Направи си сам домашна работилница

Публикувано на
woman with a dog in the workshop 2021 09 02 04 29 22 utc
woman with a dog in the workshop 2021 09 02 04 29 22 utc
Направи си сам домашна работилница 6

Собствената работилница ви дава свобода да работите в удобно за вас време в уюта, който домът ви предоставя. В нея можете да развихрите въображението си, за да създавате различни творчески проекти, да сглобявате и поправяте мебели, както и да се занимавате с ремонтни дейности вкъщи.

Домашната работилница е и място за съхранение на уредите, нужни за работата, и пространството, където спокойно да се монтират шкафове за инструменти за по-лесното и удобното им ползване.

В тази статия ще научите повече за това как сами да направите домашна работилница, както и какво ви трябва, за да реализирате този интересен и вълнуващ проект.

Защо трябва да имате домашна работилница

Да имате собствен кът, където да се отърсите от ежедневните проблеми и задачи, като се отдадете на любимото си хоби, носи много предимства. Освен че там можете да се концентрирате и да подобрите уменията си, мястото има следните плюсове:

 • Разгръщане на творческия ви потенциал — свободните сте да изработите каквото пожелаете — от мебели за домакинството до различни подаръци като кутии за бижута и детски дървени играчки.
 • Независимост — едно чудесно предимство от ползването на домашна работилница е, че вие контролирате процеса на работа. Това ще развие уменията ви и ще ви осигури възможността да взимате самостоятелно решения относно проектите ви.
 • Икономичност — когато имате свой кът за работа, нужните материали, познания и инструменти, ще можете да извършвате ремонтни дейности у дома сами. Това ще ви спести разходи, които бихте дали, ако извикате професионалисти.
 • Гъвкавост на работното време — както вече се спомена, да извършвате ремонтни дейности у дома не е обвързано с конкретни часове, в които трябва да работите. Можете да го правите в удобен за вас час, съобразявайте с другите членове на семейството, тъй като работният процес може да е шумен.

Идеи за домашна работилница

Когато имате удобството, което собственото пространство за работа ви предлага, както и нужното време и вдъхновение, можете да реализирате най-различни проекти.

 • Дърводелски изделия — дърводелските работилници са идеалното място за изработка на маси, столове, рафтове и шкафове. Ако не искате да се ограничите само с направата на мебели от дърво, изпробвайте уменията си в създаването на декорации за дома: кутии, рамки за огледала или снимки, поставки за чаши, детски играчки и други.
 • Поправка на счупени мебели — това е една от най-честите дейности, които се извършват в домашната работилница. Тя ви дава възможността  да покажете майсторските си умения, без да разчитате на някой друг. Друг плюс е, че по този начин ще спестите пари.
 • Арт проекти — думата “работилница” не бива да се свързва единствено с ремонтни дейности. Ако искате да събудите творческия си нюх, се отдайте на занимания като създаване на колажи, гравиране, глинени и керамични изделия, бижута от метал или текстил и т.н.

Как да си направите домашна работилница и от какво се нуждаете

at carpenter workshop 2022 02 02 04 52 14 utc
Направи си сам домашна работилница 7

Има няколко основни стъпки, които да следвате, когато обособявате пространство за вашата домашна работилница. Те са важни, за да работите безпроблемно и безопасно.

Определяне на място

Първото решение, което трябва да вземете, е да определите къде ще бъде работилницата ви. Това може да е отделна пристройка или гараж, ако живеете в къща, или таванско помещение, допълнителна стая или мазе, ако сте в апартамент.

Под

След като сте набелязали подходящото за целта място, трябва да помислите каква ще бъде подовата настилка. Необходимо е да се съобразите с особеностите на дейностите, които ще извършвате в работилницата, за да не повредите пода. Освен това той трябва да бъде равномерен и твърд, за да са стабилни уредите и работната маса.

Осветление

Следващата стъпка е осветлението. Изберете помещение, в което има повече естествена светлина. По-голямата част от слънчевите лъчи трябва да падат върху зоните за работа. За целта подходящи са разпръснатите светлинни източници, които не хвърлят огромни сенки и не влияят на възприемането на пропорциите и размера на ремонтирания или изработвания предмет. Когато правите работилницата, е добре да изчислите приблизителното количество електроенергия, което ще е нужно за изпълняване на дейностите ви. По този начин ще избегнете претоварване в мрежата.

Отопление

Друг фактор, за който да помислите, е отоплението. Инсталирането на електрически уреди е добър вариант, но тъй като те консумират сравнително много енергия, е добре да направите изолация на стаята.

Шумоизолация

Често ремонтните дейности в домашната работилница са шумни. Затова е необходимо да изолирате помещението. Може да закупите нужните материали в магазините за строителни материали. Ако искате да експериментирате, може да използвате и алтернативни методи за шумоизолация като кори от яйца, с които да облепите стените.

Вентилация

rsz 1man and woman in workshop 2021 08 27 12 15 16 utc 1
Направи си сам домашна работилница 8

Вентилацията е от изключително значение за домашната ви работилница, особено при работа с бои и лепила, тъй като така ще се избегне напластяването на въздуха с вредни химикали. Съществуват различни модели вентилатори, но по-добре изберете такъв, който е проектиран специално за ремонтни дейности.

Оборудване и разположение

Преди да обзаведете работилницата си, трябва да изчислите площта на помещението. Това е от значение, защото ще знаете какъв тип оборудване ще се побере в него. При разположение на инструментите, уредите и материалите имайте предвид, че свободното пространство за минаване трябва да е два пъти по-голямо от това, заето от вещите. Определете и мястото, където ще монтирате шкафовете за инструментите, различните рафтове, както и работната маса, за да са лесни и удобни за ползване.

Персонализация на пространството

Тъй като това ще бъде вашият кът за усамотение и работа, може да добавите различни декорации и вещи, които да ви вдъхновят и успокояват. Но внимавайте да не претрупате помещение и да затрудните свободното движение из него.

Винаги се стремете да го поддържате в изряден ред, почиствайте редовно и се снабдете с метална кофа за събиране на боклука.

 Инструменти и материали

Всяка работилница се нуждае от подходящите материали и инструменти, с които майсторът ще работи в нея. Те могат да бъдат най-разнообразие в зависимост от извършваните там дейности.

 • Многофункционална работна маса — това е една от най-важните придобивки, които трябва да имате, ако прекарвате време в работилницата. Преносимият модел на Meister изпълнява четири функции: на количка, на работен плот, борд за монтаж и работна платформа. Той е чудесен помощник, когато трябва да извършвате домашни ремонтни дейности или да пренасяте мебели.
 • Комплект инструменти — в тях може да включите чукове, тресчотки, отвертки, винтоверти, бормашини, клещи, триони, електрическа дрелка и други.
 • Мобилна колона за контакти —  ще ви е нужна, ако извършвате няколко дейности едновременно. Моделът Mobile Power Tower има дълготрайни контакти и здрава конструкция. Той се пренася лесно и е изключително удобен заради дължината на текстилния му кабел. Благодарение на него можете да използвате мобилната колона като разклонител и/или удължител.
 • Кутия за инструменти —  в тях ще поставяте уредите, които не ви трябват. Те са и добър заместник на рафтовете и шкафовете за инструменти.
 • Мобилна поставка — тя е необходима за придвижване на чувствителни повърхности като плочки, паркети, PVC и други.

Може да си набавите инструментите и материалите (дърво, метал, текстил и др.), които ви трябват, от:

 • магазини за строителни материали;
 • арт магазини;
 • онлайн платформи.

В сайта на Djodi Trade ще откриете нужните инструменти, с които да извършвате ремонтни дейности и изработка на вещи.

Осигуряване на безопасност при работа

rsz 1young man calculates and writes it down on paper i 2023 04 03 20 43 00 utc
Направи си сам домашна работилница 9

Прекараното време в домашната работилница е удовлетворяващо и вдъхновяващо за всеки, който обича да майстори и поправя различни вещи. За да протича безпроблемно процесът на работа обаче, трябва да се спазват определени правила и изисквания.

Най-важните фактори, които трябва да вземете предвид, когато сте в работилницата, са:

 • Носене на защитно облекло — това включва очила, предпазни ръкавици и маски, когато използвате химикали.
 • Наличие на пожарогасител —  винаги имайте един подръка за всеки случай. По време на работа се появяват пръски от горещия метал или искри, които могат да причинят пожар. Затова не бива да оставяте леснозапалими продукти или източници на огън в домашната работилница.
 • Правилна употреба и съхранение на материалите и инструментите —  да знаете как се ползват уредите и материалите, с които работите, е много важно за безопасността ви. По този начин можете да избегнете самонаранявания.
 • Правилна употреба на препарати — внимавайте къде и в какво държите препаратите, съдържащи токсични вещества. Поставете им етикети с имена, за да избегнете неприятни ситуации. Освен това не оставяйте бои, разтворители и лакове отворени за дълго време, тъй като можете да се замаете от миризмата им.
 • Редовно почистване и подреждане на инструментите.

Заключение

Чистата, подредена работилница, пълна с шкафове с инструменти, рафтове с материали и различни изработени вещи, е мечта за много любители на майсторенето. Да имате свой кът за работа е постижима цел, за която обаче трябва предварителна подготовка и визия за това как би изглеждала тя.

Ако искате да я осъществите, на сайта ни ще откриете подходящите за вас инструменти и помощни средства. С тях ще направите сами домашна работилница и ще организирате пространството си в нея. Така ще се справите със задачите си по-бързо и безпроблемно.

Ако статията ви е била интересна, прочетете още текстове в блога ни, където ви споделяме много полезни съвети за това как да свършите сами ремонтните дейности в дома си със зашеметяващи резултати.

a person using a calculator

⟵ Ефективността на скелето и строителните колички при ремонт на покриви

Покривът на всяка сграда се нуждае от поддръжка, която може да включва по-малки или по-обемни и сериозни ремонтни дейности. Ремонтът на покрива е от голямо значение за запазването на цялостната структура и функционалност на даденото съоръжение. При планиране и извършване […]