се определят различните зони на помещението, по които да работите. Стаята може да се раздели на няколко части според нуждите и желанията ви. Ето няколко идеи, които да използвате, за да разграничите пространството в хола си:

 • Определяне на нуждите и предпочитанията си. Първата и най-важна стъпка е да изясните за какво ще ползвате помещението.
 • Разпределение на мебелите. Обмислете как да пренаредите обзавеждането си, така че да създадете различни “острови”, които да изпълняват определени функции.
 • Визуално разграничаване. Най-лесно може да отделите “островите” в стаята чрез използването на визуални техники. Това се постига чрез освежаване на тапетите или боята на стените, поставяне на полици, паравани или шкафове като прегради. Ако искате да разчупите стила,  сложете различни подови настилки.
 • Осветителни тела за хол. Светлината е страхотен помощник, за да изглежда домът ви по-просторен. Чрез нея допълнително ще се освежи помещението. Освен от естествената светлина можете да се възползвате и от различни осветителни тела като висящи и нощни лампи, прожектори, лунички и други.
 • Растения и декорации. Декоративните елементи като килими и масички за кафе могат да се превърнат в ясен разграничител на зоните в помещението. Растенията не само ще внесат зеленина и свежест в стаята, но могат да “отделят” и “островите” в нея.
 • Поток на движение. Осигурете достатъчно пространство за придвижване в стаята, за да няма препятствия между зоните, които да затрудняват преминаването.

Стил и разположение

two workmen talking during some repairment at home 2021 09 02 01 01 30 utc
Идеи за ремонт на хола 7

За да имате красив и функционален хол, е нужно да помислите върху следните критерии:

 • Стил. Подберете обзавеждането спрямо вашите вкусове и стила, който ви допада и отразява личността ви: скандинавски, минималистичен, рустикален, градски, класически и т.н.
 • Избор на цветове за хола ви. Подходящата цветова гама е много важен аспект при освежаването на помещението, тъй като създава атмосферата в дома. Разгледайте цветовите комбинации, за да разберете дали искате пастелни и нежни нюанси, които да придават на помещението спокойна и уютна атмосфера, или ярки и наситени цветове, носещи усещане за веселие и енергичност.
 • Разположение на мебели. Планирайте къде ще поставите или разместите мебелировката в стаята, за да постигнете максимално удобство и функционалност.
 • Акцентни декорации. Те ще вдъхнат живот на хола ви и ще отразят личния ви стил, независимо дали са картини, снимки, възглавници или растения.

Стени – бои или тапети?

Ако смятате, че е време да освежите стените в хола си, то първо трябва да се спрете на боя или тапет, с които да го направите. И двата варианта имат своите положителни и отрицателни страни, които ще разгледаме по-долу.

Плюсове и минуси при използването на бои

Възможните цветови комбинации, от които да избирате, тук са много. За минималистичен и модерен вид използвайте нежни пастелни цветове. Светлите тонове ще отворят стаята, а за по-голяма динамика заложете на контрастни нюанси. Преди да се спрете на конкретен вид боя, трябва да проучите кои са плюсовете и минусите на боите.

Плюсове

Един от плюсовете при използването на боя са, че имате огромен избор от цветова схема. Боята се поддържа лесно, като за целта ви трябват само вода и почистващ препарат. Тя може да придаде по-разчупен стил на хола ви, като се комбинира с други бои за създаване на различни ефекти.

Минуси

Като всичко друго, и използването на боя има своите минуси. Някои от тях са:

 • Предварителна подготовка, която забавя процеса. Тя включва шпакловане, грундиране, шлайфане на неравности и други.
 • Влияние на светлината. В зависимост от осветлението боята може да изглежда по-различен начин от този, който искате.
 • По-трудни корекции. При поява на петна или замърсявания може да се наложи пребоядисване на цялата стена, а не само на конкретното място.

Плюсове и минуси при използването на тапети

team of builders make repairs in living room 2021 09 23 14 42 46 utc
Идеи за ремонт на хола 8

При избора на тапети вземете предвид факта, че светлината може да влияе на това как ще изглеждат те. Ако тя е ограничена, заложете на по-светли тонове. Ако е в повече, пробвайте с по-тъмни нюанси.

Положителните страни при избора на тапети включват разнообразието от дизайн и текстури; лесни подмяна и покриване на неравни повърхности. Сред минусите се нареждат по-времеемкото им поставяне; по-трудната поддръжка и по-лесното отлепяне от стената.

Ако искате да разберете повече за това как да боядисате стените в дома си, прочетете статията “5 стъпки за подготовка на стаята преди боядисване на стените” в блога ни.

По време на ремонт, особено при къртене на плочки или мивки, се събира много отпадъчен материал. За по-удобно изхвърляне на боклуците, може да се доверите на контейнер, предназначен за това. Но най-верен помощник в работата ви ще е мобилната колона с контакти Mobile Power Tower.

Mobile Power Tower: мобилна колона с контакти

Мултифункционалната колона Mobile Power Tower e изработена от висококачествени материали от доказан производител на метални изделия – ДФД Груп. Тя има здрава прахова конструкция, дълготрайни контакти и е лесно преносима, което улеснява използването ѝ. Освен това уникалният ѝ дизайн ще подхожда както на дома, така и работното ви пространство. Благодарение на дължината на текстилния кабел (3 м) мобилната колона може да се използва като удължител и/или разклонител. Това е огромно предимство, когато извършвате ремонтни дейности, тъй като позволява включването на няколко електрически уреда едновременно.

Обзавеждане на хол

stylish interior design of living room 2022 12 07 04 27 14 utc
Идеи за ремонт на хола 9

След като сте приключили с основната ремонтна дейност като пребоядисване, смяна на подова настилка и определяне на зони в помещението, идва ред на най-творческата част от процеса – обзавеждането на хола ви. Ето някои идеи, с които може да освежите стаята си, без да отделяте много време и ресурси от бюджета си:

 • Сменете калъфките на възглавничките. Може да го правите няколко пъти годишно спрямо сезона. Изберете жълто, зелено и бяло за по-топлите месеци; меки и нежни нюанси като бежово и кафяво за есента и закачливи модели с празнични мотиви за зимата.
 • Добавете картини и/или фотографии. Това е чудесен вариант да украсите стените в дома си особено ако сте любител на изкуството.
 • Оградете се с цветя. Те не само ще ви осигурят ежедневен досег с природата, но ще ви зареждат с енергия.
 • Акцентна стена. Боядисайте една от стените в контрастен цвят. Така ще имате атрактивен детайл, който да внесе разчупена нотка в интериорния дизайн на всекидневната ви.
 • Палети вместо маса. Може да ги пребоядисате в цвят по желание и да ги украсите с красива ваза или малка покривка.
 • Изберете пухкав и мек килим. През зимата не само ще краси стаята, но и ще ви топли.
 • Фототапети за хол. Изберете такива с картини от градове или с любимо животно. Те ще отразят артистичната ви страна и ще привличат погледите на гостите ви.

Ремонтната дейност позволява да разгърнете творческия си потенциал, като оставите вдъхновението да ви води при избора на мебели и тяхното обзавеждане. Същевременно обаче трябва да следвате някои съвети и насоки, ако желаете да направите цялостен ремонт на хола.

В тази статия узнахте повече за техниките, които да използвате по време на работа; кои могат да бъдат най-добрите помощници за всякакви ремонтни дейности у дома и как лесно и бързо да му придадете свежест и индивидуален стил.

Разгледайте сайта ни и открийте подходящите за вас помощни средства. Така ремонтът и боядисването ще бъдат много по-лесни и ще се справите със задачите си по-бързо и безпроблемно.

Ако статията ви е била интересна, прочетете още текстове в блога ни, където ви споделяме много полезни съвети за това как да свършите сами ремонтните дейности в дома си, при това лесно и бързо, със зашеметяващи резултати.

restoring an old wooden furniture 2022 10 03 19 31 08 utc 1

⟵ Направи си сам: Как да реставрираме старите си мебели?

Имате ли стари мебели, които ви е жал да хвърлите, защото са много качествени и издръжливи? В днешно време е все по-трудно да се намерят хубави мебели за дома, които да са изработени от здраво дърво и да са направени […]

a person using a calculator

Ефективността на скелето и строителните колички при ремонт на покриви ⟶

Покривът на всяка сграда се нуждае от поддръжка, която може да включва по-малки или по-обемни и сериозни ремонтни дейности. Ремонтът на покрива е от голямо значение за запазването на цялостната структура и функционалност на даденото съоръжение. При планиране и извършване […]